Wysłany: Wto 05 Gru, 2006 bębny mapex m birch czy premier artist maple?
Witam! mam taki dylemacik jak w temacie. Sądząc po sklepach internetowych lepsze opinie ma premier jednak mapexa słyszałem na żywo i mnie zabiły te bebny, szczególnie centralka. Znowóż o ile dobrze pamiętam ktoś kiedyś na forum pisał, że artist ma felerne mocowania tomów, że przez to słabo trzymają strój cy cuś takiego... (no i nie podobają mi się tomholdery tegoż premiera) poradźcie prosze co wybrać, co będzie lepsze do ciężkiej, agresywnej muzy. Chcę kupić same bębny dlatego tu jest okazja: http://allegro.pl/item147...t_100_klon.html no ale jakbym znalazł eMke w tym kolorze to bym ją chyba wziął bez zastanowienia... tymczasem nikt nie chce sprzedać tej serii. prosze o wasze opinie i podzielenie się doświadczeniami jeżeli ktoś grał na tym i na tym... THX
Na artiście grywam dość często, porównałbym go do mojej pro-m. Generalnie trudno usłyszeć różnicę, na tych samych naciągach gadają podobnie, werble też. Może nieco bardziej podoba mi się proemkowa centralka, ale to już kwestia gustu, przyzwyczajenia itp.
Z racji tego, że oba zestawy są porównywalne, śmiem twierdzić, iż Artist to oczko wyżej niż M Birch. W sumie przy takim wyborze nie wahałbym się nad premierem.
Edit: Spodobał mi się ostatnio gretsch catalina maple. W weekend idę go ostukać.
Może nieco bardziej podoba mi się proemkowa centralka
właśnie bo chodzi mi o to mięcho na depie a ten premier to 22x16 a nie 22 x18 jak zapewne masz w pro-m
Widze ze jesteś z Katowic to powiedz mi jeszcze gdzie idziesz ostukać tego gretcha? i wiela to kosztuje? Pozdro i dzięki za odpowiedź ale prosze innych o swoje opinie
Gretch Catalina Maple stoi w Gamuzie
a kosztuje fajną kasę
set 22, 10 12 14 16 (14 16 ft) snare 14 + cały hw kosztuje jedyne 3990.
fajne graty oglądałem. tylko kolor mi nie siedzi
A wiesz, że nie wiem ile " ma ten premier na BD? Nie sądzę jednak aby to jakoś superfundamentalnie zmieniało brzmienie. Pewnie jest trochę niżej przy 18", ale mnie akurat na tym nie zależy.
Idę do riffu właśnie, na spokojnie sobię w sobotę gretscha opukam.
Również brałbym Premiera.
Mapex (moim zdaniem) robi tylko porządny hardware i w tej dziedzinie nie mam nic do zarzucenia. Jednak, jak wszyscy wiemy, z bębnami tej firmy bywa różnie.
_________________ I Stworzył ON Rytm - Tak Minął Wieczór I Poranek - Dzień Ósmy...
Ja na własne oczy również się nie spotkałem z jakimś defektem, ale wiem, że takie rzeczy się zdarzają. Gdzieś na forum jest post o uszkodzeniu w sklejce. itp.
_________________ I Stworzył ON Rytm - Tak Minął Wieczór I Poranek - Dzień Ósmy...
Ja na własne oczy również się nie spotkałem z jakimś defektem, ale wiem, że takie rzeczy się zdarzają. Gdzieś na forum jest post o uszkodzeniu w sklejce. itp.
tak jest właśnie w tomie 10 m birch ale czy ktoś może mi coś powiedziec o mocowaniach tomów w tym premierze? Ponoć właśnie do najtrwalszych nie należą... i są brzydsze od mapexowych
za te bebny premiera jak dam 2200 to bedzie dobry interes? Czy moze zasegurowac niższą cene? Jak myślicie?
Cena jest całkiem fajna. Jeśli już chcesz się targować to utarguj na 2200 z przesyłką. Będzie to dobry interes.
Co do mocowania to nie słyszałem o jakichkolwiek wadach w Premierze. A to, że są brzydkie to moim zdaniem lekkie przeginanie pały.
co do mocowań w Artist, że kiepskie, pierwsze słyszę.
były wonty do nietrzymania stroju. ale to uroda cienkich obręczy (1,6) i tyle. trzeba podkładek używać i częściej stroić.
Swoją drogą jakie obręcze są w tej małpie m-birch? jeśli też 1,6 to jeden ch....grzyb
Chciałbym dodać że porównywanie brzozowego Mapexa z klonowym ProM, Premierem czy Gretshem jest trochę nie fair. Większość ludzi woli klon, więc brzoza w tym starciu jest bez szans, nawet jakby była klasę wyżej. Większość woli klon. Jak ktoś woli brzozę to i tak weźmie Mbirch;p Na pewno drewno ma to większe znaczenie w brzmieniu niż grubość obręczy. Trza poprostu wiedzieć co się lubi, a nie mówić że coś jest gorsze lepsze (szczególnie z innych klas cenowych)
Chciałbym dodać że porównywanie brzozowego Mapexa z klonowym ProM, Premierem czy Gretshem jest trochę nie fair. Większość ludzi woli klon, więc brzoza w tym starciu jest bez szans, nawet jakby była klasę wyżej. Większość woli klon. Jak ktoś woli brzozę to i tak weźmie Mbirch;p Na pewno drewno ma to większe znaczenie w brzmieniu niż grubość obręczy. Trza poprostu wiedzieć co się lubi, a nie mówić że coś jest gorsze lepsze (szczególnie z innych klas cenowych)
Gadasz głupoty.
Jak ktoś woli brzozę to zarówno Premier Artist jak Gretsch Catalina są dostępne w wersjach brzozowych, więc Mapex nie jest w tej dziedzinie monopolistą.
Gadasz głupoty.
Jak ktoś woli brzozę to zarówno Premier Artist jak Gretsch Catalina są dostępne w wersjach brzozowych, więc Mapex nie jest w tej dziedzinie monopolistą.
ok ale rozpatrujemy 2 przypadki 1 to ten artist co linka podałem czyli klon a drugi to m b irch. Dzięki chopy za opinie i rady ale sam wybrałem, nadarzyła się okazja i kupiłem m bircha, bede go mial w po 20grudnia to wrzuce wtedy jakies foty
Posiadalem przez kilka dobrych latek zarowno artist birch jak i artist maple. Oba zestawy fanie brzmialy, mialem jeszcze wersje angielskie. Mankament tych bebnow to niestety rozstrajajce sie tomy. Obrecze 2,3 nie do kona zalatwilyby sprawe bo w premierku jesli tomy byly pod sporym katem wywieraly bardzo duzy nacisk na obrecze i po kilku kawalkach na 10 mialem flaka z dobrze nastrojonego toma. Zalozylem jednak podkladki nylonowe i sprezynki i problemu juz nie bylo. W premierku artist centralka miazdzy. jest jedna z lepszych jaka slyszalem.
Reasumujac Artist maple to bebny klasy semi pro i spokojnie mozna z nimi wejsc do studia. Jest jeden mankamen. bebny te sprzedawane sa w shell setach wiec kupno hardwaru to dodatkowy wydatek.
PS. swoja droga mam na sprzedaz nowiutkiego artista z rzadko spotykana na krajowym rynku podwieszana 14x11 bo taka konfiguracja przeznacozna jest tylko na UK i USA jesli dobrze kojarze.
_________________ Posłuchaj jak w duszy cisza gra, a potem odtwórz ją rytmem.