Wysłany: Wto 23 Sty, 2007 sporty walki & problemos :)
siemka. Od dzieciństwa fascynowały mnie sporty wali. no i tu mój problem bo mam zamiaar po maturze się za coś zabrać najbardziej kręci mnie kickboxing ale ze w zględów finansowych bedziemy jeżdzić w 5 osób (4 facetów i 1 kobieta ) i musze znaleśc klub co wszystkich zadowoli. Wiem ze te forum czyta w pyte ludzi dziennie i mam pytanie czy nieznacie jakiegoś gitez klubu w którym można by uprawiać kickboxing i jakieś sztuki walki do samoobrony ( nie kojarzyć z lepperem ) na terwnie Waw-y. Znacie coś dobrego lub kogoś co wie coś na ten temat?? Z góry dzięki> Pzdr
siemka. Od dzieciństwa fascynowały mnie sporty wali. no i tu mój problem bo mam zamiaar po maturze się za coś zabrać najbardziej kręci mnie kickboxing ale ze w zględów finansowych bedziemy jeżdzić w 5 osób (4 facetów i 1 kobieta ) i musze znaleśc klub co wszystkich zadowoli.:)
To już teraz zacznij biegać, robić pompki i brzuszki, a także się rozciągać bo szczeże Ci powiem, że nie ma lekko na KB.
Brzuch jest najważniejszy. Wszystkie ciosy rękoma (proste, sierpowe, haki) wyprowadza się również z brzucha i bioder.
A i przyda Ci sie ochraniacz na zęby... dla świętego spokoju w czasie sparingów.
SZKARŁATNIK napisał/a
sztuki walki do samoobrony
Albo sporty walki albo sztukę samoobrony. To są zupełnie inne sporty.
Sztuka walki to: boks, kick boxing, karate kiokoshin, combat 56, krav maga... etc. (dwie ostatnie to bardziej do zabijania )
Samoobrona to aikido, kung fu, karate tradycyjne...
Dwa zupełnie różne założenia.
W dużym uogólnieniu combat 56, czy krav maga są sztukami walki, ale w istocie to systemy, tzw. kombaty. Są doskonałym uzupełnieniem dla kogoś, kto posiada umiejętności i co najważniejsze odpowiednie odruchy wyuczone w toku treningu sztuk walki, ale same w sobie aż tak rewelacyjne nie są.
W dużym uogólnieniu combat 56, czy krav maga są sztukami walki, ale w istocie to systemy, tzw. kombaty. Są doskonałym uzupełnieniem dla kogoś, kto posiada umiejętności i co najważniejsze odpowiednie odruchy wyuczone w toku treningu sztuk walki, ale same w sobie aż tak rewelacyjne nie są.
Combat 56 to system wymyślony dla żołnierzy. Krav maga po części również ale... stworzono ja wyłącznie do cichego zabijania. Późnie dopiero przekształcona w system bojowy.
To już teraz zacznij biegać, robić pompki i brzuszki, a także się rozciągać bo szczeże Ci powiem, że nie ma lekko na KB.
Brzuch jest najważniejszy. Wszystkie ciosy rękoma (proste, sierpowe, haki) wyprowadza się również z brzucha i bioder.
A i przyda Ci sie ochraniacz na zęby... dla świętego spokoju w czasie sparingów.
Sztuka walki to: boks, kick boxing, karate kiokoshin, combat 56, krav maga... etc. (dwie ostatnie to bardziej do zabijania )
spoko pomyślełem juz otym i od 2 tygodni biegam i się rozciągam itd. a co do tych sztuk walki do samoobrony to porpstu niewiedziałem jak to nazawać fachowo a jak myslicie, czy dziewczyna która niemiała zadnych poważnych przygód ze sportem (nieliczac basenu i roweru) nadaje sie do KB??
spoko pomyślełem juz otym i od 2 tygodni biegam i się rozciągam itd. a co do tych sztuk walki do samoobrony to porpstu niewiedziałem jak to nazawać fachowo a jak myslicie, czy dziewczyna która niemiała zadnych poważnych przygód ze sportem (nieliczac basenu i roweru) nadaje sie do KB??
nadaje sie, moja kuzynka wlasnie po samym rowerze zaczela cwiczyc kickboxing i wygrala bodajze mistrzostwa polski czy something like that (dokladnie nie pamietam, dawno bylo) ale fakt jest taki ze cos osiagnela
cos pan popierniczył! boks, kick boxing to sporty walki, sztuką jest np. kung-fu, aikido...
ja od siebie polecam to co trenuje czyli ju-jitsu (kiedyś jiu-jiutsu - bardziej agresywne z innymi zasadami na zawodach) teraz tradycyjne. Dlatego że jest wszechstronne. Masz tam elementy kick boxingu, akrobatyki, judo, zapasów... karateka w zwarciu nie umie sie obronić...
wśród kobiet jest mniejsza rywalizacja więc mistrzostwo polski to mógłbyć przypadek a tej dziewczynie zapewne nie chodzi o startowanie w zawodach tylko o ogólne przygotowanie kondycyjne. Wszystko zalezy od metodyki nauczania (czyli od trenera) ale jak są jakieś dziewczyny w sekcji to napewno sobie poradzi...
cos pan popierniczył! boks, kick boxing to sporty walki, sztuką jest np. kung-fu, aikido...
.
A jak myslicie trenowanie kickboxxingu lub kung-fu lub jeszcze czegoś innego przyda się jej na AWF??
jak najbardziej. trenuje ju-jitsu 9 lat a na awf jestem na 4 roku i dużo mi to pomogło na serio przygotowanie ogólne jest bardzo dobre. no zalezy ile chcesz wlozyc w ten kickboxing, ja swego czasu mialem niezłą formę
ja również polecam ju-jitsu, swego czasu ćwiczyłem i jest bardzo wszechstronne i urozmaicone. dodatkowo polecam sekcję trenującą coś pośredniego między tradycyjnym a brazylijskim, bo to chyba najbardziej uniwersalna opcja. połączenie tradycji z praktyczną samoobroną.
Ja polecam judo jako najbardziej rozwojową sztukę walki. Judo daje świetne podstawy do innych sztuk walki i świetnie pomaga w rozwijaniu ciała i ducha. Wiem to wszystko z autopsji i serdecznie polecam . W sumie to nieważne co się trenuje - ważne aby trafić do dobrego trenera, który potrafi zarazić pasją do sportu i dobrze pokierować grupą i każdym trenującym z osobna. Pozdrawiam.
PS Aha! I pamiętajcie, że sztuki walki służą do samorozwijania się, a nie do walenia po mordach!
Aha! I pamiętajcie, że sztuki walki służą do samorozwijania się, a nie do walenia po mordach!
Święta prawda.
Lepiej nie zawadzać nikomu, nie próbować się. Lepiej mieć jakąś tam świadomość, że niby dałbyś radę w miarę sensowny sposób obronić się i nie mieć okazji do testu niż nie posiadać takowych umiejętności i mieć okazje do ''testów''
Przynajmniej ja do tego tak podchodzę
O wiele większą przyjemność sprawiało mi w trenowaniu to, że widziałem swoje duuuże postępy, a nie to, że mógłbym pobić tego czy tego... To nie o to chodzi. Właśnie tym różnią się wschodnie sztuki walki od tej polskiej np...