Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Garażowanie sprzętu
Garażowanie sprzętu
Autor Wiadomość
Disposable Hero

Wysłany: Pon 30 Paź, 2006   Garażowanie sprzętu

Jako że to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym się ładnie przywitać ;) .

Done.

Skoro część oficjalną mam za sobą, chciałbym poruszyć pewną kwestię, mianowicie garażowanie sprzętu....
Moje doświadczenie z bębnami jest nie wielkie (rok mam pałki, pół roku werbel), ale mimo trudności wreszcie udało mi się zdobyć zestaw. A moje wątpliwości pojawiły się teraz, gdy idzie zima, a zestaw już pewien. Dotyczą one miejsca jego składowania. Mianowicie jest to garaż. Chciałbym zasięgnąć opinii, jak zimno (poza tym, że blachy będą bardziej kruche), a także inne warunki atmosferyczno-pogodowe wpływają na perkusje (nie na perkusistę, bo zapału mu dość :P )? Chciałbym omówić tylko i wyłącznie zagadnienie przechowywania sprzętu w garażu. Bo na razie jedyną alternatywą dla mnie jest balkon....

Z góry dzięki za odpowiedźi!
Alone I clench my gun!

borbah 

Wysłany: Pon 30 Paź, 2006   

wilgoć jest zabójcą bebnów ... zazwyczaj gdzie mróz tam i wilgoć zwlaszcza zimą wiec bebny moga ci sie rozwarstwic i ukochany zestaw bedziesz mogl jedynie porąbać. Uznajmy ze tekstu z balkonem wogole nie bylo ;d

klima 
Almighty of forum!

bylo milion razy. opcja "szukaj" nie boli...

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym

Disposable Hero

Wybacz, ale znalazłem tylko trochę o wilgoci. Nie upieram się, że nie ma, ale ja nie znalazłem.... :/

Wracając do tematu, poza wilgocią (z którą nie powinno być problemu - o dziwo wcale nie gromadzi się jej tam dużo), są jakieś inne aspekty na które muszę zwrócić uwagę?
Alone I clench my gun!

JooreX
whiskey lover

temperatura - mialem nieprzyjemnosc cwiczyc i grac proby w salach, gdzie zima tempriczer spadal do okolo 12-13 stopni, gralo sie makabrycznie i trzeba bylo sporo samozaparcia ;) straszliwie marzly dlonie i w zasadzie moglem sobie w ogole takie granie odpuscic, trzeba bylo obstawiac sie grzejnikami :) no chyba, ze masz garaz ocieplony - wtedy spokojowo

Fazer

Wysłany: Wto 31 Paź, 2006   

stary 12-13 stopni w zimie to luksus. Kilka zim temu, grałem przy -5 średnio. Rogrzewka 10 minut i dajesz w rękawiczkach;< Od -10 można sobie darować cokolwiek.

erobeson

Generalnie to tak: jaki ten garaż?
- szeregowiec czy wolnostojący?
- blaszak, murowany?

jesli murowany i szeregowiec to dobrze byłoby docieplić drzwi i przykryć bębny cieplym kocykiem (miło również posiadać bębenki w casach). Taki garaż nie powinien przemarzac a bębny powinny przetrzymać zimę.
Osobiście trzymałem DePkę przez całą ostatnią zimę w kartonach :/ i nic jej nie było oprócztego, że zawsze gdy ją rozstawiałem musiała trochę odparować.

Krzychoo

erobeson napisał/a
... przykryć bębny cieplym kocykiem ...

Bęben nie wytwarza własnego ciepła więc kocyk, czy nawet sterta pierzyn, spowolnią tylko proces wyrównywania temperatury zewnętrznej i wewnętrznej, co i tak nie potrwa dłużej niż godzinę. Czyli krótko mówiąc bęben pod kocem "odczuwa" tą samą temperaturę co bęben bez koca, więc jeśli w garażu temperatury będą ujemne to sprzęt i tak będzie się niszczył.

erobeson

krzychoo no racja. Taka sytuacja owszem w blaszaku który przemarza od wiatu. Murowany docieplony a jeszcze lepiej szeregowy nie powinien przemarzać.

Disposable Hero

Czyli problemy to:
- mróz
- wilgoć
- ....?

Dzięki za rady. Garaż to szeregowiec murowany. Drzwi są podwójne, temperatura zawsze jest dodatnia, nie jest najgorzej. Martwi mnie głównie wilgoć, ale chyba zaryzykuje te 15 zł i zamówię któryś z chemicznych pochłaniaczy z allegro.... A może ktoś ma z nimi jakieś doświadczenie? Btw sam mróz jako taki szkodzi na sprzęt???
Alone I clench my gun!

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Garażowanie sprzętu