Wysłany: Sob 26 Maj, 2007 Przesłyszenia w tekstach piosenek
Często słuchając piosenek, nie rozumiemy czegoś w tekście, a raczej wydaje nam się, że rozumiemy, a potem okazuje się, że wokalista miał na mnyśli coś całkiem innego niż my. Niejednokrotnie śmieszne rzeczy z takich przesłyszeń się biorą.
Ja np. jako mały szczyl słysząc piosenkę Staszka Sojki "Tango Memento Vitae" zawsze zastanawiałem się, co to za miejscowość te Mementowice.
Ostatnio, pamietam jak moja kolezanka sobie spiewa przy mnie "juuuuz mi niosa suknie z welonem , juz cyganie czekaja z muzyka , słooooń do taktu zamiata ogonem." Pozostawala przy tej opcji dopoki wlasnorecznie nie wyszukalem tego kawalka i jej nie puscilem. ^^
_________________ Patrz jak pracują receptory. Słodki, gorzki, kwaśny, słony i ten co dewastuje mikrofony!
dopoki sie nie wsluchalem myslalem ze sting spiewa feels of war a nie fields of gold...
_________________ . . . przez całe stulecia wywyższał człowieka nad zwierzę i wznosił go ku wyżynom nie kij, ale muzyka: czar powabnej prawdy, powab jej wzorców. Borys Pasternak
w utworze jest:
So be it
Threaten no more
To secure peace is to prepare for war
So be it
Settle the score
Touch me again for the words that you'll hear evermore...
Don't tread on me
a mnie było:
Soviet
Friend no more
To secure peace is to prepare for war
Soviet
Sell the score
Touch me again for the words that you'll hear evermore...
Na 1 płycie Black Sabbath jest kawałek "Wasp" i tam Ozzy śpiewa po swojemu coś takiego: "Takes your body to a corpse". Bardzo długo słyszałem tam "sędzia pali czuły gaz". Hmm, do tej pory słyszę...