werbelek
Wysłany: Wto 11 Paź, 2011 BOSS DB-90 z synchronizacją MIDów
Aloha!
Po długiej nieobecności mej na owym forum wracam w niezmienionej konfiguracji persolnalnej, wracam bo trochę się stęskniłem no i również dlatego że mam pytanie...
Otóż podjąłem niedawno współpracę z zespołem (generalnie chałtura), problem polega na tym, że zespół ten korzysta z podkładów MIDI z klawiszowca a ja miałbym problem zwykłym metronomem pochytać każdy wałek ( zważając na ogrom materiału) dlatego rozważam kupno wyżej wspomnianego Bossa DB90 bo wiem ze ma on coś takiego jak synchronizacja z MIDami.
Powiedzcie proszę, czy da sie tak po prostu ogarnąc temat podłączając się do klawisza przez MIDI out do metronomu kiedy klawisz jest wpięty do konsoli głownej przez zwykłe wyjście tak zeby Bossik zgrał się z tempem i rowno klikał?
P.S. Przeglądałem podobne tematy ale nie znalazłem tam odpowiedzi, jeśli juz takie coś było to wybaczcie- daawno tu nie byłem...:)
❍ MIDI IN Connector
You can connect an external MIDI device to the MIDI IN connector, synchronize to and display the tempo for the external device, and use the device to start and stop the metronome
werbelek
Wysłany: Wto 11 Paź, 2011
ok, dzieki za odpowiedz, tak po prostu będzie się dało zeby midy wychodziły jednoczesnie na konsole glowną i do metronomu, tak? A nie orientujesz sie czy w metronomie bede mial tylko klik czy ta sciezka z klawisza tez sie pojawi?
Ja tylko mam instrukcję - nie mam pojęcia jak to będzie w praktyce.
Mogę sobie wyobrażać, że z klawisza na sekwenserze puszczasz podkład, brzmienie z klawisza idzie na przody, a sygnał z midi doprowadzasz do metronomu i metronom zaczyna klikać w nadanym tempie i metrum. Boss nie ma wbudowanego modułu brzmieniowego, więc nie ma szans, żebyś usłyszał podkład, będzie tylko klik.
A nie orientujesz sie czy w metronomie bede mial tylko klik czy ta sciezka z klawisza tez sie pojawi?
Jeżeli chcesz dodatkowo słyszeć podkład, to musiałbyś korzystać z dodatkowego małego 4-kanałowego miksera, do którego wpiąłbyś metronom i osobno sygnał z klawisza / konsolety. Koszt stosunkowo mały, a komfort grania bardzo wzrasta.