Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Offtopic » OffTopic » Włatcy Móch
Włatcy Móch
Autor Wiadomość
YelloW_EyE 
Rowan

Wysłany: Sob 31 Mar, 2007   Włatcy Móch

Więkość was wiem, że na antenie TV4 emitowana jest kreskówka dla dosrosłych pod tytułem "Włatcy Móćh", jeśli możecie to wypowiedzcie się na temat tego serialu. Osobiście jestem wielkim fanem Czesia i spółki.

Meinl

Keeping Drummin

Wysłany: Sob 31 Mar, 2007   

dziendobry :D mnie dziwi jak ktos utozsamia "wlatcuw" z south parkiem wydaje mi sie ze nijak nie sa te seriale do siebie podobne pozatym ze sa rysunkowe

Mayhen 

...syf, kiła i mogiła :D :D:D:D:D nie wiem czemu ale w szkole zaczeli mnie nazywać czesio odkąd ta bajka sie pojawiła :P zajebiste teksty i wogóle amerykański south park sie chowa do tego :)

YelloW_EyE 
Rowan

Keeping drummer ma rację jedyne co łączy oba seriale to, że są animowane i głównymi bohaterami są małe dzieci.

Meinl

Qbs

wg. mnie ta kreskowka to zenada.
nieudolna kalka south parku, ktora poziomem humoru dorownuje "kartonom" z 4fun.tv - zapewne mialo byc jak Beavis & Butthead czyli tak glupie, ze az smieszne, a wyszlo tak glupie ze po prostu glupie.
obejrzalem pierwsze 5 odcinkow i wiecej nie zdzierze ;]
It is a physical experience as real as any other.

Mayhen 

Qbs napisał/a
nieudolna kalka south parku, ktora poziomem humoru dorownuje kartonom z 4fun.tv - zapewne mialo byc jak Beavis & Butthead czyli tak glupie, ze az smieszne, a wyszlo tak glupie ze po prostu glupie.

no aż tak tragicznie chyba nie jest :wink:

Wysolek85

Qbs napisał/a
nieudolna kalka south parku, ktora poziomem humoru dorownuje kartonom z 4fun.tv - zapewne mialo byc jak Beavis & Butthead czyli tak glupie, ze az smieszne, a wyszlo tak glupie ze po prostu glupie.

no widzisz, a jak dla mnie przesadnie brutalny i głupi South Park sie chowa przy realiach i perypetiach polskiego zycia przedstawionych we Włatcach.

Kapral

Ogólnie jest to dosyć średnie, ale Pani Higienistka jest dobra ze swoim bluesem, no i akcent Pani Frau.

[img]http://playback.ovh.org/gotuj/hat.jpg[/img]

Yagarn

Lubię pooglądać ale bardzo dużo nawiązań do SP. Higienistka- Chef, Kierowca- pani Kierowca z gniazdem na głowie, Czesio- Kenny (trochę naciągane ale mimo wszystko), Pani Frau- Pan z pacynką (już nie pamiętam jak go tam zwali :D ). Ogólnie mocno inspirowane SP, aczkolwiek niezłe.

A tak poza tym to ja nie widzę zbyt wiele tej "polskiej rzeczywistości" w Władcach Much. Co najwyżej parę nawiązań do polityki (Anusiak i jego ojciec), chora na głowę nauczycielka i to chyba wszystko.

Władców można traktować jako fajną bajeczkę, pośmiać się można itd., natomiast South Park to rasowy czarny humor, z jakimś przekazem, o czymś opowiada, natomiast nasza polska wersja... no cóż...

Na pewno WM nie dorównuje SP, takie moje zdanie.
Ostatnio zmieniony przez Yagarn Sob 31 Mar, 2007, w całości zmieniany 1 raz  

YelloW_EyE 
Rowan

Blues jest super, a serial nie jest kopią Southpark. A jeśli według ciebie jest to znajdż mi wśród głównych bohaterów odpowiednika Cartamana ??

Meinl

Yagarn

No gratuluję toku myślenia.

Jeśli dla Ciebie podobieństwo kreskówki zależy od tego jak wielu bohaterów nie jest skopiowanych... Nie ma odpowiednika Cartmana, za to są inni, których wymieniłem.

yooz

To, że kilka postaci jest wzorowanych (jak to zauważył Yagarn) SP wcale nie oznacza, że wszystkie. Zaraz ktoś powie - z znajdź mi takiego a takiego zioma z tego a tego epizodu - a widzisz, nie ma, więc Włatcy nie są kopią ST.. :P

Wysolek85

Yagarn napisał/a
Lubię pooglądać ale bardzo dużo nawiązań do SP. Higienistka- Chef, Kierowca- pani Kierowca z gniazdem na głowie, Czesio- Kenny (trochę naciągane ale mimo wszystko), Pani Frau- Pan z pacynką (już nie pamiętam jak go tam zwali :D ). Ogólnie mocno inspirowane SP, aczkolwiek niezłe.

A tak poza tym to ja nie widzę zbyt wiele tej polskiej rzeczywistości w Władcach Much. Co najwyżej parę nawiązań do polityki (Anusiak i jego ojciec), chora na głowę nauczycielka i to chyba wszystko.

Władców można traktować jako fajną bajeczkę, pośmiać się można itd., natomiast South Park to rasowy czarny humor, z jakimś przekazem, o czymś opowiada, natomiast nasza polska wersja... no cóż...

Na pewno WM nie dorównuje SP, takie moje zdanie.

no, jeszcze tylko pokazanie, w jaki sposob dziala system nauczania, o czym mysla dzieci/mlodziez (wiem, bo sam tak myslalem), chocby w odcinku "Komunja", jak wygladaja relacje miedzy uczniami w szkolach itp. Moze ktos tego nie widzi, ale tak wlasnie jest i serial w 100% pokazuje co sie mowi, robi i jak zachowuje bedac w wieku chlopakow z serialu. Nigdy nie lubilem SP, ale Włatcy smiesza mnie do lez, a co najwazniejsze kazdy odcinek ma jakis morał, wcale niegłupi.

Yagarn

Co do tego morału to się nie zgodzę. Odcinek Komunia rzeczywiście jeden z lepszych- bo z jakimś przekazem. Ale na przykład wizyta w muzeum- jaki morał? Ja się nie dopatrzyłem :P

Qbs

Yagarn napisał/a

Nie ma odpowiednika Cartmana, za to są inni, których wymieniłem.

i to jest bol - bo nie da sie dobrze skopiowac SP bez skopiowania najwazniejszej postacii, a niestety Cartmana jeszcze nie da sie przeniesc na polskie realia

Wysolek85 napisał/a

no widzisz, a jak dla mnie przesadnie brutalny i głupi South Park sie chowa przy realiach i perypetiach polskiego zycia przedstawionych we Włatcach.

no i dobrze bo o gustach sie nie dyskutuje. niemniej jednak nienazywalbym glupim serialu, ktory z reguly jako pierwszy komentuje wazne wydarzenia (z ostatnich przytocze tylko pomysl zakazu uzywania slowa 'nigger' w NY, czy 'Camp Jesus' w krzywym zwierciadle) i jest przez to swego rodzaju medium opiniotworczym

ja tam we wlatchac srednio dostrzeglem polskie realia, ale moze to dlatego, ze od dawna nie patrze na rzeczywistosc z perspektywy szkolnej lawki ;]

Mayhen napisał/a

no aż tak tragicznie chyba nie jest

wg. mnie jest bardzo tragicznie ale to dlatego ze mam porownanie do [subiektywizm]dobrych[/subiektywizm] przesmiewczych kreskowek jakimi sa South Park czy Family Guy

bRS 
Da Funk Blaster

Wysłany: Nie 01 Kwi, 2007   

Qbs napisał/a
Yagarn napisał/a

Nie ma odpowiednika Cartmana, za to są inni, których wymieniłem.

i to jest bol - bo nie da sie dobrze skopiowac SP bez skopiowania najwazniejszej postacii, a niestety Cartmana jeszcze nie da sie przeniesc na polskie realia

Wysolek85 napisał/a

no i dobrze bo o gustach sie nie dyskutuje. niemniej jednak nienazywalbym glupim serialu, ktory z reguly jako pierwszy komentuje wazne wydarzenia (z ostatnich przytocze tylko pomysl zakazu uzywania slowa 'nigger' w NY, czy 'Camp Jesus' w krzywym zwierciadle) i jest przez to swego rodzaju medium opiniotworczym

ja tam we wlatchac srednio dostrzeglem polskie realia, ale moze to dlatego, ze od dawna nie patrze na rzeczywistosc z perspektywy szkolnej lawki ;]

[quote:e01d80c20f=Mayhen]
no aż tak tragicznie chyba nie jest

wg. mnie jest bardzo tragicznie ale to dlatego ze mam porownanie do [subiektywizm]dobrych[/subiektywizm] przesmiewczych kreskowek jakimi sa South Park czy Family Guy

No tak... Wszystko co polskie to dno i żenadna kopia amerykańskich pierwowzorów. Ostatnio zauważyłem, że na wszystkie polskie komentowane produkcje dajesz przykłady zagranicznych, "lepszych" pierwowzorów lub alternatyw, które mają się do komentowanej sprawy jak piernik do wiatraka... Serial "Włatcy Móch" ani trochę nie przypomina mi serii "South Park" i porównywanie jej do polskiej produkcji mija się z celem. Jeśli już ktoś chciałby porównywać Cześka, Anusiaka i resztę do zagranicznych pierwowzorów gatunku to raczej byłyby to sreriale robione w technologii Flash i zapoczątkowane właśnie za wielką wodą, a prezentowane w Internecie. Polską produkcję uważam za całkiem udaną. Może nie jest genialna ale śmieszy, mnie i moich znajomych nawet bardzo i chyba taki jest cel kreskówek animowanych prawda? A "Dzień dobry!" Czesia przejdzie już chyba do historii tak jak definicja bluesa według szkolnej pielęgniarki :) . Pozdrawiam.

EDIT: Jeszcze jedno, SP to jest parodia amerykańskiej rzeczywistości i polityki, swoista szydercza karykatura Stanów Zjednoczonych natomiast "Włatcy Móch" to historia trzech dzieciaków średnio powiązana z wydarzeniami i problemami realnymi. I porównywanie tych dwóch produkcji to dla mnie jakieś gadanie trzy po trzy.

Qbs

Wysłany: Pon 02 Kwi, 2007   

bRS napisał/a

No tak... Wszystko co polskie to dno i żenadna kopia amerykańskich pierwowzorów. Ostatnio zauważyłem, że na wszystkie polskie komentowane produkcje dajesz przykłady zagranicznych, lepszych pierwowzorów lub alternatyw, które mają się do komentowanej sprawy jak piernik do wiatraka...

np. gdzie?

bRS napisał/a

Serial Włatcy Móch ani trochę nie przypomina mi serii South Park i porównywanie jej do polskiej produkcji mija się z celem.

Tobie nie przypomina, a mi i nie tylko mi przypomina
http://film.onet.pl/0,0,1375380,wiadomosci.html

bRS napisał/a

Jeśli już ktoś chciałby porównywać Cześka, Anusiaka i resztę do zagranicznych pierwowzorów gatunku to raczej byłyby to sreriale robione w technologii Flash i zapoczątkowane właśnie za wielką wodą, a prezentowane w Internecie.

nie wiem, bo pewnie za malo flashy widzialem ale napewno wlatcom daleko do "Father Tucker" ;]

bRS napisał/a

Polską produkcję uważam za całkiem udaną. Może nie jest genialna ale śmieszy, mnie i moich znajomych nawet bardzo i chyba taki jest cel kreskówek animowanych prawda? A Dzień dobry! Czesia przejdzie już chyba do historii tak jak definicja bluesa według szkolnej pielęgniarki :) . Pozdrawiam.

a czy ja komus bronie sie z tego smiac? wyrazilem swoja opinie i tyle. smiej sie bo smiech to zdrowie ;]

bRS napisał/a

EDIT: Jeszcze jedno, SP to jest parodia amerykańskiej rzeczywistości i polityki, swoista szydercza karykatura Stanów Zjednoczonych natomiast Włatcy Móch to historia trzech dzieciaków średnio powiązana z wydarzeniami i problemami realnymi. I porównywanie tych dwóch produkcji to dla mnie jakieś gadanie trzy po trzy.

wynotowalbym te dziwne podobienstwa, ktore zreszta wspomnial ktos wyzej, ale szkoda mi czasu na ogladanie wlatcow...
natomiast jeszcze jedna rzecz wyjasnie - to ze wg. mnie serial jest wzorowany na SP nie jest gwozdziem do trumny, po prostu wg. mnie serial jest nudny, wtorny i niesmieszny (oceniam wg. pierwszych 5ciu odcinkow, ktore widzialem) i zanim sepy sie rzuca na mnie ze sie nie znam to przypominam, ze poczucie humoru jest rzecza subiektywa i jeden lubi Monty Pythona a drugi Antosia Szpryche...

Vogt

a kiedy to leci?

YelloW_EyE 
Rowan

Emisja w TV 4 we środę o 23.00 a powtórka we czwartek o 20:00

http://www.wlatcymoch.ovh.org/ a tu link z wszystkimi odcinkami do ściągnięcia bądź obejrzenia w necie.

Meinl

Qbs

na youtubie daja ;]

YelloW_EyE 
Rowan

Wszystkie 3 wymienione przez was kreskówi są super, lubię każdą jednak poza tym, że to filmy animowane nic ich nie łączy.

Meinl

Yagarn

Widzę że nie dasz się przekonać, i nawet dobrze bo w sumie nie mam ochoty się sprzeczać, wisi mi to :P

Ja władców lubię tylko za czesia, reszta raczej "mientka".

erobeson

Wysłany: Wto 03 Kwi, 2007   

A czy ktos z Was czytał "Władcę Much" i zastanowił się czemu "Włatcy..." właśnie taki mają tytuł???

Po przeczytaniu zapraszam do dalszej dyskusji pozbawionej cienia xerowania z "SP".

KaRaŚ

Wysłany: Wto 03 Kwi, 2007   

uwielbiam, ogladalem wszystgkie odcinki po pare razy i juz nie moge sie doczekac nastepnych !

Szymbor

Wysłany: Czw 05 Kwi, 2007   

Nie wiem, ale ja jakos nie zauwazylem czegokolwiek co moglbym odnalezc w swojej "przeszlosci szkolnej", a bywalo naprawde duzo smiesznej niz w tym serialu. Perypetia i realia przedstawione w tym serialu? :)BZDURA-niestety nie odnajduje ich tutaj,a odkad skonczylem szkole to nie sadze zeby az tak wiele sie zmienilo.Ale w sumie chetnie bym przeczytal Wysolku jakie realia tam odnajdujesz :)Glupi i brutalny southpark?Najczesciej zeby zrozumiec o co chodzi w odcinkach southparka, nalezy byc na biezaco z wydarzeniami aktualnie dziejacymi sie na swiecie.A przy tak wielkiej ilosci absurdow, idiotyzmow dziejacych sie w rzeczywistosci southpark czyni je jeszcze bardziej skrajnymi niz sa w rzeczywistosci, co w tym wypadku sprawdza sie moim zdaniem doskonale.

Nie twierdze ze "wlatcy" sa kalka southparka,w zasadzie uwazem ze tworcy chcieli troche dorownac absurdowi SP, ale po prostu moim zdaniem przekombinowali.Dla mnie to jest takie jakies po prostu tandetne maksymalnie.
W wiekszosci sie zgadzam z Qbs'em, "Wlatcy"-zero w tym oryginalnosci, jakiejkolwiek nowosci, to wszystko juz po prostu BYLO.Taki humor zupelnie mi nie odpowiada.Obejurzalem przed chwila odcinek pt. "wykopki"-usmiechnalem sie w jednym miejscu i to dlatego, ze przypomnial mi sie stary kawal z ktorego owa puenta pochodzila.

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Offtopic » OffTopic » Włatcy Móch