Wysłany: Sob 30 Wrz, 2006 2 pęknięte blachy - którą wybrać?
Witam! Mam zamiar kupić jedną z tych blach i profesjonalnie wyciac całą dookoła na tokarce. Jedna to 19 cali z peknieciem 25mm a druga to 18 cali z peknieciem 8 mm. Czy ktoś się zna na takiej obróbce tzn pytanie może inne: która blacha straci mniej na brzmieniu? Oto linki:
ja bym na Twoim miejscu wciagnal 19' poszedl do jakegos slusarza czy co, upitolil z 1 cal (nie wiem jak wielkie jest to pekniecie, ale tak zeby zlapalo) i z 19 zrobi sie np. 18'. a crasha bedziesz mial full pro.
Nawet się nie waż obcinać blachy dookoła, z zawodowego Paiste'a zrobisz Power Beat'a. Tak naprawdę nie brałbym żadnej z tych blach, skoro koleś rozwala wszystkie blachy, to skąd wiesz, czy zaraz po zakupie nie zrobi Ci się kolejne pęknięcie. Trzeba się naprawdę starać ,żeby rozwalić blachę. Jest kilka fajnych firm, które robią zawodowe blachy za przystępną cenę. Ja bym dołożył 150-200 zł i kupił nowego Istanbula, a nie zmordowane blachy po killerze. Można kupić używany ride lub hi-hat, reszta blach tylko od znajomych albo od jazzman'a Taka moja skromna opinia. Pozdrawiam
masz tu cennik Istanbula, ceny są grubo przesadzone, każdy dobry sklep da Ci spokojnie 10% rabatu (jesli nie więcej) , zatem za ok 500 zł. masz nowego zadowowego crash'a 16"-17", który Ci nię peknie po paru graniach. Zastanów się ,czy naprawdę jest warto kupować używany (w tym wypadku) złom.
to są raczej jakieś odrzuty uszkodzone podczas produkcji lub transportu, ew. blaszki które były reklamowane, ponieważ już kilka razy pojawiały się takie aukcje z paistami, raczej ich sobie koleś hurtowo nie rozwala :]
Wysłany: Nie 01 Paź, 2006
istanbul widze ze ty tak jak nawalator swoje pieknosci wstawiacie :P
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
michale to nie mojzesz a Obi-Wan Kenobi, wrzucany na poczatku mojego bytu na forum, byle cos miec
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
515 napisał/a
nawalator, zmien avatar
jedyny, ktory popiera moja sluszna idee
Kolo ma pozatym w domu jeszcze kilka takich blach tej serii. Sprzedał kilkadziesiąt ponoć i duża większość zadowolona. Jakiś dobry muzyk wziął 4 takie blachy i sprawdzał strate brzmienia jakimś urządeniem (nie wiem) i wyszło 8% straty w stosunku do nie uszkodzonej (miał 2 egzemplarze felerny i dobry). a jeśli chodzi o obcinanie blachy dookoła to myślę ze jak ma 18 cali a obetne ja profesjonalnie nawet nie o pół cala (8mm) to mysle ze odrazu power beat z tego sie nie zrobi, bez przesady!
jak chcesz kupować to weź tą blachę z płytszym pęknięciem. Nie obcinaj na około tylko zrób(wytnij) taką łagodną "łódeczkę". Pozostawisz tym samym zdecydowaną większość oryginalnego brzegu. Wtedy blaszka mniej straci na brzmieniu niż obrypana naokoło. A że nie będzie tak slicznie wyglądała? Cóż albo wygląd albo brzmienie. Zresztą przy centymetrowym łagodnym wgłębieniu dla tak dużego crasha nie będzie to aż tak szpecące. Wiem bo mam crasha tak wyciętego, dokłednie 8 mm wgłąb.
rzempek - popieram, małpex - nie kupowałbym blachy za 300 zł, po to żeby ją ciąć i sprawdzić ile straci na brzmieniu, chyba ,że wyznajesz zasadę "na dwa uda",a co jeśli po takim zabiegu kolega będzie chciał już tylko jebnąć tą blachą o ścianę?? - 300 + koszt obróbki w plecy. Z dwiema łódkami tragedii nie będzie.
Wysłany: Pon 02 Paź, 2006
nawalator napisał/a
515 napisał/a
nawalator, zmien avatar
Mówisz - masz.:)
aaaa!!!!! kobieta lekkich obyczajów pomocy!!!!! mlodzi nie wchodzcie na to forum!!!! :D:D:D michal - nawalator straszy !!!
Blacha dotrze do mnie w czwartek/piątek także opowiem wam jak brzmi pęknięty signature power crash. A ciągle się zastanawiam jak lepiej go wyciąć bo zawsze jak się wycina łezkę to podczas grania akurat się tak blacha obraca wycięciem do uderzenia
Też nad tym myślałem ale krawedzie peknięcia bedą o siebi ocierać chyba zeby ciut rozpiłować pęknięcie? tak 1mm powinien wystarczyć a potem zanitować? Jak myślicie? Jaki nit najlepiej uzyć są jakieś nity z brązu czy tylko alumy i stalowe? jak ktoś coś wie na ten temat prosze o odpowiedź!
Wysłany: Wto 03 Paź, 2006
sa takze do zakupu nity mosiezne, stosowane do wyrobu zbroj luksusowych , o brazowych nie slyszalem
Witam , miałem rok temu taki przypadek , 16'' full crash z tej samej seri Signature , początkowe pękniecie miało około 0,5 mm , wyciecie małego fragmentu blachy niewiele dało , po jakims czasie znów zaczął pękać, wiec zrobiłem z niego 15'' ( tzn. ślusarz ) i teraz jest ok , strata brzmienia jest niewielka .