czy ktoś z Was używa switcha do tego metronomu? przydałby mi się taki ale nie wiem jaki to ma być footswich dokładnie(w instrukcji znalazłam jedynie wzmiankę, że ma to być "momentary-type footswitch"-cokolwiek to jest). Podłączałam na próbę zwykłe przełączniki od wzmacniaczy ale to nie to. wszelkie wskazówki mile widziane
_________________ SPRZEDAM:
Alchemy prof. rock ride 20"
no ja uzywalem wlasnie jakiegos starego footswicha gitarowego jednoprzyciskowego od fendera i dzialalo jak nalezy, ale gdzies mi go wcielo i mam teraz poki co zepsuty footswich od marshalla i mam nadzieje ze jak go naprawie to bedzie dzialac.
w teorii potrzebny jest przelacznik impulsowy ktory po wcisnieciu bedzie robil zwarcie, w wyniku czego przelaczy sie program
chyba się przejdę z nim do jakiegoś muzycznego i sprawdzę na wszelki wypadek. Wczoraj podłączyłam no-name jednoprzyciskowy i programy owszem zmieniały się ale nie proszone i bez przerwy
_________________ SPRZEDAM:
Alchemy prof. rock ride 20"
Momentary-type footswitch to przełącznyk chwilowy. No-name którego podłączyłaś najprawdopodobniej ma opcję on i off, przy on zwiera się na stałe i RW głupieje ciągle przełączająć programy. Przełącznik chwilowy zwiera styki tylko na chwilę i powraca do pozycji off.
Jak się domyślam chodzi o to, że nie może to być zwykły gitarowy footswitch bo po włączeniu w pozycję ON metronom będzie cały czas odbierał zwarcie obwodu jako impuls do zmiany programu i stąd objawy jakie opisujesz.
Prawdopodobnie potrzebny jest przełącznik który po wciśnięciu zwiera obwód a po puszczeniu przycisku otwiera go znowu -jak zwykły mikrostyk (to właśnie rozumiem jako momentary-type footswitch).
Można to łatwo sprawdzić przy użyciu wtyczki jack i dwóch kabelków i jeśli zadziała zrobić sobie footswitch małym kosztem, ale wiem, że niektórzy nie lubią tak eksperymentować więc po prostu powiedz w sklepie, że potrzebujesz footswitch, taki jak do pieców z procesorem efektów - powinien zadziałać.
Edit: widzę, że Łukasz wyjaśnił to prościej kiedy ja jeszcze pisałem