Wysłany: Pią 04 Maj, 2007 Programy w Pascalu- pomóżcie.
Potrzebuję bardzo pilnie pomocy w napisaniu kilku programów w pascalu, liczę na was.;)
1. Program który wczyta odp. wielkości typu real i obliczy pole trapezu 0,5(a+b)*h.
2. Program który wczyta wartość n typu integer a następnie obliczy wartość sumy: Suma od i=1 do n 1/i.
3. Program który wczytuje z klawiatury liczby typu integer do momentu naciśnięcia klawisza * i oblicza średnią arytmetyczną tych liczb.
4. Program który posługując się pojęciem funkcji obliczy pole trójkąta (0,5*a*h) gdzie a oraz h są wprowadzone z klawiatury i są typu real.
jesli masz przez dluzszy czas pascala i tego nie potrafisz to lepiej szybko sie naucz, to najprostszy jezyk jaki moze byc wiec nie jest jakis tam okropny ale fakt ze nie wiem po ucza tego jezyka lepiej sie za C++ zabrac.
jesli masz przez dluzszy czas pascala i tego nie potrafisz to lepiej szybko sie naucz, to najprostszy jezyk jaki moze byc wiec nie jest jakis tam okropny ale fakt ze nie wiem po ucza tego jezyka lepiej sie za C++ zabrac.
a ja nie dokonca, bo zeby wziac sie za C++ ktore w swym zalozeniu jest jezykiem obiektowy, trzeba najpierw poznac podstawy programowania, aczkolwiek zgodze sie ze lepiej bylo by to robic na bazie jezyka C niz Pascala mimo iz C jest znacznie starszym jezykiem od TP, to skladnia C jest duzo bardziej przyjemna, tak wiec najpier C pozniej C++ lub C#. Ale wsumie nie wazne na bazie czego uczymy sie podstaw, bo tak naprawde chodzi o przestawienie sie na odpowiedni sposob myslenia