Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Co dobrać Crasha Istanbul Trad medium 18"?
Co dobrać Crasha Istanbul Trad medium 18"?
Autor Wiadomość
kofly

Wysłany: Wto 12 Gru, 2006   Co dobrać Crasha Istanbul Trad medium 18"?

Na początek kilka słów o sobie. Mam 27 lat, jestem pochłonięty pracą w dużej firmie, ale ostatnio zacząłem znowu więcej czasu spędzać na grze na bębnach, a zacząłem grać jakieś 8 lat temu. Był okres gdzie duzo ćwiczyłem i uczyłem się u dobrego bębniarza i szło całkiem fajnie, potem trochę przerwy (ok 2 lata) i 2 lata temu znowu start, ale zgubiłem trochę techniczne podstawy i teraz dopiero zaczynam wychodzić na prostą. Forum czytam już od roku ale dopiero teraz się zalogowałem :D
A apropo tematu: w tej chwili posiadam do niego Istanbula Trad 18" heavy (własnie chcę sprzedać), ale jest ostry i głośny. Poszukuję zamiast niego jakiejś ciepłej blachy, która jednak nie zginie przy tej 18" medium (też ma niezłego kopa). Myslałem o 17 Sultan lub trad thin, no chyba że coś jeszce większego z tego typu blach byłoby lepsze (lubię długie wybrzmienie) np 18", 19". Jeżeli macie jakieś propozycje to prosze o radę. Kasa tak do 550 zł.
Pozdr dla wszystkich!!! :)
P.S. Może ktoś wie gdzie można ewentualnie w Krakowie obstukać jakieś Istanbuly?

Palin_041188

Wysłany: Wto 12 Gru, 2006   

A może Istanbul Agop Traditional Thin 16 ?
http://www.allegro.pl/ite...sh_16_40cm.html

Grummer
Strč prst skrz krk!

Ten jak zwykle siebie zarekomenduje :D

Engram

sultan to niezły łobuziak więc nie wiem czy w tym wypadku jest najtrafniejszym typem.

kofly

Miałem kiedyś pożyczony na nagrania od kumpla Sułtana 16" i był bardzo miękki, delikatny, więc myślałem że te większe też będą się podobnie zachowywać.. hmm... Myślę że brzmieniowo, o ile mnie pamięć nie zawodzi, bardzo mie się podobał Zildijan Orintal Crash chyba 20 " i coś podobnego brzmieniowo ale tańszego chciałbym znaleźć, no i może być mniejsze niż 20" :wink:

StawRos 

Jeśli szukasz blachy "do pary" dla tej 18" to albo 16" albo 20". Jeśli kupisz 17 bądź 19" to różnica brzmieniowa będzie ale nie tak duża aby blachy mogły się uzupełniać.

lukasz

Hmm, StawRos, ja mam a custom 16 i 17 - uzupełniają się świetnie, grają w przyjemnym interwale. Może po prostu wziąć blachę do sklepu i posłuchać jak współgra z potencjalnym nowym nabytkiem?

StawRos 

Nie pozostaje mi nic innego jak przyznac Ci rację :) A zgadzam się dlatego, że moje poglądy na ten temat są czysto teoretyczne, nigdy nie sprawdzane w praktyce :)
Pomysł z zabraniem blachy do sklepu i dobraniem do niej pary wydaje mi się najlepszym wyjściem.

klinik

Dokladnie jak pisze stawros. Wez ze soba blaszke i wybierz sie do jakiegos pozadnego sklepu. Wtedy bedziesz mial jasne i klarowne porownanie czy dane blaszki pasuja do twojej. Wieszasz jedna przy jakims sklepowym zestawie i kolejno probujesz blaszki ktore twoim zdaniem sie wzajemnie uzupelniaja i po sprawie.

nie polecam gdybac w tym temacie tlyko nausznie sprawdzic bo nikt ci lepiej nie doradzi jak twoje wlasne ucho...

http://DrumCenter.pl

istanbul drummer

Osobiście mam zestaw 16" i 18" crash i dobrze się uzupełniają. Nie sugeruj się grubościami i rodzajami tylko weź swoją blachę i dobierz sobie najlepiej współgrającą - to ręczna robota, każda blacha brzmi inaczej - absolutnie nie kupuj na zasadzie "na próbce brzmi fajnie więc biorę w ciemno" - 550 zł. to akurat tyle ile potrzebujesz na nowego zawodowego Istanbula ,a może coś jeszcze utargujesz.

pzdr

rot10

no a ja mam dwie 18stki jedna full druga power i tez sie znakomicie uzupelniaja, kewstia sprawdzenia nausznego :wink:

klinik

Ja w swoim obecnym aresnale crashy mam heavy 16, medium thin 16 oraz medium 18 i wszystkie te 3 crasha genialnie ze soba wspolpgraja.

http://DrumCenter.pl

kofly

Wysłany: Sro 13 Gru, 2006   

Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi, oczywiście najlepszym wyjściem jest dobranie czegoś na żywca, no spróbuję tak właśnie zrobić tylko problem w tym że czasu mało żeby pojeździć i pogrzebać w innych miejscach niż kraków, a tutaj jest nieciekawie z Istanbulami z tego co sie orientuję (dlatego chciałęm pójść na łatwiznę :wink: ), no ale popróbuję:) dzięki jeszcze raz i pozdr dla wszystkich!

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Co dobrać Crasha Istanbul Trad medium 18"?