Wysłany: Pon 28 Mar, 2011 Neostrada - pytania do praktyków.
Witam,
temat mało perkusyjny, ale liczę na bardziej sprawdzone informacje niż na infolinii TP :)
Wyprowadzam się właśnie z Warszawy w okolice Mińska Mazowieckiego i w związku z tym muszę znaleźć jakieś rozsądne rozwiązanie kwestii internetu, jako, że nie ma tam zasięgu (i raczej na razie nie będzie) bezprzewodowego Playa, którego teraz używam. Inne sieci mobilne są dla mnie za drogie. Jedynym wyjściem pozostaje chyba Neostrada, bo linia telefoniczna tam jest. Jako że jestem kompletnym laikiem informatycznym, mam do Was kilka pytań:
1. Wybór prędkości. Od 2 do 20 Mb/s. Nie ściągam filmów przez torrenty ani nie gram przez sieć, przeglądam tylko pocztę, strony www i ewentualnie filmy na youtube. Jaka prędkość będzie zupełnie satysfakcjonująca do takich zastosowań?
2. Potrzebuję jakiegoś routera wi-fi. Podłączne do netu będą 2 komputery. Dużo złego nasłuchałem się o wynalazku pt. Livebox, więc raczej będzie to jakieś zwykłe urządzenie bez fajerwerków. Czy zwykłe, oferowane przez Tepsę ZTE wifi będzie wystarczające? Jaki jest zasięg takich urządzeń? Sieć będzie dostępna tylko w domu czy też np w ogrodzie?
Będę wdzięczny za praktyczne porady w tej dziedzinie. A może jest jeszcze coś na co powienienem zwrócić uwagę lub czego się wystrzegać?
Wysłany: Pon 28 Mar, 2011 Re: Neostrada - pytania do praktyków.
Anonymous napisał/a
1. Wybór prędkości. Od 2 do 20 Mb/s. Nie ściągam filmów przez torrenty ani nie gram przez sieć, przeglądam tylko pocztę, strony www i ewentualnie filmy na youtube. Jaka prędkość będzie zupełnie satysfakcjonująca do takich zastosowań?
6 MB/s dla całkowitej wygody, ale nawet najniższa prędkość da radę o ile nie wymagasz od youtube rozdzielczości hajdefiniszyn.
Anonymous napisał/a
2. Potrzebuję jakiegoś routera wi-fi. Podłączne do netu będą 2 komputery. Dużo złego nasłuchałem się o wynalazku pt. Livebox, więc raczej będzie to jakieś zwykłe urządzenie bez fajerwerków. Czy zwykłe, oferowane przez Tepsę ZTE wifi będzie wystarczające? Jaki jest zasięg takich urządzeń? Sieć będzie dostępna tylko w domu czy też np w ogrodzie?
Będzie wystarczające. Zasięg zależy od urządzenia i jego lokalizacji, to musisz niestety ustalić doświadczalnie.
Ja mam Neo 2 Mbity i wystarcza do wszystkiego, nawet do yotube HD i do ściągania czego się chce.
Ostatnio zmienili mi na 6 i zaczęło tracić synchronizację. Rrzeczywista prędkość nigdy nie przekroczyła 3,5, a połączenie rwało się non stop, co parę minut. Gdy przywrócili 2 mbity, dalej chodzi jak złoto. Ponieważ różnice w cenie są pomijalne, warto wziąć najwyższą prędkość, jaka rzeczywiście działa, a nie teoretycznie.
Z Liveboxa jestem też bardzo zadowolony. Sięga mi na mieszkanie i na poddasze, na klatkę schodową, do samochodo na ulicy i na sporą część ogrodu. Dla pewności dodałem jeszcze TP-Link w funkcji repeatera - w ten sposób tanim kosztem można doprowadzić wifi z liveboxa gdzie się tylko chce. Livebox ma fantastyczną zaletę np. w porównaniu do mojego wcześniejszego Linksysa: działa całkowicie bezgłośnie.
Na pochwałę zasługuje obsługa klienta - zawsze są tam bardzo kompetentni ludzie, wszystkie awarie (było ich dosłownie kilka od 10 lat) są przyjmowane natychmiast i usuwane zdalnie w ciągu paru (1-4) godzin.
Dla porównania mój znajomy ma kablówkę, telefon i internet z Dialogu (Netia). Założyli w całej klatce 10-piętrowca w grudniu i dokładnie na święta zdarzyła się awaria - po całości. W obsłudze klienta telefon nie odpowiadał - działał tylko w dni robocze. Przez całe święta cały blok nie miał telewizji, netu ani telefonu. Usunięcie notorycznych (2-3 razy w miesiącu) awarii trwa przynajmniej 12 godzin i wymaga przyjścia na miejsce montera. Na święta wielkanocne sytuacja się powtórzyła.