Wysłany: Wto 02 Paź, 2007 Problem z podłączeniem mikrofonu do kompa..
Mam mikrofon dynamiczny Stagg MD-500. Chcę go podłączyc pod kompa, ale pojawia sie problem. Po podłączeniu bezposrednim przez przejsciówke na minijacka, mikrofon bardzo cicho chodzi, jest bardzo słabo czuły.. Czy to problem ustawien? Sprawdzałem wszystkie, wygląda na to ,że mam je ustawione poprawnie. Może dynamiczny nie może byc bezposrednio do kompa? Czytałem conieco i pytałem, ale słysząłem juz trzy wersje.
No niestety dalej Ci nie pomogę, bo sam do końca nie jestem tego pewien . Wiem tylko, że ja też nie mogłem podłączyć głośników prosto pod kompa bo dźwiękówka (również sprzężona z płytą główną) nie potrafiła tego udźwignąć, było cicho jak cholera. Dopiero wzmacniacz w postaci 10-letniej wieży pomógł
Mialem identycznie z mikrofonem dynamicznym i tez mam zintegrowana karte dzwiekowa ... nie mam pojecia co zrobilem ze sie naprawilo Ale wiem ze cos zdzialalem i teraz smiga normalnie ... a w ustawieniach tez mialem wszystko dobrze. Hmmm... nie wiem czy cos z przejsciowką nie było, cos mi sie tak kojarzy ale nie jestem pewien
_________________ Patrz jak pracują receptory. Słodki, gorzki, kwaśny, słony i ten co dewastuje mikrofony!
Wysłany: Sro 03 Paź, 2007 Re: Problem z podłączeniem mikrofonu do kompa..
Fly napisał/a
Po podłączeniu bezposrednim przez przejsciówke na minijacka, mikrofon bardzo cicho chodzi, jest bardzo słabo czuły.. Czy to problem ustawien?
powierdzam kolege który pisał nieco wyżej >> może problem z mocą prądu czy jakos tak >> może ta karta poprostu niezasili tego mikrofona >> idz z tym mikrofonem do kogoś kto ma inną kaarte dzwiękową niż zintegrowana albo porzycz bo wątpie żeby taka karta zasiliła odpowiednio ten mikrofon
Mówiąc szczerze, pierwszy raz z czymś takim się spotykam, ale na pewno warto spróbować. Mam bardzo nikłą wiedzę, jeśli chodzi o budowanie takich układów(jakże często powtarzane, swego czasu, słowo:P), więc w tej kwestii nie pomogę. Niemniej jednak życzę powodzenia, powinno dać radę
moze i da rade może i nie >> tam masz do kupna za te 12 PLN samą płytke a wiec dolicz zasilacz + obudowe a i jeszcze musisz troche sie znac aby to dobrze podłączyc no chyba ze dadza zajebistą instrukcje obsługi
Licze, że schemat przynajmniej dadzą x] Jak bedzie, to jakos rozkminię. Obudowe sam zrobie, a zasilacz pewnie w domku mam odpowiedni. lepsze to, niz mam płacic z 60 zł ?
hahah ludziska z mikrofonem nie ma sie co zepsuc, bo tak po prostu jest - uzywa sie koncowki mocy, kompresora czy dowolnego innego wzmacniacza, bo sygnal z mikrofonu dynamicznego jest zwyczajnie zbyt slaby, zeby uzywac go w "surowej" formie ewentualnie mozesz "zrzucic" sygnal bez wzmocnienia i jakims programem np. sound forge (czy darmowy odpowiednik) zrobic mu kompresje i podbic glosnosc, jesli mikrofon i karta dzwiekowa sa dosc dobre to wyjdzie naprawde fajnie (testowane na lepszym sprzecie, bo sound blaster live + shure sm58, wyszlo bez zastrzezen)