Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Offtopic » OffTopic » Leworęczni perkusisci!
Leworęczni perkusisci!
Autor Wiadomość
Maxu

Wysłany: Sro 05 Gru, 2007   Leworęczni perkusisci!

co sądzicie o leworęcznych perkusistach?
czy maja gorzej? czy są dyskryminowani? jakich znanych leworęcznych bębniazy znacie?

matizol 
v to nie ja

Wysłany: Sro 05 Gru, 2007   

nie wiem czemu ale od razu przyszedł mi ten pan na myśl:
http://www.youtube.com/watch?v=4ZuwY_DREoQ

Maxu

znam tego kolesia, niezły kurde.

Away

Witam! Jestem lewusem ;) dyskryminowany nie jestem, problem powstaje kiedy wpuszczam kumpla na swoje gary to muszę poprzestawiać set :/ Czy mam gorzej- chyba nie, bo dlaczego?
Pozdro
Away

Maxu

ja jestem lewusem i odczuwam czasem ze mam "gorzej". mam na myśli np. sklepy muzyczne -kazdy zestaw na "prawicowych" hehe. oczywisice rozumiem ze tak jest ale mimo to...a druga sprawa to koncerty jak uzywa sie jednego zestawu-tragedia!

maciekj 

Wysłany: Czw 06 Gru, 2007   

Leworęczny od urodzenia, ja tam się dyskryminowany nie czuję, bo gram na secie dla praworęcznych ;)
Cymb: Alchemy, Stagg
HW: Mapex, DW, Pearl

jotaen 

On też jest leworęczny, z tego co wiem, to gra na secie dla praworęcznych ;)
http://www.youtube.com/watch?v=KOssmcxTbZI

Shalaq

Dyskryminacja jest wlasciwie jesli chodzi o twiny, bo set mozna przestawic. Z twinami jest ciezko.

kojlak
KKK

jotaen napisał/a
On też jest leworęczny, z tego co wiem, to gra na secie dla praworęcznych ;)
http://www.youtube.com/watch?v=KOssmcxTbZI

Nie. To jest po prostu technika 'Open Handed'.

Maxu

no open handed to co innego...pewnie cześc z tych perkusistów była/jest leworęczna tylko nauczyła sie w ten sposób...tak myśłe. bo ja uzywam tej techniki grając na nie swojej perkusji w salce prob-swoje mam w chacie:)

matizol 
v to nie ja

mój kumpel jest leworęczny i gra na secie ustawionym dla praworęcznych tylko w dziwny sposób. Lewą ręką wali w hi-hat a prawą w werbel. Dość dziwnie to wygląda. Na szczęscie nie ma ride'a bo nie wiem jak by se go ustawił (nad hi-hatem??) albo by sie musiał niezle gimnastykowac zeby lewą ręką grac na ridze ktory jest nad studnią po prawej a prawą na werblu ;)

borbah 

Ja mam o tyle dziwnie ze jestem obureczny ... brzmi dziwnie ale np pisze lewa , jem lewa , ogolem sporo rzeczy lewa i mniej wiecej tyle samo czynnosci wykonuje reka prawa , gram rowniez prawa na perkusji. To ci dopiero mutant. ^^

jotaen 

a ja wszystko robię lewą, a jem prawą :D
jeśli nazwać dyskryminacją to, że mamy problemy z kupnem np twina, to tak, jestesmy dyskryminowani. Choc ja tak w sumie nie uważam.
Dlatego wolę ćwiczyć i uczyć się grać na secie dla praworecznych.

Tak samo było z gitarą, umiem grać na praworęcznej.

NWF

Też jestem leworęczny:P Tzn tak na codzien jestem praworeczny ale grajac jestem leworeczny, jakos tak dziwnie zaczalem i teraz mi po prostu tak wygodnie:)

YelloW_EyE 
Rowan

no to mnie też dopiszcie, jeśli chodzi o twin to jest przerąbane ale jak człek poszuka to fajne dwa pedały znajdzie,

nie zapominajcie o tym panu:
http://pl.youtube.com/watch?v=1JtK8YEa228

nie zapominajcie o leworęcznych gitarzystach/basistach oni mają jeszcze gorzej

Meinl

Qulec

Również jestem leworęczny. Jestem z tego zadowolony. Gram open handed, a grając rolle prawą ręką na kotłach ( zestaw jak dla praworęcznego ) ćwiczę od razu prawą. Ride nad hi-hatem wcale nie jest niewygodny... A ile nowyc pomysłów przychodzi przy takim ustawieniu :)

Grummer
Strč prst skrz krk!

Wysłany: Pią 07 Gru, 2007   

Ludzie! Przecież nie żyjemy w czasach PRLu, kiedy to w podstawówkach nauczyciele kazali bez względu na wszystko pisać prawą ręką, nawet leworęcznym. Dyskryminacja z takiego powodu?? Ja zazdroszczę leworęcznym sprawności lewej ręki. Sam od roku czasu myję zęby tylko i wyłącznie lewą ręką. Niedługo zacznę jeść lewą ręką. Przestawiłem sobie nawet tak zestaw jak dla leworęcznego. Przecież to tylko mięśnie. Wszystko da się wyćwiczyć. Mój kuzyn jest leworęczny, ale wszystkie czynności wykonuje prawą ręką. Można powiedzieć że ma chyba łatwiej w życiu.

Pozdrawiam
Grummer

YelloW_EyE 
Rowan

Grummer napisał/a
Ja zazdroszczę leworęcznym sprawności lewej ręki.

a ja praworęcznym prawej z którą mam problemy

Meinl

Yagarn

No właśnie, bez sensu. Jesteś leworęczny- to prawą masz gorszą- praworęczny- to lewą. Nie ma czegoś takiego, że leworęczni mają lepiej :shock:

YelloW_EyE 
Rowan

To zależy od wielu rzeczy na przykład butelke odkręcam lewą a piłkę czy kamień rzucam prawą.
Więc nie mamy łatwiej tylko podobnie do praworęcznych.

Meinl

OCD&P 
po prostu Paweł

Wysłany: Sob 08 Gru, 2007   

matizol napisał/a
mój kumpel jest leworęczny i gra na secie ustawionym dla praworęcznych tylko w dziwny sposób. Lewą ręką wali w hi-hat a prawą w werbel. Dość dziwnie to wygląda. Na szczęscie nie ma ride'a bo nie wiem jak by se go ustawił (nad hi-hatem??) albo by sie musiał niezle gimnastykowac zeby lewą ręką grac na ridze ktory jest nad studnią po prawej a prawą na werblu ;)

Czego dziwnie ride z lewej strony np nad hh ride ma perkusista z HIMa lub perkusista z perfektu... wiec to tylko kwestia wygody....

Kwasu

Wysłany: Sob 08 Gru, 2007   

ja tam leworęczny i lewonożny, czy dyskryminowany to raczej nie. Z początku przygody z perkusją siedziałem za setem dla praworęcznych i teraz takie samo mam ustawienie. Jedynym utrudnieniem są przejścia ale to da się wyuczyć co właśnie ćwiczę. Open handem nie muszę grać, nie mam problemu gry "na krzyż". No i jak to mówi bardziej doświadczony kolega muzyk perkusista powinien grać dobrze prawą jak i lewą ręką :D

Brud@s

Wysłany: Sob 15 Gru, 2007   

witam
Ja też jestem leworęczny i lewonożny, nie dawno zacząłem się uczyc jakieś 3 miechy temu i od razu zacząłem grac na standardowym ustawieniu, jak ostatnio próbowałem zmienic ustawienie bębnów to było dziko tak jakoś.[/i]

Tomek_B182

Wysłany: Sob 15 Gru, 2007   

Ja jestem leworęczny i gram (jak to ktoś już wyżej napisał) lewą ręką na hihacie a prawą na werblu na secie dla praworęcznych. Kiedy np gram na crashu po prawej stronie albo na ride, musze się nieźle krzyżowac, ale raczej mi to nie przeszkadza bo moja perkusja jest dośc standardowa i nie mam 20 talerzy, do których musiałbym się krzyżowac ;]

matizol 
v to nie ja

Wysłany: Nie 16 Gru, 2007   

Tomek_B182 napisał/a
Ja jestem leworęczny i gram (jak to ktoś już wyżej napisał) lewą ręką na hihacie a prawą na werblu na secie dla praworęcznych. Kiedy np gram na crashu po prawej stronie albo na ride, musze się nieźle krzyżowac, ale raczej mi to nie przeszkadza bo moja perkusja jest dośc standardowa i nie mam 20 talerzy, do których musiałbym się krzyżowac ;]

a nie przeszkadza ci (podczas gry na ridzie) jak sie tak krzyżujesz kiedy robisz przejscia? Nie męczy cie to? O wiem albo daj jakis filmik ;]

Tomek_B182

Na pewno męczy bardziej niż gdybym był praworęczny.
Ostatnio jednak rozważam ułożenie sobie setu dla leworęcznych (hihat po prawej stronie i wszystko ustawione po przeciwnych stronach), tylko bedę musial się przestawic jeśli chodzi o granie nogami (stopa/hihat)

Yagarn

A nie wpadłeś na taki pomysł, żeby ride'a przenieść po prostu na lewą stronę? Tak jak ma chociażby Carter Beauford?

Maxu

Wysłany: Wto 18 Gru, 2007   

hehe to bylo by prostrze:)

miglu
Miglu

Wysłany: Sro 23 Lut, 2011   

temat stary ale ja napisze o sobie.
Leworeczny od zawsze gram od jakiegos czasu(6 lat) i gram na zestawie ustawionym dla praworecznych jedyne zmiany to hi hat opuszczam i ride na lewa strone stawiam czemu tak?.
nie chcialem tracic czasu na lekcjach z gry zeby to wszystko poustawiac xD.
gram z open armed i wg mnie jest to duzo wygodniejsze niz cross.przejscia sa prostsze przy zaczynaniu prawa reka.

pozrdwaiam Leworecznych;)

wAve

Wysłany: Sro 23 Lut, 2011   

http://www.youtube.com/watch?v=Ge9hWcx1_ZI

Leworęczny pan, ride nad hatem, elegancko. I wymiot. :)

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Offtopic » OffTopic » Leworęczni perkusisci!