Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Chce ulepszyc perkusje.prosze o rady ;p
Chce ulepszyc perkusje.prosze o rady ;p
Autor Wiadomość
michalk995 
michalk995

Wysłany: Czw 30 Cze, 2011   Chce ulepszyc perkusje.prosze o rady ;p

Witam ;)

Na początek powiem, że posiadam perkusje firmy MILLENIUM, którą kupiłem 4 miesiące temu na allegro za 1150 zł;).Chce ją ulepszyć tak aby nadawała się do gry w zespole(tak na początek,bo później kupie lepszą perkusje ;p).
Myślę wymienić naciągi na REMO,(za wszystkie naciągi obliczyłem 270 zł),hi-hat ''Paiste 302'' (260zł), Crash ''Sabian'' (używany za 155zł), Ride ''Sabian'' ( używany za 177zł)
Razem wszystko wyniesie mnie 950 zł.;)
Proszę o rady w tej sprawie ;)

Pozdro ;) :grin:

StawRos 

Wysłany: Czw 30 Cze, 2011   

Jakiej rady od nas oczekujesz??

michalk995 
michalk995

np. czy sie opłaca,czy do zespołu bylaby dobra wtedy ta perkusja itp. ;p

michalk995 
michalk995

prosze o porady , bo jesli nie bedzie sie nadawac do zespolu to kupie elektroniczna perkusje ;)

JooreX
whiskey lover

Wysłany: Czw 30 Cze, 2011   Re: che ulepszyc perkusje.prosze o rady ;p

michalk995 napisał/a
(...)posiadam perkusje firmy MILLENIUM, którą kupiłem 4 miesiące temu na allegro za 1150 zł(...)
Razem wszystko wyniesie mnie 950 zł

czyli razem 2 tysiące, za które mogłeś kupić znacznie lepszy sprzęt zamiast namiastki perkusji, którą masz teraz :-) szkoda, że nie zapytałeś na forum przed zakupem.

anyway. Moim zdaniem wyrzucisz te 950 pln-ów w błoto.
do początków zabawy z zespołem wystarczy tak naprawdę jakakolwiek perkusja - ważne, żebyś ćwiczył i sam i z zespołem, umiejętności nie da się kupić :-)
zakup blach klasy paiste 302 jest bez sensu, jak zakładam masz jakieś mosiężne blachy które dostałeś razem z bębnami. Przesiadka z mosiądzu na mosiądz to strata kasy.

kolejna sprawa - czy perkusja nada się do gry z zespołem. Wszystko zależy od potrzeb, jak zakładam za miesiąc nie wchodzicie do studia i nie jedziecie w trasę po największych klubach w kraju - raczej będziecie zaczynać, mam rację? więc nada się każdy sprzęt, na którym da się ćwiczyć, jak już napisałem.

chcesz rady? wpłać sobie to 950 zł na jakieś oszczędnościowe konto, zbieraj kasę i ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz. Za swoje bębny nie dostaniesz dużo kasy, więc jeśli już je kupiłeś to nie opłaca się ich od razu sprzedawać bo będziesz sporo w plecy.
kręć kapelę, rozwijajcie się, pierwszy koncert możesz zagrać na tym Millenium albo pożyczyć od innego zespołu lepsze bębny.
za rok-dwa jeśli band będzie nadal działać uzbierasz większą gotówkę, którą wtedy będzie sens inwestować w sprzęt odczuwalnie lepszy.
taka moja opinia :-) peace!

tzachara

Koleżanka kupiła zestaw milenium do grania metalu. W dobrych rękach zestaw daje radę. Wymieniła naciągi na stopie na Powerstroke III i remada(jakiś kocyk do środka) i stopa jest ok. Na tomach naciągi powlekane (z moich doświadczeń wynika że lepiej się sprawdzają na tanich bębnach, bo dają więcej przydźwięków i "maskują " braki korpusów, obręczy itd. Założyłem niedawno na zestaw Everplay naciągi EC2 i brzmiały strasznie, a po założeniu G2 Coated dawały radę. Ale to moje zdanie).
Także radziłbym zmienić górne naciągi jeżeli zależy Ci na brzmieniu za nieduże pieniądze.

Talerze, tak jak Joorex, szkoda kasy. Dopiero po 10 latach grania w zespołach, gitarzysta zwrócił uwagę na ride którego używam( K Dark Medium ride), pozatym nikt nie zwracał na to uwagi. Masz grać równo, z odpowiednią energią i z zespołem,a nie każdy sobie . Akustycy w większości klubów są w stanie zrujnować brzmienie każdego zestawu, więc się nie przejmuj tym że masz tani zestaw. Polecam artykuł Pniaka w jednym z pierwszych egzemplarzy PERKUSISTY gdzie opowiada że grał wielkie koncerty na zestawie za 1500zł, dla żartu, i nikt nie zwrócił uwagi.

michalk995 
michalk995

Dzięki za rady ;)ale mam jeszcze jedno pytanie,bo zepsół mi się hi-hat i potrzebuje nowy,proszę o porade jakiej firmy bedzie najlepszy ;)

tzachara

basix jest całkiem solidny(trochę robiony na yamahę). W szkole muzycznej takowy zakupili, za jakieś 200zł i kolejny rok służy(a nie ma lekko).

Coldrayn 
A

Wysłany: Sob 02 Lip, 2011   

zależy do ilu zł

JooreX
whiskey lover

Wysłany: Wto 05 Lip, 2011   

hihat w sensie statyw czy talerze?

michalk995 
michalk995

Wysłany: Wto 12 Lip, 2011   

chodzi mi o talerze ;)

renias

Wysłany: Wto 12 Lip, 2011   

ile chcesz na tą blachę przeznaczyć pieniędzy?
Ostatnio zmieniony przez renias Wto 12 Lip, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

lukasz

Wysłany: Sro 20 Lip, 2011   Re: che ulepszyc perkusje.prosze o rady ;p

michalk995 napisał/a
che ulepszyc perkusje.

Che nie ulepszyć perkusje bo go zastrzelić w Boliwia. :D

Mr.maN 

Wysłany: Czw 21 Lip, 2011   

:twisted:

http://forum.perkusjaonli...szy-vt17634.htm

zgred 

Wysłany: Nie 31 Lip, 2011   

weź sprzedaj bębny i dołóż 1000 zł i masz fajne używane bębenki a jak się trafi to jeszcze blaszki

YelloW_EyE 
Rowan

Wysłany: Nie 31 Lip, 2011   

Według mnie zestaw nie musi być super profesjonalny (na początek) ale kupowanie Polmuza to strata kasy, sprzęt powinien być odpowiedni. Na początek to co kupiłeś powinno Ci starczyć ja jak większość osób w naszym kraju zaczynałem na Polmuzie.

Meinl

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Chce ulepszyc perkusje.prosze o rady ;p