Wysłany: Pią 22 Gru, 2006 brzmienie PEARL BRX MASTER ZA 800 ZL ?
Mialem niedawno wielka przyjemnosc grania na pearlu brx master studio -cos pieknego !Jednak cena tego werbla jest dla mnie zbyt wysoka ,dlatego szukam czegos w granicach 800zl,co bedzie mialo podobne brzmienie , w gre wchodzi rowniez sprzet uzywany.Co o tym myslicie?
Gdyby cos brzmialo jak BRX i bylo od niego tansze to wszyscy by woleli tansze rozwiazanie A tak serio to wydaje mi sie ze nie ma sensu kupowania wszelkich odpowiednikow i to sie tyczy wszystkich instrumentow, na pierwszy rzut ucha moze i beda brzmiec podobnie lecz na ktoryms etapie uzytkowania wyjdzie ta roznica klasowa ktora stawia BRXa na najwyzszej polce. Wiem ze moj post nic ci nie daje i jest kolejnym typu dozbieraj i kup ale wiedz ze chcac miec brzmienie BRXa bedziesz je miec grajac tylko na BRXie i nie ma zlituj sie. Tak wiec dozbieraj i poluj na allegro , jesli nie masz noza na karku i nie musisz juz kupic werbla...
moze jest jednak jakas alternatywa dla tego werbla ,w koncu to Pearl ,a wiadomo ze tu za logo pewnie sie tez w jakims stopniu placi. Jestem gotow isc na pewien "kompromis brzmieniowy"- no chyba ze uda sie dorwac samego mastera za ok 800 zl.
gdyby sie nie udalo..., to czy mial ktos stycznosc dw pdp maple lub mapexem pro maple? Jak brzmia te werble ,poniewarz z opisu wynika ze sa dosc uniwersalne ,co bardzo mi odpowiada.
wobec tego chyba warto uzbroic sie wcierpliwosc.Przy okazji spytam jeszcze czy ktos gral na brx i mmx , gdyz ceny sa podobne ,a jesli sie nie myle to wykonane sa z innego materialu.jak rozni sie ich brzmienie?
Brzoza ma bardziej skupione, jasniejsze i nieco ostrzejsze brzmienie, troche krocej wybrzmiewa. Klon jest cieply, dosc ciemny i rozmyty. Ma dlugi sustain. Oto roznice.
dodam jeszcze, ze brzoza jest "sucha" w swoim brzmieniu, a klon ma głębsze brzmienie... Zawsze byłem za klonowymi garami, jednak teraz bardzo podoba mi sie "brzozowe brzmienie". Brx, bedzie fajnym wyborem - krótki, skupiony i ostry strzał, to jest to co lubie w werbelkach z brzozy.