łatwiej nagrać gitary bez słuchania bębnów, niż bębny bez słuchania gitar....
Jak już kolega napisał, bo nadają rytm a poza tym zwykle podczas nagrywania bębnów, koledzy na gitarach przygrywają Ci zza szyby. No chyba, że na "setkę" idzie wtedy wszyscy razem grają, więc raczej nie ma tak, że bębniarz musi zagrać swoją partię bez pomocy innych.
almightly
Wysłany: Nie 17 Paź, 2010
Witam. Jak długo w ciągu dnia ćwiczyliście na padzie ew. werblu na początku waszej nauki gry na perkusji? Jest jakieś maximum przy którym lepiej przestać, np bolące mięśnie rąk itp ? Czy 4godz klepania dziennie "rebound stroke" i jedynek to dużo czy mało?
Ostatnio zmieniony przez almightly Nie 17 Paź, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Na chłopski rozum, jak licze 1 i 2 i 3 i 4 i, to "a" to jest "i"? Czyli jak bym zapisał zamiast "+" to "a" - 1 a 2 a 3 a 4 a ? Sry dzisiaj nie czaje nawet prostych rzeczy, łeb mnie boli.
Czyli a to jest pomiędzy "1" a "i"? Czyli mam 1 a i a 2 a i a 3 itd? Bo z tego co słuchałem to myślałem że w tej piosence stopa jest pierwsze uderzenie na "i" a drugie na "raz" - Lynyrd Skynyrd - Simple Man
Wysłany: Sro 20 Paź, 2010
end lan, end tu, end tri, and for end piec end szesc, starczy sorry za off, jutro zniknie, tak mi sie teraz przypomnialo
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Nigdy nie używałem nut i się w tym tak nie połapałem, popierzyło mi się i zapomniałem że w metrum 4/4 są 4 ćwierćnuty czyli 8 ósemek czyli 16 szesnastek, czyli teraz dobrze myśle, że ta stopa nie była na "i" i "raz" tylko między "i" a "raz" i na "raz". Trochę trudno to zagrać.
@edit
http://www.youtube.com/watch?v=ichwcEu9Pls
tutaj koleś jak gra to gra pierwsze uderzenie na "i" a drugie na "raz"? Dobrze słyszę? Bo w tabach jest pierwsza stopa na "a" napisana, a koleś gra i w utworzy myślałem że jest na "i" i raz
Może "a" to nie szesnastka tylko ósemka? a = and? 1 and 2 and 3 and 4?
Ostatnio zmieniony przez Pajlok Sro 20 Paź, 2010, w całości zmieniany 2 razy
Witam.
Ja z takim pytaniem, a raczej z trzema.
Myślę nad zakupem perkusji elektronicznej, dokładniej XDrum DD-501
Moje pytania: Czy perkusja elektroniczna na początek to dobry wybór?
Czy ta perkusja to jakiś kompletny szajsung?
I ostatnie: czy do takiej perkusji będzie potrzebny mi jakiś wzmacniacz, czy coś takiego?
Będę bardzo wdzięczny za szybkie odpowiedzi
Ostatnio zmieniony przez Adr Sob 30 Paź, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Witam.
Ja z takim pytaniem, a raczej z trzema.
Myślę nad zakupem perkusji elektronicznej, dokładniej XDrum DD-501
Moje pytania: Czy perkusja elektroniczna na początek to dobry wybór?
Czy ta perkusja to jakiś kompletny szajsung?
I ostatnie: czy do takiej perkusji będzie potrzebny mi jakiś wzmacniacz, czy coś takiego?
Będę bardzo wdzięczny za szybkie odpowiedzi
Nie wiem co to za elektroniczna perkusja XDrum DD-501, nigdy jej nie widziałem, ani na niej nie grałem. Do każdej elektronicznej perkusji musisz używać, albo słuchawek, albo wzmacniacza, w przypadku koncertu, wzmacniacz jest niezbędny.
Ostatnio zmieniony przez J.J. Wto 02 Lis, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Jako, że jestem początkujący w temacie "artykulacja" zadaje pytanie.
Co byście polecali aby ruszyć ten temat? Chodzi mi ćwiczenia poprawiające artykulację
_________________ Girl you thought he was a man, but he was a muffin
He hung around till you found, that he didn't know nuthin
Jako, że jestem początkujący w temacie artykulacja zadaje pytanie.
Co byście polecali aby ruszyć ten temat? Chodzi mi ćwiczenia poprawiające artykulację
podepnę się pod to. Parę uwag w moją stronę było właśnie o artykulacji (a raczej jej braku) :P
Czy ustawienie sprężyn w stopie najmocniej i granie tak to jedyna opcja żeby szybko uderzać w centrale? Czy tak mają też Chris Adler, Inferno i inni szybkonożni? Bo jak mam na maksa to nogi po kilku minutach strasznie bolą Pozdro!
EDIT: Oczywiście wiem że Oni mają czarcie (inferno), Chris ma V Cośtam, a ja Mapexa najniższego ale chodzi żeby jak najszybciej na niej grać. Pozdro!
Ostatnio zmieniony przez Adis1000 Pon 03 Sty, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Jako, że jestem początkujący w temacie artykulacja zadaje pytanie.
Jeśli chodzi o artykulację, to filmy Almodovara polecam. Może też być wczesny JJ Kolski albo J Kondratiuk z naszego ogródka. No i... kochać życie!
Jak dla mnie najlepszym ćwiczeniem artykulacyjnym jest wykonywanie różnych rudymentów z sukcesywnym akcentowaniem kolejnych nut, wszystko to do metronomu grającego takimi samymi wartościami (np grasz szesnastki - metronom wybija szesnastki, żeby ani jedna, a już zwłaszcza ta akcentowana nie wypadła poza szereg).
Akcentowanie najpierw może być proste, potem może polegać na wyprowadzaniu uderzenia na inny bęben albo na hihat. Najpierw sukcesywnie akcentujesz pojedyncze nuty, potem dwójki, potem jak chcesz to trójki. I to samo w stopach.
No i później już możesz regulować różnicę dynamiczną między akcentami a resztą, np. 80%, 50%, 20% mocniej, a także wprowadzać stopniową gradację.