Wysłany: Wto 03 Maj, 2011
Seba, jak to prowo to slabe
Dla mnie film mega, za kazdym razem jak ogladam, to tak samo ryje ze smiechu, jak to Teo napisal, kopalnia tekstow i film pieknie pokazujacy absurdy prlu
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
nie prowo, serio nie cierpię takich filmów naprawdę. Omijam to szerokim łukiem, po prostu. Nie trafia to w mój gust totalnie i naprawdę nie kumam co ludzie w tym widzą
Wysłany: Wto 03 Maj, 2011
przeciez Ty stara dupa jestes, to powinienes wiedziec
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
myslalem ze lubisz wysmiewac absurdy prl ... chodzi o ironie i opis rzeczywistosci z tamtych czasow ... a najlepsze to, ze mentalnosc niektorych do dzis sie nei zmienila... na codzien mozna spotkac ludzi i sytuacje rodem z misia ... moim zdaniem duzo sie nie zmienilo...
ostatnio jak bylem w przychodni to piatek byl dniem bez pacjenta
takze geniusz Barei ciagle zywy. nie tylko obsmianie komuny i homosovieticus ale glupoty w kazdym stadium i w kazdej postaci...
_________________ ein volk, ein reich, ein union.
z kretynami nie dyskutuje, tym bardziej o polityce...
Ostatnio zmieniony przez blanker666 Sro 04 Maj, 2011, w całości zmieniany 1 raz
swietny wywiad z Bareja ... polecam szczegolnie fragment o inteligentach....
"Stanisław Bareja: Moja sympatia jest po stronie inteligentów. Pokazuję ich w filmach jako ludzi przegranych, ale tacy są przecież w życiu. Inteligent to człowiek, którego atutami są: fachowość, uczciwość, wrażliwość. Inteligent ma wątpliwości i to osłabia jego siłę przebicia. Przegrywa z cwaniakiem, który idzie do przodu bez skrupułów, potrafi wykorzystać układy i pewne prymitywne instynkty... "
celne w punkt.
Ostatnio zmieniony przez blanker666 Sro 04 Maj, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Hmm szczerze mówiąc nie kumam jak można nie kumać Misia. Trzeba być kosmitą albo Niemcem. Tak, tu na ziemi, tej ziemi, obowiązuje jedynie słuszny kult Misia.
_________________ Girl you thought he was a man, but he was a muffin
He hung around till you found, that he didn't know nuthin
Miś - wiadomo klasa , ale dla odmiany warto obejrzeć takie perełki jak : "Nie lubię poniedziałku" , "Nie ma róży bez ognia" , Co mi zrobisz , jak mnie złapiesz"
Wysłany: Sro 04 Maj, 2011
Ja mam kumpla w moim wieku, obejrzal i nie skumal filmu, ja ogarnialem tematyke prlu, bo zawsze mnie ojciec raczyl historyjkami, wiec taki mis od razu mi przypadl do gustu
Ale fakt faktem, ze ludzie nie beda wiedziec co stracili jak nie obejrza
Wiadomo - inne filmy Barei tez rzadza - a Hydrozagadka z kolei jest strasznie niedoceniana.
Chociaz kondratiuk tez wiedzial co robi ... dla mnie to tez film kultowy... polowe dialogow znam na pamiec... teksty takie jak " prawdziwemu mezczyznie alkohol szkodzi" czy "stoj elemencie aspoleczny" lub tez "komary rypia - wejdzmy do srodka" weszly tak samo do kanonu jezyka, jak cytaty z Barei
co do swiadomosci mlodziezy ... ogolnie malo kto kuma ironie i abstrakcyjny humor - a kto zapomina o przeszlosci - nei ma przyszlosci... za dobrze to nie wrozy przyszlym pokoleniom, ze takich klasyow jak Bareja nie znaja... pewnie wola seriale typu 'M jak chujnia' i 'zycie na biezaco' no coz - ich strata i jednoczesnie chyba znak znak czasu.
Dzis dla uczczenia pamieci Barei obejrzalem sobie misia na dividi po raz milionowy chyba ... lapie sie na tym ze dialogi znam lepiej od aktorow
Bareja to czysty geniusz - i zza grobu pokazal fucka tym, ktorzy mieli o nim i jego filmach kiedys mierne zdanie...
Czysty kult - drugiego takiego geniusza i inteligenta ze zmyslem obserwacji i socjologicznym czuciem polskich klimatow jak Bareja - juz w polskim kinie nie bedzie ...
Smarzowski probuje sie wbic w podobny nurt, ale to juz nie ta sila przebicia i nie ta bajka - choc chlopak stara sie jak moze ... kto widzial Dom zly i wesele wie o czym mowie.
Ale nawet pomijając kontekst PRLu to jest czysty absurd i wzorcowa groteska.
Ja tam nie rozumiem problemów i historii przeciętnego Hiszpana a przy Bunuelu wyciągam kopyta. No ale fakt, jak wspomina blanker, jakaś inna wrażliwość estetyczna u dzisiejszego widza.
_________________ Girl you thought he was a man, but he was a muffin
He hung around till you found, that he didn't know nuthin
Ja tam nigdy nie lubiłem takich filmów. Nie jestem niemcem ani kosmitą po prostu nie tego szukam w kinie. Zyłem w PRLu więc absuryd rozumiem, może i nawet mnie to śmieszy, ale właśnie ta cała estetyka mnie odrzuca od takich filmów. Po prostu.
Zyłem w PRLu więc absuryd rozumiem, może i nawet mnie to śmieszy, ale właśnie ta cała estetyka mnie odrzuca od takich filmów. Po prostu.
"Hej młody Junaku, smutek zwalcz i strach.
Może na tym piachu za trzydzieści lat
przebiegnie, być może,
jasna, długa, prosta,
szeroka jak morze
Trasa Łazienkowska !
I z brzegiem zepnie drugi brzeeeg,
na którym twój ojciec biegł!
Pa, ram, pam, pam, pam, pam, pam... "
"a dlaczego byc moze - w miejsce 'byc moze' - dajemy 'z pewnoscia'"
"ja Wam zawsze wszystko wyspiewam"
przerazajace - ilu dzis takich znamy ....
a Ochodzkich ilu jest dzis ? tzw dzialaczy sportowych - chociazby w PZPN i pilce noznej...
takich cwaniaczkow i mend mentalnych, ktorzy niezaleznie od okolicznosci maja miliony i uklady... jest moim zdaniem jeszcze wiecej niz kiedys ...
a wszystkim jezdzacym na benzynie - i pasazerom PKP za grabarczyka dedykuje "dzien pieszego pasazera" "twoje serce przypomina - piechota zdrowiej"
u mnie ostatnio w przychodni byl, jak wspomnialem, "dzien bez pacjenta" ROTFL.
Bareja ciagle zywy. Wizjoner i geniusz. Kiedys ludzie cytowali mrozka - teraz cytuja Bareje - a satyra i ironia to esencja inteligencji i wrazliwosci na swiat.
Jaka szkoda ze przez 30 lat tak malo sie zmienilo ...
Ostatnio zmieniony przez blanker666 Czw 05 Maj, 2011, w całości zmieniany 2 razy