Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Offtopic » OffTopic » Problem z podłączeniem mikrofonu do kompa..
Problem z podłączeniem mikrofonu do kompa..
Autor Wiadomość
Fly 

Wysłany: Wto 02 Paź, 2007   Problem z podłączeniem mikrofonu do kompa..

Mam mikrofon dynamiczny Stagg MD-500. Chcę go podłączyc pod kompa, ale pojawia sie problem. Po podłączeniu bezposrednim przez przejsciówke na minijacka, mikrofon bardzo cicho chodzi, jest bardzo słabo czuły.. Czy to problem ustawien? Sprawdzałem wszystkie, wygląda na to ,że mam je ustawione poprawnie. Może dynamiczny nie może byc bezposrednio do kompa? Czytałem conieco i pytałem, ale słysząłem juz trzy wersje.

Prosze o pomoc?..

Yagarn

Wysłany: Wto 02 Paź, 2007   

Moja odpowiedź to: karta dźwiękowa.

Prawdopodobnie jest po prostu za słaba, żeby udźwignąć ten mic.

Fly 

No to pięknie. Mam wbudowaną w płyte główną. : > Nie da się tego ominąc w żaden sposób? Czy po prostu.. Nowa karta?

Yagarn

No niestety dalej Ci nie pomogę, bo sam do końca nie jestem tego pewien :P . Wiem tylko, że ja też nie mogłem podłączyć głośników prosto pod kompa bo dźwiękówka (również sprzężona z płytą główną) nie potrafiła tego udźwignąć, było cicho jak cholera. Dopiero wzmacniacz w postaci 10-letniej wieży pomógł :twisted:

borbah 

Wysłany: Sro 03 Paź, 2007   

Mialem identycznie z mikrofonem dynamicznym i tez mam zintegrowana karte dzwiekowa ... nie mam pojecia co zrobilem ze sie naprawilo :D Ale wiem ze cos zdzialalem i teraz smiga normalnie ... a w ustawieniach tez mialem wszystko dobrze. Hmmm... nie wiem czy cos z przejsciowką nie było, cos mi sie tak kojarzy ale nie jestem pewien

SZKARŁATNIK 
Die Strubiny Die!

Wysłany: Sro 03 Paź, 2007   Re: Problem z podłączeniem mikrofonu do kompa..

Fly napisał/a
Po podłączeniu bezposrednim przez przejsciówke na minijacka, mikrofon bardzo cicho chodzi, jest bardzo słabo czuły.. Czy to problem ustawien?

powierdzam kolege który pisał nieco wyżej >> może problem z mocą prądu czy jakos tak >> może ta karta poprostu niezasili tego mikrofona >> idz z tym mikrofonem do kogoś kto ma inną kaarte dzwiękową niż zintegrowana albo porzycz bo wątpie żeby taka karta zasiliła odpowiednio ten mikrofon

Mayki
Moderator

@borbah
Jestem bardzo ciekaw, jak moglo naprawic sie cos, ce teoretycznie nie ma prawa dzialac

@Fly
Potrzebujesz wzmaczniacza(w jakiejkolwiek postaci, np. mikser, konwerter, albo po prostu wzmaczniacz mikrofonowy), bez tego nie pojdzie.

Fly 

czy takie cos jak przedwzmacniacz mikrofonowy do samodzielnego złożenia da radę?

Mayki
Moderator

Mozesz wyjasnic dokladniej?

Fly 

http://www.cyfronika.com.pl/kityAVT/avt1033.htm

Takie coś. Jest u mnie w miescie za 12 zł, ale do złożenia samemu. I bez obudowy

Mayki
Moderator

Mówiąc szczerze, pierwszy raz z czymś takim się spotykam, ale na pewno warto spróbować. Mam bardzo nikłą wiedzę, jeśli chodzi o budowanie takich układów(jakże często powtarzane, swego czasu, słowo:P), więc w tej kwestii nie pomogę. Niemniej jednak życzę powodzenia, powinno dać radę :)

SZKARŁATNIK 
Die Strubiny Die!

moze i da rade może i nie >> tam masz do kupna za te 12 PLN samą płytke a wiec dolicz zasilacz + obudowe a i jeszcze musisz troche sie znac aby to dobrze podłączyc no chyba ze dadza zajebistą instrukcje obsługi :)

Fly 

Licze, że schemat przynajmniej dadzą x] Jak bedzie, to jakos rozkminię. Obudowe sam zrobie, a zasilacz pewnie w domku mam odpowiedni. lepsze to, niz mam płacic z 60 zł ?

JooreX
whiskey lover

Wysłany: Pią 05 Paź, 2007   

hahah ludziska z mikrofonem nie ma sie co zepsuc, bo tak po prostu jest - uzywa sie koncowki mocy, kompresora czy dowolnego innego wzmacniacza, bo sygnal z mikrofonu dynamicznego jest zwyczajnie zbyt slaby, zeby uzywac go w "surowej" formie :-) ewentualnie mozesz "zrzucic" sygnal bez wzmocnienia i jakims programem np. sound forge (czy darmowy odpowiednik) zrobic mu kompresje i podbic glosnosc, jesli mikrofon i karta dzwiekowa sa dosc dobre to wyjdzie naprawde fajnie (testowane na lepszym sprzecie, bo sound blaster live + shure sm58, wyszlo bez zastrzezen)

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Offtopic » OffTopic » Problem z podłączeniem mikrofonu do kompa..