Wysłany: Wto 22 Mar, 2011 QDRUMS - SEBA - ku przestrodze
Chciałbym napisać parę słów o mojej "przygodzie" z firmą QDRUMS producencie pałek SEBA.
Nie chciałbym nikogo pomawiać, oskarżać o złą wolę, o celowe działanie itd
Sam nie wiem co mam myśleć na ten temat.
Może po prostu miałem pecha (kilka razy ;/)
Wnioski i przemyślenia każdy sobie wyciągnie sam.
W skrócie:
Zakupiłem na aukcji pałki SEBA "z własnym logo". Oczywiście wcześniej dowiadywałem się mailowo czy są w stanie zrobić pałki na wzór wybranego przeze mnie modelu znanego producenta. Dostałem odpowiedz twierdzącą.
Będę wklejał maile z rozmowy jaka odbywała się między mną a firmą QDRUMS
Witam...!!!
W naszej ofercie jest model Dave Weckla Evolution z drewnianą główką... Proszę przesłać na naszego maila najprościej w jpeg-u nazwę zespołu oraz swoją sygnaturę...lub co Pan sobie życzy..w miare możliwości... i pałeczki zostaną dla Pana wyprodukowane...
Cena wynosi 8,50 za komplet....więc za 10 kompletów finalnie mamy 85,00zł plus 12,50 za przesyłkę..Po wpłacie na konto podane na Allegro termin dostawy 3 do 5 dni roboczych...
Pozdrawiamy
Qdrums
W takim razie przesyłam potrzebne materiały.
Chciałbym zamówić 10 kompletów pałek na wzór Dave Weckl Evolution
Na pałkach prosze umieścić logo mojego zespołu LANS VEGAS (w załączniku logo), oczywiście logo moze być w jednym kolorze - czerwonym, lub w dwóch - biało czerwonym, żółty kolor prosze pominąć
obok logo zespołu chciał bym umiescić moją sygnaturkę (zdjęcie w załączniku), chodziło by mi o możliwie jak najlepsze przeniesienie tego podpisu
Jeżeli ma pan jakies uwagi - prosze o kontakt
w poniedziałek dokonam przelewu na konto
pozdrawiam
No niestety - pałki zostały wysłane na inny adres niż powinny.
Kiedy w końcu dotarły do mnie, oczom moim ukazał się taki o to widok pałek zrobionych "na wzór" pałek Vic Firth - Dave Weckl Evolution
jak widzicie są IDENTYCZNE w każdym możliwym wymiarze
Napisałem więc maila:
Witam
Proszę Pana
Zainteresowały mnie pałki z własnym logo, zobaczyłem ogłoszenie na allegro, produkty Pańskiej firmy znałem z autopsji (byłem pracownikiem sklepu perkusyjnego), pomimo pewnych wątpliwości pozwoliłęm sobie zamówić pałki z własnym logo
Wysłałem maila z zapytaniem
Potem drugiego maila przesyłając potrzebne informacje co do tego jak bym sobie wyobrażał logo zespołu, mój podpis itd
Oczywiście w mailu posługiwałem sie terminami takimi jak kolor logo podpis w nadziei że bedzię to właśnie to a nie jak się potem miało okazać - literki wypalone w pałce
Szczerze myślałem że bedzie to nadruk kolor czy coś w tym stylu (takie pałki były pokazane w opisie aukcji na zdjęciach)
Nikt oczywiscie mnie nie poinformował jaką metoda i w jaki sposób bedzie sie to odbywało - skoro ma pan firmę, ma pan logo firmy, to pewnie rozumie Pan że logo to forma graficzna, pewien obrazek od razu kojarzący sie z daną rzeczą, firmą, marką a nie tylko układ literek w nazwę firmy
ale mniejsza o to, to jest szczegół.
W mailu wyraźnie zapytałem czy dało by się wykonać u Pana w firmie pałki na wzór pałek Vic Firth Dave Weckl Evolution
Dostałem odpowiedz że tak, że wykonujecie takie palki bez problemu.
Szczerze liczyłęm sie z tym, że może potrzebował by pan takiej pałki na wzór, ale pomyślałem że przeciez jest to bardzo popularny model, dostepny w prawie każdym sklepie perkusyjnym i że może pewnie już robiliście pałki na ten wzór
Tak czy inaczej dostałem odpowiedz twierdzącą że wykonanie takich pałek na wzór pałek Dave Weckla Evolution nie stanowi problemu
Zalicytowałem więc na aukcji allegro, wpłaciłęm pieniądze za 10 kompletów pałek i za wysyłkę, napisałem maila że wpłaciłęm pieniądze, ze wysyłka taka jak w allegro i czekałem.
Po kilku dniach otrzymałem z domu rodzinnego ( czyli z miejsca gdzie nie mieszkam już ) informację że na ten adres przyszał do mnie przesyłka z Pańskiej firmy.
lekko sie zdziwiłem kto wpadł na pomysł wysłąnia tego włąśnie tam, skoro adres do wysyłki jest inny
No nic, brat przesłal pałki na mój adres, oczywiscie ponosząc dodatkowe koszty przesyłki
Napisałem o tym fakcie do Pana maila, miał Pan Zaraz wyjaśnię sprawę - no niestety, nie dostałem odpowiedzi.
Przyszła paczka.
Po odpakowaniu oczom moim ukazały sie pałki, ładnie wykonane, jednak z logo różniącym sie trochę od moich wyobrażeń - ale juz mniejsza o to.
PO wzięciu palki do ręki dość szybko zorientowałem się, że coś tu nie gra...
Proszę Pana, pytam się Pana szczerze, czy pałki które Pan dla mnie wykonał choć w minimalnym stopniu przypominają zamówione przez mnie pałki, które miały być wzorowane na modelu Dave Weckl Evolution ??
Załączam Panu zdjęcie ORYGINALNEJ pałki o której mowa oraz pałki wykonanej przez Pana
Nie zgadza się żaden z wymiarów - długośc, grubość, przewężenie, kształt główki
To jest ZUPEŁNIE INNA pałka od tej którą zamawiałem.
Z takiego wykonania zamówienia jestem całkowicie niezadowolony
Proszę o ustosunkowanie się do tego co napisałem i zaproponowanie jakiegoś sensownego naprawienia tej sytuacji
Odpowiedz
Witamy
---------------W odpowiedzi wyjaśniamy : Nie możemy robić identycznych wzorów pałek np.Vic Firtha gdyż jak zapewne orientuje się Pan są to wzory zastrzeżone.Możemy tylko upodobnić jako własny wyrób.Co do napisów ,jeżeli nie są zadawalające według Pana prosimy o zwrot paczki na nasz koszt . Zostanie Panu zwrócona kwota zapłacona przez Pana. Nasz klient ma takie PRAWO
No i ok - ja rozumiem, mogę zwrócić towar, oddadzą kasę. Niby nie ma problemu.
Ale w takim razie pytam się: PO KIEGO GRZYBA KTOŚ ZAWRACA D*** twierdząc że robi pałki na wzór jakiegoś modelu skoro nie robi.
Chyba że to nowy pomysł: robić na wzór niepodobne do oryginału ;/
Czy ktoś może mi wskazać podobieństwa między tymi pałkami ze zdjęcia ?
Ale słuchajcie ! To nie koniec
Wkurzony napisałem maila.
Czy wy w takim razie robicie pałki na wzór modelu Vic Firth Dave Weckl Evolution czy nie ?
Witamy...
Produkujemy:
EVOLUTION (SDWN). L = 16 1/4, Dia. = .560
Nie stanowi to problemu... Jeśli Pan chce to wykonamy dokładnie dla Pana te pałeczki z własnym logo...
Pozdrawiamy
Qdrums
Skołowany to mało powiedziane.
Poza całą "otoczką" da się zauważyć błąd.
To są wymiary modelu Dave Weckl (SDW) (tzw. "starego modelu" )
Wymiary Dave Weckl Evolution (SDW2) są inne: L = 16" | Dia. = .563"
Napisałem własnie takiego maila.
W odpowiedzi wczoraj dostałem:
Witam >>>pana Prezesa....
Dla zachowania ciągłości rozmowy ...odpowiadam...i pozdrawiam...
Proszę Mi nie pokazywać Vic Firtha bo ja osobiście znam Dave Weckla i całą ekipę Electrików...
Pozdrawiam
Qdrums
I myślę, że tym akcentem zakończę moją opowieść i zarazem moją przygodę z firmą QDRUMS i pałkami SEBA
P>S>
Użyłem kolorów dla większej czytelności posta.
Slyszalem juz wczesniej niepokojace sygnaly o tej firmie (celowo nie uzywam tutaj slowa - producencie..) ale to co tutaj przytoczyles to najzwyczajniej mozna okreslic jako brak profesjonalizmu oraz bezczelnosc wobec Klienta.
ja sie zawsze dziwię dlaczego w tym kraju jest tyle złodziejstwa, naciągactwa, cwaniactwa. Nie mam pojęcia. Stara zasada marketingowa mówi, iż jeden niezadowolony klient oznacza utratę średnio ośmiu klientów. Dlaczego to w Polsce nie działa, skoro ciągle natykam sie na takie kwiatki w różnych branżach.
Wysłany: Wto 22 Mar, 2011
Juz kiedys byly jakies cyrki z ta firma, ale takich jaj to bym sie w ogole nie spodziewal
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Nie wiem jak jest w innych krajach ale w naszym to jest charakterytyczne - klientom tzw strategicznym liże się jądra, anonimowych i słabo dochodowych się zlewa, a bardzo często próbuje zwyczajnie zrobić w ch.
Może to nie powszechana reguła ale nierzadko spotykana.
Taka jakaś mentalność
_________________ Girl you thought he was a man, but he was a muffin
He hung around till you found, that he didn't know nuthin
Napisałem do seby że dziekuję za współpracę
Po ostatnim mailu nie mam nic do dodania
ale ze w odpowiedni sposób poinformuję brać perkusyjną o jego "metodach"
Dostałem odpowiedz:
Witam...
To jako Twórca pierwszych w historii Polski Perkusji!!! od czasów Szpaderskiego...a myślę że zna Pan Wielkiego producenta bębnów.Powiem tak... Proszę o zrobienie przez Pana chociaż jednego werbla lub jednej Perkusji, a Będę pana chwalić po niebiosa....!!! Pochwalić się muszę że profesor Adam Polachowski,wybitny klasyk perkusyjny,kiedy dostał werbel... to zamówił całe bębny...!!!! A tak w między czasie nagrywam u Olszuwy...dla przybliżenia WOJTEK OLSZAK... całkowicie nowy zmontowany kawałek... Zagrałem na bębnach, na basie bo charmonia mnie interesuje i na klawiszach.... Śpiewa Kasia Kowalska...
Proszę o nie plotkowanie jak kruk na drzewie.... a o logikę myślenia...!!!!!! Dogadamy się tylko ja teraz muszę zamknęć ten kawałek bo terminy cisną w Universalu....
p.s. Nie rób poruty bo ja też znam pare osób...żyj szczęśliwie i nie przeszkadzaj żyć innym... taka elementarna zasada... ponieważ jak zrobisz krzywdę komuś tak to wraca do ciebieie...a ja mam troszkę lat i przegranych miliony godzin...Weź prześlij mi jakiś kawałek co nagrałeś na bębnach ....Posłucham i dam do oceny Wojtkowi a może Pilichowi... albo Kościkowi....
Pozdrawiam...
Seba-Qdrums
P.S.
Mam pytanie do znawców - czego muszę się nałykać, co zażyć żeby to skumać ?
Jak widac - na zalaczonym obrazku - w PL nie ma zadnego kapitalizmu. Jest za to twor socjalno - spoleczno - ekonomiczno - zlodziejski o nieustalnej etiologii... ktory ma w glebokiej dupie klienta i jego potrzeby - niewiele sie zmienilo od czasow PRL. Chcesz cos kupic - nie ma - a jak jest - to usluga jest na poziomie przedstawianej w temacie - albo won.
nosz... brak slow.
a o poziomie wypowiedzi kolesia nie wspomne.
_________________ ein volk, ein reich, ein union.
z kretynami nie dyskutuje, tym bardziej o polityce...
Ostatnio zmieniony przez blanker666 Wto 22 Mar, 2011, w całości zmieniany 1 raz
p.s. Nie rób poruty bo ja też znam pare osób...żyj szczęśliwie i nie przeszkadzaj żyć innym... taka elementarna zasada... ponieważ jak zrobisz krzywdę komuś tak to wraca do ciebieie...a ja mam troszkę lat i przegranych miliony godzin...
Ja bym się bardziej zastanawiał dokąd uciekać. Otóż wybitny polski konstruktor bębnów XXII wieku, pałek z kosmosu i padów osiem w jednym wyraźnie wskazuje na Ciebie swym boskim, jak w "Stworzeniu Adama" palcem i grzmi o swych znajomościach. Prawdopodobnie już jedzie do Ciebie Wojtek z Kasią uzbrojeni w kołek z drewna grabowego, który niechybnie osiądzie w sercu Twym, a Profesor Adam oczekuje, coby namaścić Twoje grzeszne zwłoki Akuwaxem (nie pytaj o to w sklepie).
Utopiłeś stówę, dobrze, że dałeś znać. Zaprawdę powiadam Ci, lepsze pały Vic Firtha, nawet jeśli bez Twojego nazwiska
Swoją drogą cudną czcionkę Ci dobrał na tych pałeczkach
Edit: taka dygresja, Pan Sebastian ma "przegrane" miliony godzin. Wnioskuję z wypowiedzi, że nie chodzi mu o stracone życie, a godziny spędzone przed instrumentem. Użył liczby mnogiej, więc weźmy najmniejszą pasującą liczbę: dwa miliony, czyli 83 333 dni, a zatem ponad 228 lat! Zaprawdę, nie wiem jak on to zrobił, ale głęboki szacunek.
Wysłany: Wto 22 Mar, 2011
Prochy user najwidoczniej
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Najgorsze jest to że mógłby tak mówić gdyby te produkty był dobre a tak naprawdę wiemy że to najtańsze badziewie dla początkujących którzy nie inwestują zbytnio w sprzęt.
p.s. Nie rób poruty bo ja też znam pare osób...żyj szczęśliwie i nie przeszkadzaj żyć innym... taka elementarna zasada... ponieważ jak zrobisz krzywdę komuś tak to wraca do ciebieie...a ja mam troszkę lat i przegranych miliony godzin...
Ja bym się bardziej zastanawiał dokąd uciekać. Otóż wybitny polski konstruktor bębnów XXII wieku, pałek z kosmosu i padów osiem w jednym wyraźnie wskazuje na Ciebie swym boskim, jak w Stworzeniu Adama palcem i grzmi o swych znajomościach. Prawdopodobnie już jedzie do Ciebie Wojtek z Kasią uzbrojeni w kołek z drewna grabowego, który niechybnie osiądzie w sercu Twym, a Profesor Adam oczekuje, coby namaścić Twoje grzeszne zwłoki Akuwaxem (nie pytaj o to w sklepie).
Utopiłeś stówę, dobrze, że dałeś znać. Zaprawdę powiadam Ci, lepsze pały Vic Firtha, nawet jeśli bez Twojego nazwiska
Swoją drogą cudną czcionkę Ci dobrał na tych pałeczkach
Edit: taka dygresja, Pan Sebastian ma przegrane miliony godzin. Wnioskuję z wypowiedzi, że nie chodzi mu o stracone życie, a godziny spędzone przed instrumentem. Użył liczby mnogiej, więc weźmy najmniejszą pasującą liczbę: dwa miliony, czyli 83 333 dni, a zatem ponad 228 lat! Zaprawdę, nie wiem jak on to zrobił, ale głęboki szacunek.
dobrze podsumowane
zasadnicze pytanie brzmi - czy przegral je na kasete czy na blu- ray.
juz teraz wiem czemu krzywe palki robia
_________________ ein volk, ein reich, ein union.
z kretynami nie dyskutuje, tym bardziej o polityce...
Ostatnio zmieniony przez blanker666 Wto 22 Mar, 2011, w całości zmieniany 2 razy
O, następny.
Zachciewa się własnego imienia na pałce?
Za bycie endorserem siebie samego też się płaci.
Z drugiej strony, nie wiem co jest większą wiochą, ta pałka co ci zrobił pan Seba, czy ta, którą sobie wymyśliłeś.
Wesoła korespondencja i świetne znajomości masz załatwione. Mistrz Seba.
Seba już dawno odpuścił sobie temat pałek, sklepy często narzekały na trudny kontakt i niesłowność i jego produkty zniknęły ze sprzedaży.
Poza tym, jak się wejdzie na stronę qdrums, też ciężko jest tam znaleźć jakieś gramotne zdanie, więc łatwo poznać, że jest to chłop, delikatnie mówąc, bez kindersztuby.
Ale ja jego pałki ceniłem, grało mi się nimi lepiej niż Gładkami i Oscami. Szkoda, że zabrakło mu cierpliwości i, jak widać, dobrej woli.
Ja nie kwestionuję tego czy pałki SEBY były/są dobre.
Znam, miałem wiele modeli (2E - moje ulubione)
W końcu coś mnie skłoniło do tego, aby zamówić w tej właśnie firmie (i nie była to tylko cena).
Efekt wszyscy poznaliście.
Z pałek seby najbardziej podobał mi się model Przemka Knopika (miałem jedną parę którą osobiscie mi wręczył ) poza tym miałem stycznosć z innymi modelami i stwierdziłem, ze te pałki są do dupy (przynajmniej pod względem wytrzymałośi).
P.S francuz, byłem na Waszym koncercie w Lizard Kingu w Łodzi nie tak dawno, i powiem jedno... Zostałem zmasakrowany :D Jak na coverband jesteście niesamowici pozdro
Dopiero teraz wpadłem na ten wątek i szczerze powiedziawszy rozbawiło mnie zdjęcie pałeczek, które miały być podobne do VicFirth'a Ciekawe ilu klientów dało się naciągnąć na te pałki i jak długo można uprawiać taki proceder w czasach gdy konkurencja tylko czeka na takie wpadki. Mam nadzieję, że odzyskałeś pieniądze i sprawa zakończyła się pomyślnie.