Wysłany: Sro 05 Gru, 2007
Witam! Jestem lewusem dyskryminowany nie jestem, problem powstaje kiedy wpuszczam kumpla na swoje gary to muszę poprzestawiać set Czy mam gorzej- chyba nie, bo dlaczego?
Pozdro
Away
ja jestem lewusem i odczuwam czasem ze mam "gorzej". mam na myśli np. sklepy muzyczne -kazdy zestaw na "prawicowych" hehe. oczywisice rozumiem ze tak jest ale mimo to...a druga sprawa to koncerty jak uzywa sie jednego zestawu-tragedia!
no open handed to co innego...pewnie cześc z tych perkusistów była/jest leworęczna tylko nauczyła sie w ten sposób...tak myśłe. bo ja uzywam tej techniki grając na nie swojej perkusji w salce prob-swoje mam w chacie:)
mój kumpel jest leworęczny i gra na secie ustawionym dla praworęcznych tylko w dziwny sposób. Lewą ręką wali w hi-hat a prawą w werbel. Dość dziwnie to wygląda. Na szczęscie nie ma ride'a bo nie wiem jak by se go ustawił (nad hi-hatem??) albo by sie musiał niezle gimnastykowac zeby lewą ręką grac na ridze ktory jest nad studnią po prawej a prawą na werblu
Ja mam o tyle dziwnie ze jestem obureczny ... brzmi dziwnie ale np pisze lewa , jem lewa , ogolem sporo rzeczy lewa i mniej wiecej tyle samo czynnosci wykonuje reka prawa , gram rowniez prawa na perkusji. To ci dopiero mutant. ^^
_________________ Patrz jak pracują receptory. Słodki, gorzki, kwaśny, słony i ten co dewastuje mikrofony!
a ja wszystko robię lewą, a jem prawą
jeśli nazwać dyskryminacją to, że mamy problemy z kupnem np twina, to tak, jestesmy dyskryminowani. Choc ja tak w sumie nie uważam.
Dlatego wolę ćwiczyć i uczyć się grać na secie dla praworecznych.
Tak samo było z gitarą, umiem grać na praworęcznej.
_________________ "Muzyka gra, a serce? A serce bije mocniej."
___
MAPEX/ZILDJIAN/AMEDIA/STAGG
Też jestem leworęczny:P Tzn tak na codzien jestem praworeczny ale grajac jestem leworeczny, jakos tak dziwnie zaczalem i teraz mi po prostu tak wygodnie:)
Również jestem leworęczny. Jestem z tego zadowolony. Gram open handed, a grając rolle prawą ręką na kotłach ( zestaw jak dla praworęcznego ) ćwiczę od razu prawą. Ride nad hi-hatem wcale nie jest niewygodny... A ile nowyc pomysłów przychodzi przy takim ustawieniu
Ludzie! Przecież nie żyjemy w czasach PRLu, kiedy to w podstawówkach nauczyciele kazali bez względu na wszystko pisać prawą ręką, nawet leworęcznym. Dyskryminacja z takiego powodu?? Ja zazdroszczę leworęcznym sprawności lewej ręki. Sam od roku czasu myję zęby tylko i wyłącznie lewą ręką. Niedługo zacznę jeść lewą ręką. Przestawiłem sobie nawet tak zestaw jak dla leworęcznego. Przecież to tylko mięśnie. Wszystko da się wyćwiczyć. Mój kuzyn jest leworęczny, ale wszystkie czynności wykonuje prawą ręką. Można powiedzieć że ma chyba łatwiej w życiu.
mój kumpel jest leworęczny i gra na secie ustawionym dla praworęcznych tylko w dziwny sposób. Lewą ręką wali w hi-hat a prawą w werbel. Dość dziwnie to wygląda. Na szczęscie nie ma ride'a bo nie wiem jak by se go ustawił (nad hi-hatem??) albo by sie musiał niezle gimnastykowac zeby lewą ręką grac na ridze ktory jest nad studnią po prawej a prawą na werblu
Czego dziwnie ride z lewej strony np nad hh ride ma perkusista z HIMa lub perkusista z perfektu... wiec to tylko kwestia wygody....
_________________ Sprzedam:
Remo Practise Pad 8" 70zł Mało uzywany
Stopa Mapex P750 125zł
ja tam leworęczny i lewonożny, czy dyskryminowany to raczej nie. Z początku przygody z perkusją siedziałem za setem dla praworęcznych i teraz takie samo mam ustawienie. Jedynym utrudnieniem są przejścia ale to da się wyuczyć co właśnie ćwiczę. Open handem nie muszę grać, nie mam problemu gry "na krzyż". No i jak to mówi bardziej doświadczony kolega muzyk perkusista powinien grać dobrze prawą jak i lewą ręką
witam
Ja też jestem leworęczny i lewonożny, nie dawno zacząłem się uczyc jakieś 3 miechy temu i od razu zacząłem grac na standardowym ustawieniu, jak ostatnio próbowałem zmienic ustawienie bębnów to było dziko tak jakoś.[/i]
Ja jestem leworęczny i gram (jak to ktoś już wyżej napisał) lewą ręką na hihacie a prawą na werblu na secie dla praworęcznych. Kiedy np gram na crashu po prawej stronie albo na ride, musze się nieźle krzyżowac, ale raczej mi to nie przeszkadza bo moja perkusja jest dośc standardowa i nie mam 20 talerzy, do których musiałbym się krzyżowac ;]
_________________ Tomek_b182 - probably the best/worst drummer in the world
Ja jestem leworęczny i gram (jak to ktoś już wyżej napisał) lewą ręką na hihacie a prawą na werblu na secie dla praworęcznych. Kiedy np gram na crashu po prawej stronie albo na ride, musze się nieźle krzyżowac, ale raczej mi to nie przeszkadza bo moja perkusja jest dośc standardowa i nie mam 20 talerzy, do których musiałbym się krzyżowac ;]
a nie przeszkadza ci (podczas gry na ridzie) jak sie tak krzyżujesz kiedy robisz przejscia? Nie męczy cie to? O wiem albo daj jakis filmik ;]
Na pewno męczy bardziej niż gdybym był praworęczny.
Ostatnio jednak rozważam ułożenie sobie setu dla leworęcznych (hihat po prawej stronie i wszystko ustawione po przeciwnych stronach), tylko bedę musial się przestawic jeśli chodzi o granie nogami (stopa/hihat)
_________________ Tomek_b182 - probably the best/worst drummer in the world
temat stary ale ja napisze o sobie.
Leworeczny od zawsze gram od jakiegos czasu(6 lat) i gram na zestawie ustawionym dla praworecznych jedyne zmiany to hi hat opuszczam i ride na lewa strone stawiam czemu tak?.
nie chcialem tracic czasu na lekcjach z gry zeby to wszystko poustawiac xD.
gram z open armed i wg mnie jest to duzo wygodniejsze niz cross.przejscia sa prostsze przy zaczynaniu prawa reka.