Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Drumbal 8" i 6"
Drumbal 8" i 6"
Autor Wiadomość
Vogt

Wysłany: Nie 29 Paź, 2006   Drumbal 8" i 6"

Yo.
nie było wczesniej tematu o tych specyficznych blaszkach na tym forum a jestem ciekawy jak wygląda ich użytkowanie. Miał ktoś z nimi styczność? Rzeczywiscie tak fajnie brzmią? Czy można je kupić w polsce? Czy nie dojdzie do sytuacji, że z pewnymi naciągami lub poprostu bębnem nie koniecznie topowej jakości zabrzmi słabo?
Pozdrawiam :)

yooz

Wysłany: Nie 29 Paź, 2006   

Jak to niby działa? Kładzie się na bęben i uderza w tą blaszkę, a ma brzmieć całe kadło? Szczerze mówiąc, średnio sobie wyobrażam zastosowanie takiego patentu..

Qbs

obejrzyj na youtube.com tudziez na meinlcymbals.com co z tym wyrabia Johnny Rabb
It is a physical experience as real as any other.

yooz

Po obejrzeniu filmiku ze strony aa meinl: wydaje się, że to patent a la duallist - jedni będą mówić, że to już nie jest gra na perkusji, tylko bawienie się, drudzy, że to niesamowity postęp w sztuce bębniarskiej..

Vogt

yooz: nie znasz odpowiedzi na pytania to prosze sie nie wypowiadaj. A jaki to ma zwiazek z dualistem? Poprostu inne brzmienie, moze wycofac wszystkie chiny, splashe, swishe i inne bo to juz nie gra tylko bawienie sie dzwiekiem? Koniec ota bo nie o to mi chodzilo.

http://www.youtube.com/watch?v=ERMUaw2qshg tu dla tych co nie wiedzą co to. Jest to dokładnie cos co potrzebuję. :)

ps. Można to gdzieś u nas kupić po normalnej cenie?

Qbs

Wysłany: Pon 30 Paź, 2006   

Vogt: widzialem na perkusje.pl tylko pytanie czy faktycznie jest :) sam o tym myslalem ale w zupelnosci wystarcza mi moj Paiste 2002 4" accent... moze nie jest to to samo ale na amatorskie proby sie nadaje :)
It is a physical experience as real as any other.

Vogt

rzeczywiscie jest i ceną nie odstrasza. Napisze do nich maila czy mają go na stanie :)

Neo

Moze i bajera fajna, ale mnie takie wynalazki jakos nie przekonują...jeszcze :)

Vogt

minimum miesiąc czekania na blaszkę... hmm to moze odrazu cos jeszcze z gen x zamowie bo po co sie fatygowac po jedna blaszke tyle czasu? ;) Chyba wiem jaki sobie prezent na gwiazdke sprawie ;]

yooz

Vogt napisał/a
yooz: nie znasz odpowiedzi na pytania to prosze sie nie wypowiadaj.

Przepraszam, postaram się, żeby to się nie powtórzyło.. Wyraziłem tylko swoją opinię, jak niejedna osoba na tym forum to robi, nie wiedziałem, przepraszam.. EOT

Konradu

Wysłany: Czw 09 Lis, 2006   

niepraktyczne to jest, pozatym na tym filmiku to on chyba uderza obrączką w ten talerz... w pewnym momencie.

wix

o rany - beat mnie zabił.

fajny patent, można się super brzmieniem bawić. tylko trzeba miec dobry feeling :D .

Rabb mnie urzekł

Shalaq

Ja wole na beben zalozyc talerz o rozmiarze bebna, wtedy przynajmniej nie musze sie bac ze nagle spadnie.

yooz

Shalaq napisał/a
Ja wole na beben zalozyc talerz o rozmiarze bebna, wtedy przynajmniej nie musze sie bac ze nagle spadnie.

Tu nie masz racji - z fizyki wiemy o czyms takim, jak trzecia zasada dynamiki newtona - uderzasz z pewną siłą pałkę w drumbala (np. 8" na tomie 8"), on działa na naciąg, naciąg mu "oddaje", przez co może i tak wyskoczyć - niezależnie od wielkości drumbala/bębna. Z punktu widzenia fizyki, jedyną rzeczą, która się w tym wypadku zmieni, to to, że nie będzie się zsuwać (czyli mówiąc po fizycznemu, przyjmie położenie minimalnej energii - bo jest ono jedynym położeniem :P ). A zsuwanie zależy też od kąta pochylenia bębna - ja gram na weblu ustawionym prawie równolegle do ziemi i zsuwanie się w takiej sytuacji jest niemożliwe.
Pozdrawiam!

Ślepy

rozwala na tych pozostalych filmikach z prezentacji meinla...

Shalaq

Wysłany: Sob 11 Lis, 2006   

Tak, tylko ze drumbalek 6" wymaga o wiele subtelniejszej gry, bo przy mocniejszym uderzeniu naciag oddaje energie w ten sposob a drumbalek podskakuje i moze wyskoczyc z bebna. Natomiast 14 calowa blacha jest ciezsza i trzeba o wiele wiekszej energi by wyskoczyla, do tego mozna na niej grac z ta sama sila co na werblu.

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Drumbal 8" i 6"