olek233
Wysłany: Pon 04 Wrz, 2006 Cichy HiHat ?
WITAM
Szukam ogólnie jakiejś dobrej serii talerzy , które są chiche. Strasznie przeszkadzają mi grube głośne talerze. Czy możecie polecić jakąś konkretną serie którejś z firm ? Najbardziej chodzi mi o talerz HiHat.
POZDRAWIAM
maciomen1
Wysłany: Pon 04 Wrz, 2006
standardowo prosimy abys napisal ile kasy chcesz na nie wydac. Jesli portfel dosc gruby, to moze Zildki K?
Z tego co wiem, to niektore firmy(Zildjian napewno, chyba sabian i byc moze Paiste) produkuja hihaty specjalnie do studia- niby barwa tego samego hihatu ale troszke cichsze. T. Łosowski takiego uzywa.
Ogolnie moge Ci polecic blaszki Istanbul Agop- te blaszki ktore nie sa grube sa srednio glosne, albo wrecz ciche. Bardzo dobrze sie akustycznie zgrywaja z bebnami.
Co do cichych crashy- Meinl GenerationX Thomas Lang. Ciche, szybkie, ale tez bardzo specyficzne i brzmia jak sample. Maja wyciete pewne alikwoty w brzmieniu i nie masz miesa, ktory by produkowal crashowy dzwiek. Jest tylko kśśś. Ogolnie blaszki wydaja crashowy halas, ale sa pozbawione tonu.
Szukam ogólnie jakiejś dobrej serii talerzy , które są chiche. Strasznie przeszkadzają mi grube głośne talerze. Czy możecie polecić jakąś konkretną serie którejś z firm ? Najbardziej chodzi mi o talerz HiHat.
POZDRAWIAM
istanbul agop tradit. medium 14",a do studia mniejsze
Słuchaj, akurat mam 12" SR 12, w porównaniu do 13" Sabian Paragon, 14" XS20 oraz 14" Mastersound są a miare ciche. Wraz ze zmianą rozmiaru na mniejszy zmienia się ogólny ton blachy (na wyższy) a wiemy że ucho postrzega wyższe tony jako głosniejsze (porównaj dzwięki rzędu 60-100 Hz z 5,000-10,0000 Hz przy tej samej głośności) Np. Werbel 7 x 14 będzie cichszy (względnie przez ucho) od 3 x 13" przy uderzeniu rim-shotem ze względu na fakt iż posiada bardzo dużo wyższych alikwot. Może nie kwestia rozmiaru hi hatu ale grubości samych blach? 15" thiny będą cichsze od 12" med-heavy. Oczywiście głośność zależna jest w dużej mierze od uderzenia, nie?
To moje zdanie, które opieram na moim doświadczeniu.
_________________ Rhytm is a way to transmit a description of experience
in an emotional and not abstract way.
It is more than a metaphor:
It is a physical experience as real as any other.
Oczywiście, że ma. Im większa blacha, tym większa powierzchnia którą można wprawić w wibracje. Oczywiście potrzebna jest do tego odpowiednio większa siła.
Podbijam temat. Szukam hi hatu, nie gram rocka, ani nic z tych rzeczy. Szukam hatu raczej do spokojnej muzyki (reggaepodobnej ) mysle, ze koszty to max800, 900 zl. Juz nieco sie rozgladanalem i tak:
1. Koles dostal oferte endorserską z Silesii i gra na paistach, sprzedaje to cudo za 800 zl- http://www.drumcenter.pl/...u7bcf0c5l8dpec6 blacha w dobrym stanie, starte napisy, 14tka, nie wiem w jakim wykonczeniu, bo chwile z nim na dży dży pogadalem.
2. lub jakas 13tka z istanbulow traditionali (regular lub heavy)
Ktos cos moze powiedziec o tych instrumentach lub polecic cos innego ?
_________________ SPRZEDAM:
1. Obręcz Pearl 14' (8 śrub)
Mefiu niekoniecznie musi to byc cichy hh, podbijem tylko temat, zeby nowego nie zakladac, bo by mnie kto zbluzgaj, jaki nawalator czy cus, ze opcji szukaj nie uzywam
Istanbulman, co to znaczy mdly ? :)Czy ktos moze sie wypowiedziec na temat tego Zildjiana ? bo za 800zl taka zabawka to chyba niezla okazja, blacha w dobrym stanie, nowka okolo 1500zl.
mefiu i neo: to, że powiedziałem Heavy , to nie znaczy ,że on jest głośny, jest po prostu, bardziej selektywny i brzmienie się nie "rozmydla" tak jak w Regularze. Osobiście lubię , gdy każde uderzenie pałeczki jest wyraźnie słyszalne, ogromne znaczenie miało dla mnie też brzmienie tego hi-tat'u podczas grania swinga, gdzie lubię jak break zamyka się bardzo konkretnie i ostro, wydając z siebie szybki "cyk"
Coraz bardziej przekonuje sie za tym Heavy, jesli jest taki jak dokladnie piszesz, to wlasnie dokladnie czegos takiego szukam krotki, selektywny cyk to jest to. Jeszcze nie wiem czy wziasc 13' czy 14tke, ale podobno Heavy brzmi juz dosyc wysoko, nawet ta 14tka. Napisz jeszcze jak z brzmieniem na otwartym-nie za duzo "rocku" ?Troche jestem rozdarty, bo jednak ten Zildjian to tez niezla okazja, jesli ktos mial z nim do czynienia prosze o jakiekolwiek uwagi (jak z selektywnoscia wlasnie) Wybaczcie tyle watpliwosci, ale 800 stowek drogą nie chodzi. Reasumując: mysle, ze ten Heavy to jest to czego szukam, chyba go wezme, jednak chcialbym sie jeszcze zapoznac z opiniami uzytkownikow tego Zildjiana.
Gdy wybierałem ten hi-hat, obstukiwałem chyba z 10 różnych Istanbul'ów, także z innych serii (Empire, Sultan,Ottoman,Vezir), jest też fajny hi-hat z czterema dość sporymi dziurami w bottomie, też z serii Traditonal, a nazywa się Funk Hi-Hat i to między nim a moim Heavy wybierałem, ostatecznie kierując się swingiem pozostał Heavy. Mojego Istanbula możesz posłuchać w MTF , gdzie gram akurat rózgami na nim,ale coś może Ci to da.