Wysłany: Pon 01 Sie, 2011 SONDA - najlepszy program popularnonaukowy TVP
SONDA to program popularnonaukowy nadawany w TVP w latach 1977-1989. Moim zdaniem i nie tylko był to najlepszy program tego typu w dziejach TVP. Prowadzącymi program byli Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński. O ile dobrze pamiętam SONDA nadawana była w czwartki wieczorem. Niestety 29 września 1989r. dotarła do wszystkich smutna wiadomość o śmierci Andrzeja Kurka i Zdzisława Kamińskiego, którzy tragicznie zginęli w wypadku samochodowym pod Raciborzem. Tak zakończyła się historia programu SONDA, który przez 12 lat przyciągał przed telewizory miliony widzów. Był to mój ulubiony program, który jeszcze jako dziecko oglądałem w czarno-białym telewizorze Charakterystyczną czołówkę programu pamiętam do dzisiaj. Na uwagę zasługuje oprawa muzyczna programu, która znakomicie korespondowała z obrazem a także głosy lektorów (m.in. Marek Gajewski, Zdzisław Szczotkowski, Tomasz Knapik) i oczywiście niezastąpieni prowadzący Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński. To wszystko razem tworzyło niepowtarzalny klimat tego programu. Od wielu lat czynione są starania o ocalenie i udostępnienie przez TVP zachowanych odcinków programu i ponowną ich emisję ale jak narazie TVP milczy w tej sprawie. Jest jednak nadzieja na to, że SONDA i to co po niej zostało ocaleje ponieważ od kilku lat w TVP trwa digitalizacja materiałów zgromadzonych w archiwach. Niestety wiadomo, że wiele odcinków programu (szczególnie te z pierwszych lat emisji) nie zachowało się na taśmach ponieważ zostały po prostu.... skasowane Wiele zachowanych odcinków programu udostępnianych jest przez miłośników Sondy w sieci p2p. Mam nadzieję, że w końcu SONDA doczeka się oficjalnego wydania na DVD. Zapewne są na naszym forum osoby, które pamiętają ten program i miło go wspominają. Zachęcam do dyskusji i wspomnień
Ale spoko, pamiętam. Oglądywałem nieregularnie i raczej bez wypieków na twarzy, bo mnie to średnio interesowało, wolałem Muppet Show
Ale z drugiej strony ciekawy temat czym kiedys była misja telewizji publicznej w porównaniu do dziś, w tamtym kraju, wiadomo jakim...
Pomijając wiadomo-co, telewizja stała wtedy na nieporównywalnie wyższym poziomie intelektualno-naukowo-artystycznym
_________________ Girl you thought he was a man, but he was a muffin
He hung around till you found, that he didn't know nuthin
SONDA może być wzorem dla dzisiejszych twórców programów edukacyjnych. To co teraz serwuje nam TVP jest dalekie od poziomu "Sondy". A przecież program ten powstawał w trudnych czasach PRL-u kiedy nie było internetu, telewizji satelitarnej. Prowadzący Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński wyprzedzili trochę swoją epokę przedstawiając w "Sondzie" rzeczy, które można było ujrzeć dopiero po wielu latach.
Też pamiętam Sondę, miała na mnie ogromny wpływ i chyba w znacznej mierze odpowiadała za to muzyka, bo bez takiej sugestywnej oprawy dźwiękowej program mógł być za suchy dla takiego kurdupla jakim wtedy byłem.
Co do powtórek, to tak mniemam, że treść Sondy na pewno jest już nieaktualna przy tym tempie rozwoju nauki. Pozostałaby jedynie smakowitość formy, na ówczesne czasy, a to chyba za mało dla TVP.
Z drugiej strony nie uważam, by programy obecnie podawane w Discovery, były gorsze.
Może właśnie dlatego poziom rozrywki i edukacji telewizyjnej było o wiele wyższy. Decydował o tym jakiś jeden ośrodek, który nie dopuścił do głosu prymitywizmu. Z punktu widzenia konkurencyjności to tragedia, ale akurat propozycja TV publicznej była całkiem całkiem.
Dzisiaj komercyjne media mówią, że nadają to czego ludzie sobie życzą więc ramówka jest jaka jest, a TV publiczna mimo rzekomej misji goni prywaciarzy żeby dorównać.
Imo to jest bzdura, bo widać to po pokoleniu naszych rodziców, którzy kiedyś nie mając wyboru oglądali z pasją Sondę, Kabaret Olgii Lipińskiej, Pegaz i Opole na którym śpiewał Niemen i Grechuta. Dziś z podobną pasją oglądają tańce na dodzie i M jak masakra, bo to po prostu leci w TV. A patałachy z tv twierdzą, że widzom się to podoba.
Jakby puszczali srającego jelenia też by ludzie oglądali bo ludzie po prostu lubią oglądać tv, często przyjmując bez skargi to co jest im dane. A to jest właśnie niepowtarzalna okazja, żeby zrobić coś takiego jak misja kulturalno-naukowa.
tutkaprof napisał/a
Z drugiej strony nie uważam, by programy obecnie podawane w Discovery, były gorsze.
Ja tu się wypowiadam o naszej tvp1 i tvp2, jedyne stacje za które jest i była obowiązkowa zapłata.
_________________ Girl you thought he was a man, but he was a muffin
He hung around till you found, that he didn't know nuthin
Też pamiętam Sondę, miała na mnie ogromny wpływ i chyba w znacznej mierze odpowiadała za to muzyka
Oprawa muzyczna "Sondy" to osobny temat. Wielu miłośników tego programu podjęło trud aby zidentyfikować utwory wykorzystane w podkładach materiałów filmowych. Okazało się, że wiele z tych utworów pochodzi z Library Music (Sonoton). Są to utwory tworzone specjalnie na potrzeby programów TV, radiowych i filmów jako podkłady muzyczne.
Tez ogladalem, chociaz jeszcze niewiele z tego rozumialem jak bylem dzidzia...
fajny program... mysle ze spadkobiercami kurka i kaminskiego sa obecnie mythbusters
_________________ ein volk, ein reich, ein union.
z kretynami nie dyskutuje, tym bardziej o polityce...
Stare czasy... Pamiętam jak w jednym odcinku pokazywali butelki plastikowe jako przyszłościowe rozwiązanie. Porównywali je ze szklanymi zrzucając obie z drabiny na podłogę . Mój ojciec twierdził wtedy, o ile dobrze pamiętam, że to się nie przyjmie .
Program wyprzedzał swoje czasy i był kwintesencją tego co kryło się pod słowem "popularnonaukowy". Następnym pokoleniom potrzebne jest coś takiego co zachęci ich do rozbierania wszystkiego na kawałki i uczenia się jak to wszystko działa. Czasem aż strach bierze jak widzę 18-latków, którzy nie potrafią sobie kabelka zlutować albo nie umieją wiertarki obsługiwać.
Na szczęście w Polsce nie jest jeszcze tak źle jak w Europie zachodniej tam to i do wymiany żarówki potrafią fachowców wzywać.
DarekMax, fajnie że założyłeś ten temat chętnie pooglądam sobie wygrzebane w sieci stare odcinki Sondy.
chętnie pooglądam sobie wygrzebane w sieci stare odcinki Sondy.
Na szczęście większość zachowanych odcinków jest dostępna w sieci. Niestety TVP do dzisiaj oficjalnie nieudostępniła wszystkich archiwalnych materiałów "Sondy". Pozostaje mieć nadzieję, że w końcu wydadzą "Sondę" na DVD bo na powtórną emisję to raczej nie liczę.
Coś dla fanów "Sondy" Śliczny, grawerowany kubek z oryginalnym logo SONDA zaprojektowanym przez jednego z twórców programu Andrzeja Kurka. Kawa czy herbata lub kakao czy też kompot z takiego kubka z pewnością będzie smakował lepiej