Wysłany: Sro 29 Mar, 2006 Istanbul Agop i Istanbul Mehmet
Mam krótkie pytanko:
czym się różni Istanbul Mehmet od Agop?
np. splash Istanbula Sultan 8"- jeden i drugi wyglądają identycznie tyle że na jednym pisze wspomniany wyżej Agop a na drugi Mechmet.
Z góry dzięki za odpowiedzi
pozdrawiam...
Ale pieprzysz. Mehmet Temdeger to koles z ktorym Agop Tomurcuk zalozyl firme Istanbul Zilciler w 1980 roku. W 96 Agop niespodziewanie zmarl, i firma sie rozpadla na Istanbul Mehmet i na Istanbul Agop, prowadzona przez 2 synow Tomurcuka- Armana i Sarkisa.
No tak, historia jest bardzo urocza, ale chodzi mi o różnice jakościowe.
Czy jest jakaś różnica w brzmieniu,wytrzymałości,jakości?
A może nie ma to więkrzego znaczenia!?
Chlopie - Agop i Mehmet to teraz dwie calkiem różne firmy
...ale majace wspolne doswiadczenia spod jednego dachu. Sa wspolne mianowniki (Traditional, Turk, Ottoman,) i roznice (Radiant,Marmara, Signature).
Musze napisac zeby nie bylo wiecej pisania na ten temat
Trudno zeby bylo mocno zroznicowane brzmienie jezeli obie firmy produkuja w prawie jednakowy sposob swoje blachy(wspolny mianownik).Fachowcy twierdza ze Mehmety (wspolne serie) sa grubsze i brzmia nieznacznie ciemniej niz Agopy. Mehmet i Agop to blachy 100% recznej roboty, hartowane w piecu opalanym drewnem. Jakosc ich wykonania jest bardzo wysoka.
Osobiscie mam mieszanke obu firm (patrz temat "pokaz swoj zestaw"), Agopy brzmia mi, na moje ucho, bardziej wyraziscie, natomiast Mehmet jakby byl lekko rozmyty, bardziej "piaszczysty".
Obie firmy maja wyraziste punkty :
Agop ma Alchemy i Traditionale
Natomiast Mehmet wg mnie Radiantem i Funky Rockiem kladzie na lopatki.
Wybor nalezy do ciebie. Warto sie z nimi osluchac zanim wybierzesz.
_________________ Odery Privilege
Pearl FFS, Ludwig Supraphonic 79
Istanbul Agop & Mehmet
Odświeżam temat bo szukam jakiegoś kontaktu do dystrybutora Mehmetów, swego czasu pełno wisiało na allegro ale teraz cisza...macie jakąś stronę kogoś kto tym handluje ? Sklep, dystrybutor, cokolwiek ?
Też i nawet w Drumstore możesz dostać lepszą cenę (gorzej z tanią przesyłką) niemniej jednak każda blaszka Mehmet'a przechodzi najpierw przez Mastersound, bo to oni są oficjalnym dystrybutorem na Polskę.
W Drumstore Tomek Stukan ma pełną ofertę Mehmet'a żeby pokazać ,że takie blachy i modele w ogóle istnieją, natomiast Mastersound pokazuje tylko te , które najbardziej u nich schodzą. Na pewno jest możliwość zamówienia każdej blachy z Drumstore, tylko kwestią jest częstotliwość zamawiania blach przez Mastersound a co za tym idzie - czas oczekiwania.
Jako ciekawostkę , powiem Ci ,ze właśnie teraz idzie dostawa Mehmet'a z Turcji, bo dzwoniłem kiedyś o bell 6" Murathana , więc jeśli teraz nie będzie tej blaszki o którą Ci chodzi , to zapewne sobie trochę poczekasz
Ja mam takiego bellika, kupiłem go na allegro, świetna rzecz A interesuje mnie mehmet radiant medium crash 18. W drumstore on jest ale czy jest dostępny to nie wiadomo...poszukam jakiegoś telefonu chyba...:)
Sam posiadam spory set radiantów. Wszystkie kupione w drumstore. Jesli chodzi o dostępnośc ,to dość szybko od zamówienia można dowolną blaszkę otrzymać. Medium to popularny i łatwo dostępny talerz, zapytaj.