Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » brzmienie ride'a - technika uderzania
brzmienie ride'a - technika uderzania
Autor Wiadomość
ravajas

Wysłany: Czw 21 Wrz, 2006   brzmienie ride'a - technika uderzania

witam

przeszukałem tematy i nie znalazłem. w odniesieniu trochę do tematów o samych ride'ach, gdzie pytacie który ride jest bardziej selektywny a który mniej; dlaczego ride się wzbudzają itp, mam pewne pytanie.
Otóż słyszalem wiele opinii na temat paiste 402 ride 20", ze sa mało selektywne. Wiadomo, ze kazdy inaczej słyszy kwestię selektywności i dla kazdego co innego będzie już brzmieniem selektywnym a co innego wzbudzaniem. Jednak chce poruszyć kwestię techniki uderzania ride'a pałką. Ja grając własnie na ww ridzie uderzałem go niemal wyłacznie korpusem pałki a nie główką. I to przy okazji grania większości gatunków muzycznych. Operowałem tylko siłą uderzenia. I zazwyczaj ride brzmiał selektywnie. Może to tu tkwi duża część kwestii selektywności brzmienia ride'a?

podzielcie się swoimi wrażeniami, technikami gry, używaniem odpowiednich pałek. Może w swojej twórczości też dzielicie utwory gatunkowo i np do jednych utworów uzywacie takich pałek, a do innych - innego kompletu.

zachęcam do dyskusji

istanbul drummer

Wysłany: Czw 21 Wrz, 2006   

Co do pałek, to maja one ogromne znaczenie, wielkość główki i jej profil jak i materiał : drewno lub nylon (którego osobiście nie trawię). Oczywiście największe znaczenie ma blacha, co do selektywności, to pałki niewiele pomogą, dam Ci przykład: kiedyś miałem ride'a Paiste Dimensions Power Ride 20", który jest bardzo selektywny (czyli w moim mniemaniu konkretny dźwięk z każdego uderzenia, nie rozpraszający się) , ten Paiste ma też świetny , konkretny ,wyrazisty ping na bell'u.
Teraz używam Istanbula Special Edition Jazz Ride 22" i dla mnie ta blacha nie jest selektywna , ma dużo piachu, ping bardzo rozproszony i żadna pałka nie da mu takiej selektywności jaką miał ww. Paiste, ale właśnie to brzmienie mnie w tym momencie powala, choć blacha nie jest zbyt uniwarsalna. Podoba mi się to w niej , że gdy uderzę w nią jak w crash'a -ona nie odpowie mi nieznośnym gongiem(co jest typowe dla większości ride'ów), tylko zabrzmi jak bardzo duży crash.To taka moja definicja selektywności ride'a :) . Pozdrawiam

ravajas

dzieki za wpis. dokładnie o tego typu wrażenia i spostrzeżenia mi chodzi. bardzo prosze o nastepne posty

pozdrawiam

klima 
Almighty of forum!

ja to zazwyczaj jak uderzam po bellu to glownie korpusem palki, bo jak uderzam glowka(chocby to nawet nylonowa byla) to ride jest troche slabo slyszalny :)

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym

Grummer
Strč prst skrz krk!

klima napisał/a
ja to zazwyczaj jak uderzam po bellu to glownie korpusem palki, bo jak uderzam glowka(chocby to nawet nylonowa byla) to ride jest troche slabo slyszalny :)

hehe gram tak samo, bell jest wtedy bardzo głośny i spokojnie przebija się przez gitary :)

JooreX
whiskey lover

dokladnie - fajnie gra sie tez np. rolle z akcentami na bellu, gdzie zamiast typowego akcentu uderza sie wlasnie korpusem palki, mozna naprawde mase dzwiekow roznych w ten sposob uzyskac :)

a ja pozwole sobie zadac inne pytanie, ale tez w temacie - ciekawi mnie, czy technika trzymania pałki podczas gry na ridzie ma wplyw na feel utworu :) tzn. gram chwytem "amerykanskim" na ridzie i ciekawi mnie, czy np. zastosowanie chwytu "francuskiego" moze dac inny feel utworu - nie mam dobrze opanowanej tej techniki, ale wydaje mi sie, ze daje ona wieksze mozliwosci uzycia palcow przy cichszej grze :) ...strasznie namieszalem, mam nadzieje ze ktos cos zrozumial :p

Antonio

jeżeli chodzi o prędkość, to może faktycznie "bardziej" naturalnie można z palców grać ciche dźwięki. Nie mniej jednak żeby grać pełnym dźwiękiem, to niestety nie wystarczą dobre blachy i magiczne pałki :) trzeba troche serca i długich chodzin ćwiczeń rozluźniających i otwierających, dźwięk.

JooreX
whiskey lover

ale wlasnie bez tego nie byloby calej zabawy ;)

MIARA

Wysłany: Pon 25 Wrz, 2006   

Na początek zaznaczę istotną tutaj sprawę, że jeżeli chodzi o pałeczki to gram druga stroną, a to ze względu na to, jakie można przez to uzyskać brzmienie tomów, werbla i ride'a właśnie, tomy i werbel - wyraźnie czuję że odrobine nizsze ale potężniejsze i bardziej okrągłe mają brzmienie (ostatnio przez miesiąc próbowałem normalnego trzymania pałeczek ale musiałem wrócic do takiego grania jak wcześniej i znów poczułem że to jest to), jeżeli chodzi o ride, bo o tym w sumie jest temat, to ma wtedy ta blacha moc, posiadam aktualnie Sabian Pro i nie spełnia moich oczekiwań, brzmienie jest zbyt rozmyte i musze kombinowac z wytłumianiem zeby blaszka miała punktowe brzmie, dzięki graniu odwróconymi pałeczkami blaszka jest głośniejsza, bardziej donośna i nawet zapominam ze w dalszej przyszłości chcę wymienić na innego... wcześniej grałem na Paiste Color Sound 2000 i stwierdzam ze niepotrzebnie się go pozbyłem, punktowe brzmienie i jako crash potęga, świetne blachy...

ravajas

MIARA, co do pałeczek, to wydaje mi sie, ze na rynku dostepne sa pałeczki, które obydwa końce maja takie same (czyli: "jakkolwiek by wziął, to dobrze wziął" :lol: ). Nawet raz miałem do czynienia z takimi. Osobiście wolałbym jednak używac grubszych, ale z tradycyjna główką. Tamte mi nie przypadly do gustu. Jakkolwiek masz racje, ze bębny i blachy brzmią osobliwie, uderzone drugim końcem. Hihat tylko brzmi fatalnie.

Grummer
Strč prst skrz krk!

ravajas napisał/a
MIARA, co do pałeczek, to wydaje mi sie, ze na rynku dostepne sa pałeczki, które obydwa końce maja takie same

To są pałki do timbalesów.
Pozdro

nawalator 
Mówta na mnie NAW

Pozdro.:)

KUPIĘ
lugi mapex z serii Q.

Shalaq

ja uzywam do ride wszystkiego co sie da- glowki, korpusu i tyłeczka. I gram na calym ride. Mam 22 calowego Agopa Pasha Ride, grubosc Extra Heavy. Zwykle gram ok 3/4 glowka od bella- gram nylonkami, wiec jest jasny ping, ale cala blacha sie wzbudza i jest dobre, niskie wybrzmienie. Jak chce troszke mniej wzbudzenia to po prostu gram blizej bella. Korpusem gram w mniej wiecej polowie blachy(zajebiste brzmienie- Jojo mi je ukradl bo ma takie na swoim signature fierce ride :P )

-_-

Wysłany: Wto 26 Wrz, 2006   

JooreX napisał/a
dokladnie - fajnie gra sie tez np. rolle z akcentami na bellu, gdzie zamiast typowego akcentu uderza sie wlasnie korpusem palki, mozna naprawde mase dzwiekow roznych w ten sposob uzyskac :)

a ja pozwole sobie zadac inne pytanie, ale tez w temacie - ciekawi mnie, czy technika trzymania pałki podczas gry na ridzie ma wplyw na feel utworu :) tzn. gram chwytem amerykanskim na ridzie i ciekawi mnie, czy np. zastosowanie chwytu francuskiego moze dac inny feel utworu - nie mam dobrze opanowanej tej techniki, ale wydaje mi sie, ze daje ona wieksze mozliwosci uzycia palcow przy cichszej grze :) ...strasznie namieszalem, mam nadzieje ze ktos cos zrozumial :p

Zgadza sie. Grajac chwytem francuskim na ridzie o wiele bardziej precyzyjnie mozna uzywac palcow. Nie ma zasady, ze ta technika jest do cichej gry na ridzie, przy mocniejszych numerach rowniez sie sprawdzi. Ja osobiscie polecam granie chwytem francuskim na ridzie, choc nie watpliwe jest, ze inne chwyty tez daja dodatkowe mozliwosci co do rida.

MIARA

Wysłany: Wto 26 Wrz, 2006   

ravajas napisał/a
MIARA, co do pałeczek, to wydaje mi sie, ze na rynku dostepne sa pałeczki, które obydwa końce maja takie same
Wiem, wiem, ale jak dla mnie wszystkie, które widziałem na sklepowych półkach były za chude (nie wytrzymałyby długo przy moim naparzaniu ;) ) i co za tym idzie za lekkie, a wiadomo, że kazdy musi znaleźć swoje pałeczki, mimo iż trzymam je druga stroną gram od dłuższego czasu tylko O4D "Devastation", bo pasuja mi pod względem ciężaru...
pozdro. 8)

MrDrummer

Wysłany: Sro 04 Paź, 2006   Ride

Najlepsza rada bierzesz sam ride, odstawiasz go od reszty zestawu (żeby nie kusiło :) ) i grasz na samym ridze pół godziny dziennie. Uderzasz gdzie możesz, każdą częścią pałki ( a możliwiości jest troche) i po pewnym czasie masz ride obcykany jak własną kieszeń;).

Carlos

Wysłany: Sro 04 Paź, 2006   

eksperymenty prowadza do ciekawych rozwiazan: ostatnio filcami dzwiek wydobyty z kranca mojego ride'a (istanbul turk 22) brzmi troszeczke jak gong, tylko ze cicho (no ale po cos sa mikrofony :) ). Mozliwosci wlasciwie trzy: krawedz, srodek i bell uderzane glowka lub korpusem palki.

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » brzmienie ride'a - technika uderzania