Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » czy na werbel moge nalozyć naciąg przezroczysty
czy na werbel moge nalozyć naciąg przezroczysty
Autor Wiadomość
Sarum

Wysłany: Czw 05 Paź, 2006   czy na werbel moge nalozyć naciąg przezroczysty

czy na werbel moge nalozyć naciąg przezroczysty? z zwiazku z ścieralnoscią bialej warstwy zastanawiam sie nad tym,a jesli chodzi mi o naciag to powerstroke 3, co wy na to? wiem że mozecie się chichrać ale jestem początkujący i prosze wybaczenie

chudzik5 

Wysłany: Czw 05 Paź, 2006   

Możesz załozyć naciąg przezroczysty, ale to bedzie słobo gadać(tak mi się wydaje),brzmienie będzie też zależało od werbla.

Sarum

werbel to mapex vx wiec nieco dzwieczący ale fajny bynajmniej na pozostalosciach firmowej membrany

chudzik5 

No to kup sobie dobry naciąg Remo albo EVANSA bo nie ma so kombinować :) Pozdro

Kamil_15

Ja przez pewnien czas miałem założony na werbel ambasador przeźroczysty. Bardziej mi spasował niż emperor powlekany, wiec róznie to jest.

strangejour

ej szefie "BYNAJMNIEJ" znaczy coś mniej więcej jak " wcale nie" lub "wcale" ale zawsze w znaczeniu negatywnym tj.: "bynajmniej" i "bynajmniej nie" oba znaczą "wcale nie". i bynajmniej nie znaczą "PRZYNAJMNIEJ"

borbah 

rzecz gustu ... pare razy widzialem przezroczysty naciag na werblu i gadal normalnie ... tylko jasniej i ostrzej chyba (ale ucho wprawione jeszcze nie jest az tak zeby to zdefiniowac) ... a co do gadania to mi sie wydaje ze kazdy jednowarstwowy naciag zagada jakos na werlbu ... choc osobiscie wole powlekane :)

klima 
Almighty of forum!

dla mnie dziwny to widok na werblu naciag nie powlekany, ale cos kwestia gustu

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym

Carlos

Wysłany: Czw 05 Paź, 2006   Re: czy na werbel moge nalozyć naciąg przezroczysty

Sarum napisał/a
czy na werbel moge nalozyć naciąg przezroczysty? z zwiazku z ścieralnoscią bialej warstwy zastanawiam sie nad tym,a jesli chodzi mi o naciag to powerstroke 3, co wy na to? wiem że mozecie się chichrać ale jestem początkujący i prosze wybaczenie

Naciąg przezroczysty to nie naciąg WERBLOWY tylko do toma. Będziesz mieć problemy ze strojeniem, szczególnie "bzyczeniem" sprężyn.
Niestety, w grę wchodzą tylko naciągi zaprojektowane do werbla, najlepiej z wprasowanym pierścieniem tłumiącym.

borbah 

to tego to ja nie wiedzialem ... :) myslalem ze przezroczyste tez sa do werbli o_O ? no ale nie kloce sie bo nie wiem

SEKu

tak bez problemu mozna miec przezroczysty na werblu zreszta kazdy powlekany po dluzszym czasie robi sie przezroczysty. na przyklad moj po pol roku grania jest juz w 1/3 bez powloczki.

yooz

Sam mam naciąg clear na werblu, nie narzekam - brzmienie kwestia gustu (to nie prawda, że naciągi clear to tylko do tomów a coated do werbli - mam dokładnie odwrotnie, poza tym, wielu perkusistów, np. virgil donati z czasów, gdy grał jeszcze na premierze, mają rozmaite ułożenia naciągów, niekoniecznie takie standardowe). Jeśli Cię stać, możesz poeksperymentować z membraną taką czy siaką, generalnie jednak większości ludzi pasuje naciąg powlekany - jeśli chodzi o grę miotełkami to clear praktycznie odpada, miotły słabo "szorują" (nie wiem, jak to się fachowo nazywa); jeśli grasz wyłącznie kijami to, być może, mębrana clear będzie Ci lepiej brzmieć, co do sprężyn pod naciągami clear a coated - nie wiem, mam problem z nimi niezależnie od naciągu, trochę skopany mechanizm naciągu, ale z technicznego punktu widzenenia wydaje się, że to nie zrobi aż tak wielkiej różnicy

yogi17v

Wysłany: Pią 06 Paź, 2006   

Dokładnie, sam widziałem u jednego gościa pinstripe'a na werblu. Kwestia gustu.
Vic Firth
Pure Sound
Yamaha

Carlos

Dla uscislenia:
yooz napisał/a
to nie prawda, że naciągi clear to tylko do tomów a coated do werbli - mam dokładnie odwrotnie, poza tym, wielu perkusistów, np. virgil donati z czasów, gdy grał jeszcze na premierze, mają rozmaite ułożenia naciągów, niekoniecznie takie standardowe.

Oczywiscie ze tak nie jest i do tego nie pisalem nigdzie ze COATED to tylko DO WERBLA...Mialem na dwoch werblach dwukrotnie "zwykle" naciagi (Evans G1 - powlekany, Remo CS - gladki z kropka) zanim nie przesiadlem sie na werblowe, wiec wiem co pisze.
A to czego uzywaja gwiazdy radze traktowac z dystansem. Virgil jest wogole niestandardowy :)

istanbul drummer

Naciag przezroczysty na werblu kojarzy mi się z takim "bańkowatym" brzmieniem, którego osobiście nie lubię. Musisz zdawać sobie sprawę z tego ,że będzie on mniej czuły na dotyk pałki, nie wspominająć już o miotłach czy nawet rózgach. Moja odpowiedź brzmi - NIE

Sarum

a tak apropo remo CS wiecie jaki sklep je oferuje-bo cos o nie jakos trudno...

CHoSSeN OnE

Grałem na werbu metalowym, z zestawu tamy rockstar, z evansem G2 clear na górze... Takie pomieszanie werbla z płytkim tomem... Niby brzmi jak werbel, ale ma takie bańkowate "pum" (; Nie myslić "pum" z werblowym "pęęę".

Vailey

Miałem, i brzmiało fajnie, ale to był everplay z zestawu standard, jego nic nie uratuje...

harnessing

Julas

Wysłany: Sob 07 Paź, 2006   

Ja też widizałem pinstripea na werblu u Cavaleryz Sepultury. I stwierdzam ze cleary tak jak określił to kolega istanbul drummer zbyt "bańkowate". Kaszanowato ale jesli ktos lubi pokombinować.... WOlny Kraj...

Pejan

Wysłany: Wto 10 Paź, 2006   Re: czy na werbel moge nalozyć naciąg przezroczysty

Carlos napisał/a
Naciąg przezroczysty to nie naciąg WERBLOWY tylko do toma. Będziesz mieć problemy ze strojeniem, szczególnie bzyczeniem

Nie przesadzajmy. Wielu ludzi zakłada przeźroczyste naciągi na werbel. PS 3 jest przeźroczysty, a werblowy.

Naciągi powlekane dają bardziej skupiony dźwięk, a "clear" bardziej otwarty. Słusznie pisze Carlos, że mogą wystąpić kłopoty ze sprężynami, szczególnie przy wysokim nastrojeniu dołu. Naciągi powlekane są konieczne, jeśli grywa się miotełkami.

erobeson

Wysłany: Wto 10 Paź, 2006   

Niel Peart na BR Memorial też grał na ambassador clear i faktycznie brzmienie było jaky "okrągłe", bardziej wilgotne, donośne. Nigdy nie miałem clear na werblu ale chyba spróbuję experimenta gdy kupię set ambassadorów na tomy.

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » czy na werbel moge nalozyć naciąg przezroczysty