mam problem z wyborem uniwersalnego mikrofonu. ma służyć przede wszystkim do nagrywania wokalu, perki i akustyka, ewentualnie innych instrumentów (np. cymbałki). budżet mam ograniczony do 350zł. szukam sprzętu najlepiej używanego. na co polować?
znalazłem:
http://allegro.pl/mikrofo...1351668627.html
poczytałem troszkę o nim, ale w sumie nic konkretnego. miał ktoś do czynienia?
Daj spokój z tym AKG, to jest wielkomembranowy pojemnik do nagrywania wokali, studyjny, nagrywając nim perkę rozwalisz membranę, chyba że zrobisz to z dużej odległości ok 1,5 do 2 m od perki w bezechowym pomieszczeniu (tzw. ambient).Poza tym do tego majka potrzebujesz zasilanie fantomowe +48V. Nie wiem czy masz takowe w mikserze lub urządzeniu na którym chcesz nagryać. Kup najlepiej jak poprzednicy doradzali SM 57 klasa sama w sobie i do wszystkiego co Ty potrzebujesz się nada.
Tak naprawdę to będzie zawsze coś za coś. SM57 chyba lepiej się sprawdzi. Nagrywanie overheadem (AKG) wymaga, jak pisali poprzednicy, dobrze wytłumionego pomieszczenia odciętego od odgłosów z zewnątrz. Chociaż z drugiej strony nagranie całego zestawu za pomocą SM57 nie będzie łatwe. Do tego lepiej nada się pojemnościowy.
Ostatnio zmieniony przez Pejan Nie 05 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz
edit znów:
W sumie to bez sensu napisałem.
Albo sm57, albo ten akg (jeżeli do 500zł).
Tylko miej na uwadze to, że jeżeli planujesz jakieś demko nagrać, to możesz sobie nie poradzić z perkusją nagrywaną jednym mikrofonem (da się, ale to wymaga pomieszczenia, odpowiedniego mikrofonu, umiejęności itd. )
_________________ ¯\(°_o)/¯
Ostatnio zmieniony przez szymv Nie 05 Gru, 2010, w całości zmieniany 2 razy