Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Cichy HiHat ?
Cichy HiHat ?
Autor Wiadomość
olek233

Wysłany: Pon 04 Wrz, 2006   Cichy HiHat ?

WITAM :)

Szukam ogólnie jakiejś dobrej serii talerzy , które są chiche. Strasznie przeszkadzają mi grube głośne talerze. Czy możecie polecić jakąś konkretną serie którejś z firm ? Najbardziej chodzi mi o talerz HiHat.

POZDRAWIAM

maciomen1

Wysłany: Pon 04 Wrz, 2006   

standardowo prosimy abys napisal ile kasy chcesz na nie wydac. Jesli portfel dosc gruby, to moze Zildki K?

Shalaq

Wysłany: Wto 05 Wrz, 2006   

Z tego co wiem, to niektore firmy(Zildjian napewno, chyba sabian i byc moze Paiste) produkuja hihaty specjalnie do studia- niby barwa tego samego hihatu ale troszke cichsze. T. Łosowski takiego uzywa.
Ogolnie moge Ci polecic blaszki Istanbul Agop- te blaszki ktore nie sa grube sa srednio glosne, albo wrecz ciche. Bardzo dobrze sie akustycznie zgrywaja z bebnami.
Co do cichych crashy- Meinl GenerationX Thomas Lang. Ciche, szybkie, ale tez bardzo specyficzne i brzmia jak sample. Maja wyciete pewne alikwoty w brzmieniu i nie masz miesa, ktory by produkowal crashowy dzwiek. Jest tylko kśśś. Ogolnie blaszki wydaja crashowy halas, ale sa pozbawione tonu.

lukasz

Wysłany: Wto 05 Wrz, 2006   

Zildjian produkuje 12" special recording -> http://tinyurl.com/zs256

Bardzo fajna blaszka, mimo swoich rozmiarów nie syczy cieniutko tylko gra normalnie. Ale ciszej :)

Pejan

Wysłany: Sro 06 Wrz, 2006   

Z drogich także A Custom. Z tanich twistery.

lukasz

Pejan napisał/a

A racja, jest 12" A Custom, ale nie SR tylko mastersound chyba.

Fiodi

Pejan napisał/a

Ze średnich ZHT Mini HiHat 8" lub 10" :-)

Pozdrawiam
Fiodi

maniekmk

Wysłany: Sro 06 Wrz, 2006   Re: Cichy HiHat ?

olek233 napisał/a
WITAM :)

Szukam ogólnie jakiejś dobrej serii talerzy , które są chiche. Strasznie przeszkadzają mi grube głośne talerze. Czy możecie polecić jakąś konkretną serie którejś z firm ? Najbardziej chodzi mi o talerz HiHat.

POZDRAWIAM

istanbul agop tradit. medium 14",a do studia mniejsze

kooba

Słuchaj, akurat mam 12" SR 12, w porównaniu do 13" Sabian Paragon, 14" XS20 oraz 14" Mastersound są a miare ciche. Wraz ze zmianą rozmiaru na mniejszy zmienia się ogólny ton blachy (na wyższy) a wiemy że ucho postrzega wyższe tony jako głosniejsze (porównaj dzwięki rzędu 60-100 Hz z 5,000-10,0000 Hz przy tej samej głośności) Np. Werbel 7 x 14 będzie cichszy (względnie przez ucho) od 3 x 13" przy uderzeniu rim-shotem ze względu na fakt iż posiada bardzo dużo wyższych alikwot. Może nie kwestia rozmiaru hi hatu ale grubości samych blach? 15" thiny będą cichsze od 12" med-heavy. Oczywiście głośność zależna jest w dużej mierze od uderzenia, nie?
To moje zdanie, które opieram na moim doświadczeniu.

Qbs

Fiodi napisał/a
Pejan napisał/a

Ze średnich ZHT Mini HiHat 8 lub 10 :-)

Pozdrawiam
Fiodi

a po ile kilogram? :)
It is a physical experience as real as any other.

Sargo

Pejan napisał/a

od kiedy twistery są ciche?

Sprzedam tom 13 - lipa 8,1mm; stan: idealny;

Pejan

Wysłany: Czw 07 Wrz, 2006   

Raz miałem do czynienia z twisterami i prawie w ogóle nie wydają dźwięku. Podobnie jak na przykład blachy Power Beat. Dlatego napisałem, że są ciche.

olek233

Wysłany: Pią 08 Wrz, 2006   

Czyli średnica blachy ma wpływ na głośność czy nie ? :?

lukasz

Wysłany: Pią 08 Wrz, 2006   

Oczywiście, że ma. Im większa blacha, tym większa powierzchnia którą można wprawić w wibracje. Oczywiście potrzebna jest do tego odpowiednio większa siła.

Materiały promocyjne zildjiana:

perkusja

zorro

Wysłany: Wto 12 Wrz, 2006   

Hej!
A może coś z zupełnie innej beczki. Jaki używany hi-hat do muzyki rockowej, metalowej do 700pln?

M.A.D

Wysłany: Wto 12 Wrz, 2006   

Dołóż parę dych i kup sobie np. nowy Turkish Studio Hihat 14" :
http://perkusje.com/?p=pr...re&iProduct=695
Bądź też ich modele z serii Rock Beat / Punto.

lukasz

Wysłany: Sro 13 Wrz, 2006   

A jak brzmią te blachy? Możesz puścić coś nagranego? Czemu akurat ten hh a nie inny?

Neo

Wysłany: Sob 07 Paź, 2006   

Podbijam temat. Szukam hi hatu, nie gram rocka, ani nic z tych rzeczy. Szukam hatu raczej do spokojnej muzyki (reggaepodobnej ;) ) mysle, ze koszty to max800, 900 zl. Juz nieco sie rozgladanalem i tak:
1. Koles dostal oferte endorserską z Silesii i gra na paistach, sprzedaje to cudo za 800 zl- http://www.drumcenter.pl/...u7bcf0c5l8dpec6 blacha w dobrym stanie, starte napisy, 14tka, nie wiem w jakim wykonczeniu, bo chwile z nim na dży dży pogadalem.
2. lub jakas 13tka z istanbulow traditionali (regular lub heavy)
Ktos cos moze powiedziec o tych instrumentach lub polecic cos innego ?

istanbul drummer

Ja polecam Istanbul Traditional Heavy Hi-Hat, może być nawet 14", jest naprawdę super, Regular był dla mnie zbyt mdły.

Mefiu

jak chu*** taki hi hat bedzie cichy...:>

Neo

Wysłany: Nie 08 Paź, 2006   

Mefiu niekoniecznie musi to byc cichy hh, podbijem tylko temat, zeby nowego nie zakladac, bo by mnie kto zbluzgaj, jaki nawalator czy cus, ze opcji szukaj nie uzywam ;)
Istanbulman, co to znaczy mdly ? :)Czy ktos moze sie wypowiedziec na temat tego Zildjiana ? bo za 800zl taka zabawka to chyba niezla okazja, blacha w dobrym stanie, nowka okolo 1500zl.

istanbul drummer

mefiu i neo: to, że powiedziałem Heavy , to nie znaczy ,że on jest głośny, jest po prostu, bardziej selektywny i brzmienie się nie "rozmydla" tak jak w Regularze. Osobiście lubię , gdy każde uderzenie pałeczki jest wyraźnie słyszalne, ogromne znaczenie miało dla mnie też brzmienie tego hi-tat'u podczas grania swinga, gdzie lubię jak break zamyka się bardzo konkretnie i ostro, wydając z siebie szybki "cyk"

Neo

Coraz bardziej przekonuje sie za tym Heavy, jesli jest taki jak dokladnie piszesz, to wlasnie dokladnie czegos takiego szukam :) krotki, selektywny cyk to jest to. Jeszcze nie wiem czy wziasc 13' czy 14tke, ale podobno Heavy brzmi juz dosyc wysoko, nawet ta 14tka. Napisz jeszcze jak z brzmieniem na otwartym-nie za duzo "rocku" :) ?Troche jestem rozdarty, bo jednak ten Zildjian to tez niezla okazja, jesli ktos mial z nim do czynienia prosze o jakiekolwiek uwagi (jak z selektywnoscia wlasnie) Wybaczcie tyle watpliwosci, ale 800 stowek drogą nie chodzi. Reasumując: mysle, ze ten Heavy to jest to czego szukam, chyba go wezme, jednak chcialbym sie jeszcze zapoznac z opiniami uzytkownikow tego Zildjiana.

istanbul drummer

Gdy wybierałem ten hi-hat, obstukiwałem chyba z 10 różnych Istanbul'ów, także z innych serii (Empire, Sultan,Ottoman,Vezir), jest też fajny hi-hat z czterema dość sporymi dziurami w bottomie, też z serii Traditonal, a nazywa się Funk Hi-Hat i to między nim a moim Heavy wybierałem, ostatecznie kierując się swingiem pozostał Heavy. Mojego Istanbula możesz posłuchać w MTF , gdzie gram akurat rózgami na nim,ale coś może Ci to da.

Carlos

a jak dla mnie regular brzmi bardzo dobrze i soczyście. A już najładniej prezentuje się pod mikrofonem...

Neo

Carlos napisał/a
a jak dla mnie regular brzmi bardzo dobrze i soczyście. A już najładniej prezentuje się pod mikrofonem...

Lepiej od tego zildjiana ? :>

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Cichy HiHat ?