Jestem nowy więc: Mariusz, gram kilka lat, na początku metal, potem reggae w międzyczasie standardy jazzowe w knajpach "do kotleta", obecnie gramy mieszankę punkrocka i reggae + dużo bitów elektronicznych. I chyba najważniejsze - jestem leworęczny, wiec zestaw mam lewy (premier series brzoza + FFS klon + zildjian K/paiste? + korg sx1)
Ale do tematu: posiadam bardzo stary hihat 14" paiste(?), tłoczenie jest takie: STAMBUL
trade(rys. księżyc i gwiazda) mark
NPaiste
Żadnych napisów (o ile kiedykolwiek były), nie wiem ile to ma lat, jedno wiem: brzmi bardzo dobrze.
Czy ktoś wie co to za blachy i ile są warte? Szukam nowego brzmienia i chcę je sprzedać, ale nie wiem jaką cenę dać (szkoda mi je puszczać tanio bo to naprawdę dobry sound, ale nie dam też ceny z kosmosu)
Najlepiej byloby wkleic fotki, a jesli nie masz to przydalaby sie sie slynny Pdfowski dokument o blachach Paiste, jesli ktos ma linka do niego to wklejcie.... Tam znajdziesz (prawie)napewno opis swojej blaszki, Pozdro
OK dzięki Szczepek, już wiem który to - jeden z pierwszych w tych opisach, wyprodukowany gdzieś między 56 a 70 rokiem. To dziadek! Dla mnie szok, że się tak trzyma - niedawno rozwaliłem 2 zildki K, a ten hihat ma conajmniej 40 lat i odkąd go używam ma wciąż te same małe pęknięcia przy otworze w topie. Stary ale jary. Chyba go nie sprzedam.
Czytając ten temat przypomniało mi się że używam ciągle jakąś starą blaszkę (hh), którą kupiłem razem ze zestawem. Ma napis Dixie z półksiężycem i gwiazdką i pod spodem "Made in Germany". Szukając po googlach znalazłem inforamcje że jest to Paiste produkowane w latach 60: "Dixie, entry level NS12 cymbals made in the 60's". Jestem miło zaskoczony Jutro spróbuje wrzucić zdjęcia.
O widzisz, dixie to wprawdzie niska półeczka paista, ale przyjemnie mieć antyk w zestawie Swoją drogą muszę uaktualnić tego PDFa w końcu. Innovations poleciały i new alpha się pojawiła...