Wysłany: Sro 04 Paź, 2006 co kupić? pst5, b8pro, zbt czy coś innego?
Co prawda podobny temat już był ( http://forum.perkusjaonli...opic.php?t=1475 ), ale jego autor pytał o blachy do cięższego grania. Ja natomiast gram muzykę raczej lekką, coś pod art rock, z domieszkami funky, a czasem się nawet o bluesa zahaczyć udaje. I w najbliższym czasie mam zamiar zmienić swoje blachy, jakaś niska półka semi pro, będę miał na to do 1500 i myślę głównie o sabianach b8pro, czy mógłby ktoś powiedzieć, czy to dobry wybór? Ew. o jakichś wadach czy zaletach takiego a nie innego wyboru? Może jest jakiś inny komplet, którego nie znam, a który by się lepiej nadał? Proszę o podpowiedzi.
Wysłany: Sro 04 Paź, 2006
zbt odpada na starcie, imo slaba seria.
pst5 jest to nastepca 502, na ktorych gra kapela dzielaca ze mna sale prob, wiec seria taka raczej srednia, nic specjalnego, ale tez nic tragicznego to to nie jest.
B8 pro slyszalem tylko hh bodajze, calkiem przyjemna blaszka, jak za te pieniadze to bardzo dobry wybor, ladnie brzmiacy na otwartym i zamknietym.
a moze pomyslalbyc nad Alchemy ProArt, bo to sa bardzo dobre blaszki, zwlasza hh i crash
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Zapomnmiałem dodać, że interesuje mnie set jako całość, tzn ride, hh i crash (we w miarę standardowych wymiarach), paiste alpha takie coś mi wpadło w oko: hh13" medium: 655 PLN; crash medium 16" bądź 17" - ok. 500; ride 20" ok. 800.. trochę za dużo jak dla mnie, poza tym, do b8pro dorzucają kejs..
wiesz to ze daje case to nie znaczy ze lepiej wziasc tanie blachy, bo alpha to sa naprawde dobre blaszki, moje ulubione :), a jesli podstawowy set to moze te ProArty naprawde?
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
289 Euro w niemczech
p.s. michal wiedzialem ze to polecisz
zobaczę, czy nie przyjdzie jakaś inna podpowiedź, przypatrzę się próbkom dźwiękowym, porozmawiam jeszcze w JGskim środowisku perkusyjnym.. rozumiem, że kejs nie powinien być kartą przetargową, patrzę tylko pod kątem tego, że w najbliższym czasie mogę je sporo transportować i to zaoszczędzi mi zabawy w szycie/kupowanie pokrowca/kejsa..
ProARTy do artrocka/funky? Zawsze myślałem, że to blachy stworzone do jakiegoś hard rocka i tych klimatów..
sorka za proarty, nie przeczytalem pytania dokladnie
Aż się zdziwiłem, że nikt jeszcze niepolecił Stagga, w końcu "brzmienie K za 10% ceny" ...............................................................
Ja na Twoim miejscu skłaniałbym się do poszukiwania po giełdach i aukcjach uzywanych blach takich jak Ziljdian Avedis czy Paiste 2oo2- legenda- czy trzeba cos jeszcze pisać ?
Istanbule słyszałem z serii traditional, niezłe blachy, ale jakoś nie mam na nie pomysłu, nie czuję ich.. Poza tym, podobnie jak paiste alpha będa poza moim zasięgiem; natomiast gdzie można dostać owe meinle? Obiło mi się też wczoraj o meinl rackerach (?), ale już nieprodukowanych..
Istanbule słyszałem z serii traditional, niezłe blachy, ale jakoś nie mam na nie pomysłu, nie czuję ich.. Poza tym, podobnie jak paiste alpha będa poza moim zasięgiem; natomiast gdzie można dostać owe meinle? Obiło mi się też wczoraj o meinl rackerach (?), ale już nieprodukowanych..
rakery do ostrzejszej muzy. Obczaj Mehmety Radianty.
Aż się zdziwiłem, że nikt jeszcze niepolecił Stagga, w końcu brzmienie K za 10% ceny ...............................................................
Camber by sabian, brzmienie prawie jak HHX za 1% ceny.. coś o tym wiem
Palin_041188 napisał/a
Ja na Twoim miejscu skłaniałbym się do poszukiwania po giełdach i aukcjach uzywanych blach takich jak Ziljdian Avedis czy Paiste 2oo2- legenda- czy trzeba cos jeszcze pisać ?
Trudno będzie zebrać komplet blach z używanych tej serii - ludzie nieczęsto takie coś sprzedają, a poza tym wyjdzie mi set hh 12" ride 24" i cr 19" - do mojej muzyki wprost idealne ;P
Natomiast nowe są już całkiem poza moim zasięgiem, zamiast całego setu mógłbym kupić paiste 2002 SE 13" hh i koniec kasy ;P
raczej bym się skłaniał ku tym b8pro albo meinl classicami, nie wie ktoś, jak z główką ride'a w tych meinlach? bo w sabianach ponoć małe co niektórych, lekko mówiąc, irytuje.. a, i czy dałoby się gdzieś kupić owe meinle na sztuki? tak, żeby trafić nietypowe wymiary?
Aż się zdziwiłem, że nikt jeszcze niepolecił Stagga, w końcu brzmienie K za 10% ceny ...............................................................
Camber by sabian, brzmienie prawie jak HHX za 1% ceny.. coś o tym wiem
Palin_041188 napisał/a
Trudno będzie zebrać komplet blach z używanych tej serii - ludzie nieczęsto takie coś sprzedają, a poza tym wyjdzie mi set hh 12 ride 24 i cr 19 - do mojej muzyki wprost idealne ;P
Natomiast nowe są już całkiem poza moim zasięgiem, zamiast całego setu mógłbym kupić paiste 2002 SE 13 hh i koniec kasy ;P
raczej bym się skłaniał ku tym b8pro albo meinl classicami, nie wie ktoś, jak z główką ride'a w tych meinlach? bo w sabianach ponoć małe co niektórych, lekko mówiąc, irytuje.. a, i czy dałoby się gdzieś kupić owe meinle na sztuki? tak, żeby trafić nietypowe wymiary?
A kto powiedział że znajdziesz te blachy po tygodniu ?
Obserwuj a w ciągu 3 miesięcy napewno uzbierasz pokaźny secik.
Zdażały się na allegro Avedisy w stanie praktycznie idealnym po 150-200zł. Paiste 2oo2 także często można tanio wyrwać, podstawa to obserwować codziennie a nie "rzucić okiem" raz na tydzień
Potrzebuję mieć set w przeciągu miesiąca.. chyba spodobały mi się te meinle, soundwave hh 13", medium crash 17" i powerful ride 20".. choć z tym ridem nie jestem pewien.. No i dochodzi aspekt tego, że to nowe blachy, a nie second-hand, coś, co działa na podświadomość na korzyść czegoś nieśmiganego..
Wysłany: Czw 05 Paź, 2006
a to mua mistake wiec przepraszam, ale bylem pewnien
Hej, mój znajomy miał kiedyś do sprzedania ride 20" Paiste 2002, ten ze starszej serii (czarne napisy), chciał coś chyba około 500 zł. mogę zapytać czy go jeszcze ma, jeśli jesteś zainteresowany. Ride i hi-hat używany jak najbardziej możesz kupić, nad crashem warto się zastanowić, chyba ,że od jakiegoś swingera
Trochę sobie pomyślałem nad tym i wymyśliłem coś takiego: jeśliby ten znajomy istanbula wciąż sprzedawał tego ride'a, to bym go wziął, a do tego hihat i crash paiste alpha (nowe) - czy takie rozwiązanie jest dobre?
Trochę sobie pomyślałem nad tym i wymyśliłem coś takiego: jeśliby ten znajomy istanbula wciąż sprzedawał tego ride'a, to bym go wziął, a do tego hihat i crash paiste alpha (nowe) - czy takie rozwiązanie jest dobre?
Mogę Ci zaoferować coś lepszego jako crash
Zildjian Avedis Medium Crash 16"- wykonczenie brillant
Stan dobry. Jedyna "wada" to brak napisów.
Cena 350zł
Wysłany: Nie 08 Paź, 2006
yooz napisał/a
istanbul drummer napisał/a
Ride i hi-hat używany jak najbardziej możesz kupić, nad crashem warto się zastanowić, chyba ,że od jakiegoś swingera
Czy jesteś swingerem, czy tak w miarę normalnie grającym perkusistą, palin?
raczej swinger
Wysłany: Nie 08 Paź, 2006
515 napisał/a
on jest brutal rzeznik a tego crasha uzywal jako tarczy
sorka za pomylke, ale myslalemz e to swinger, w sumie to pocina jak blanker
Ride i hi-hat używany jak najbardziej możesz kupić, nad crashem warto się zastanowić, chyba ,że od jakiegoś swingera
Czy jesteś swingerem, czy tak w miarę normalnie grającym perkusistą, palin?
Hmm niewiedziałem że brutal rzeźnicy grają w bigbandach i orkiestrach. Crasha tego b.mało uzywałem bo jest jak dla mnie zbyt gruby, wolę cieńsze blaszki. Odnośnie mojej gry to spoko, pod moja pałką jeszcze żadna blacha ani membrana niezostała nigdy uszkodzona
załóżmy, że crasha i ride'a mam już wybranego (avedis 16" i 2oo2 20"); jaki do tego hihat będzie dobry? Słyszałem o czymś takim, robionym przez jakiś czas przez firmę zildjian, że talerz top to był avedis (albo A? ale raczej avedis) a bottom to K, ponoć wyczesana rzecz, brzmienie powalające, choć nie wiem, jak z kaską mi styknie.. po zakupie ride'a i crasha zostaje mi jakieś 600 na hihat..
Serio? I będzie to jakoś grało z ridem 2oo2 i tym avedisem?
do końca niewiele, więc chyba bym dziś zamówił, jeśli tak mi podpowiecie..
Propozycja nad wyraz kusząca i, jeśli ktoś mający większe doświadczenie z takimi blachami nie powie mi, że lepiej nie, to zalicytuję, a nóż się uda kupić..
Ostatnio zmieniony przez yooz Wto 10 Paź, 2006, w całości zmieniany 1 raz
polecam sabiany b8pro,sam na takich kiedys grałem (blues,funk,rock)-był to wówczas hicior na rynku,polecam,namiastka zawodowych blach.Czy nowe naprawde kosztuja 1500zł?ja za swoje (set:14" 16'"20") dałem pare lat temu ok.800zł,fakt ze po latach tez je za tyle sprzedałem