Wysłany: Czw 05 Paź, 2006 czy na werbel moge nalozyć naciąg przezroczysty
czy na werbel moge nalozyć naciąg przezroczysty? z zwiazku z ścieralnoscią bialej warstwy zastanawiam sie nad tym,a jesli chodzi mi o naciag to powerstroke 3, co wy na to? wiem że mozecie się chichrać ale jestem początkujący i prosze wybaczenie
ej szefie "BYNAJMNIEJ" znaczy coś mniej więcej jak " wcale nie" lub "wcale" ale zawsze w znaczeniu negatywnym tj.: "bynajmniej" i "bynajmniej nie" oba znaczą "wcale nie". i bynajmniej nie znaczą "PRZYNAJMNIEJ"
rzecz gustu ... pare razy widzialem przezroczysty naciag na werblu i gadal normalnie ... tylko jasniej i ostrzej chyba (ale ucho wprawione jeszcze nie jest az tak zeby to zdefiniowac) ... a co do gadania to mi sie wydaje ze kazdy jednowarstwowy naciag zagada jakos na werlbu ... choc osobiscie wole powlekane
_________________ Patrz jak pracują receptory. Słodki, gorzki, kwaśny, słony i ten co dewastuje mikrofony!
Wysłany: Czw 05 Paź, 2006
dla mnie dziwny to widok na werblu naciag nie powlekany, ale cos kwestia gustu
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Wysłany: Czw 05 Paź, 2006 Re: czy na werbel moge nalozyć naciąg przezroczysty
Sarum napisał/a
czy na werbel moge nalozyć naciąg przezroczysty? z zwiazku z ścieralnoscią bialej warstwy zastanawiam sie nad tym,a jesli chodzi mi o naciag to powerstroke 3, co wy na to? wiem że mozecie się chichrać ale jestem początkujący i prosze wybaczenie
Naciąg przezroczysty to nie naciąg WERBLOWY tylko do toma. Będziesz mieć problemy ze strojeniem, szczególnie "bzyczeniem" sprężyn.
Niestety, w grę wchodzą tylko naciągi zaprojektowane do werbla, najlepiej z wprasowanym pierścieniem tłumiącym.
_________________ Odery Privilege
Pearl FFS, Ludwig Supraphonic 79
Istanbul Agop & Mehmet
tak bez problemu mozna miec przezroczysty na werblu zreszta kazdy powlekany po dluzszym czasie robi sie przezroczysty. na przyklad moj po pol roku grania jest juz w 1/3 bez powloczki.
Sam mam naciąg clear na werblu, nie narzekam - brzmienie kwestia gustu (to nie prawda, że naciągi clear to tylko do tomów a coated do werbli - mam dokładnie odwrotnie, poza tym, wielu perkusistów, np. virgil donati z czasów, gdy grał jeszcze na premierze, mają rozmaite ułożenia naciągów, niekoniecznie takie standardowe). Jeśli Cię stać, możesz poeksperymentować z membraną taką czy siaką, generalnie jednak większości ludzi pasuje naciąg powlekany - jeśli chodzi o grę miotełkami to clear praktycznie odpada, miotły słabo "szorują" (nie wiem, jak to się fachowo nazywa); jeśli grasz wyłącznie kijami to, być może, mębrana clear będzie Ci lepiej brzmieć, co do sprężyn pod naciągami clear a coated - nie wiem, mam problem z nimi niezależnie od naciągu, trochę skopany mechanizm naciągu, ale z technicznego punktu widzenenia wydaje się, że to nie zrobi aż tak wielkiej różnicy
yogi17v
Dołączył: 01 Paź 2006 Posty: 12 Skąd: Nadarzyn - Prawie jak warszawa...
Wysłany: Pią 06 Paź, 2006
Dokładnie, sam widziałem u jednego gościa pinstripe'a na werblu. Kwestia gustu.
_________________ PDP by DW BX
sabian HHX EVO
Evans
Vic Firth
Pure Sound
Yamaha
to nie prawda, że naciągi clear to tylko do tomów a coated do werbli - mam dokładnie odwrotnie, poza tym, wielu perkusistów, np. virgil donati z czasów, gdy grał jeszcze na premierze, mają rozmaite ułożenia naciągów, niekoniecznie takie standardowe.
Oczywiscie ze tak nie jest i do tego nie pisalem nigdzie ze COATED to tylko DO WERBLA...Mialem na dwoch werblach dwukrotnie "zwykle" naciagi (Evans G1 - powlekany, Remo CS - gladki z kropka) zanim nie przesiadlem sie na werblowe, wiec wiem co pisze.
A to czego uzywaja gwiazdy radze traktowac z dystansem. Virgil jest wogole niestandardowy
_________________ Odery Privilege
Pearl FFS, Ludwig Supraphonic 79
Istanbul Agop & Mehmet
Naciag przezroczysty na werblu kojarzy mi się z takim "bańkowatym" brzmieniem, którego osobiście nie lubię. Musisz zdawać sobie sprawę z tego ,że będzie on mniej czuły na dotyk pałki, nie wspominająć już o miotłach czy nawet rózgach. Moja odpowiedź brzmi - NIE
Grałem na werbu metalowym, z zestawu tamy rockstar, z evansem G2 clear na górze... Takie pomieszanie werbla z płytkim tomem... Niby brzmi jak werbel, ale ma takie bańkowate "pum" (; Nie myslić "pum" z werblowym "pęęę".
Ja też widizałem pinstripea na werblu u Cavaleryz Sepultury. I stwierdzam ze cleary tak jak określił to kolega istanbul drummer zbyt "bańkowate". Kaszanowato ale jesli ktos lubi pokombinować.... WOlny Kraj...
Wysłany: Wto 10 Paź, 2006 Re: czy na werbel moge nalozyć naciąg przezroczysty
Carlos napisał/a
Naciąg przezroczysty to nie naciąg WERBLOWY tylko do toma. Będziesz mieć problemy ze strojeniem, szczególnie bzyczeniem
Nie przesadzajmy. Wielu ludzi zakłada przeźroczyste naciągi na werbel. PS 3 jest przeźroczysty, a werblowy.
Naciągi powlekane dają bardziej skupiony dźwięk, a "clear" bardziej otwarty. Słusznie pisze Carlos, że mogą wystąpić kłopoty ze sprężynami, szczególnie przy wysokim nastrojeniu dołu. Naciągi powlekane są konieczne, jeśli grywa się miotełkami.
Niel Peart na BR Memorial też grał na ambassador clear i faktycznie brzmienie było jaky "okrągłe", bardziej wilgotne, donośne. Nigdy nie miałem clear na werblu ale chyba spróbuję experimenta gdy kupię set ambassadorów na tomy.