Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » jak przewieźć...?
jak przewieźć...?
Autor Wiadomość
socjo

Wysłany: Sob 02 Gru, 2006   jak przewieźć...?

hej wszystkim. na początek się przedstawię;
mam 17 lat, klaudia mi na imię, jeśli chodzi o muzyke jaka preferuję, to jest to muza od polskiego punka lat 80' po dzisiejszego punkrocka amerykańskiego.

planuję przetransportować zestaw perkusyjny z krakowa do przemyśla, (kilka godz jazdy chyba około 4-5) ale to mój pierwszy sprzęt i nie mam pojęcia jak najlepiej to zrobić. i tu moje pytanie; CZYM? myślałam o pkp, ale nie wiem czy to "bezpieczne" czy sprzęt nie najdzie np wilgocią. po drugie JAK? czyli czy istnieje taka możliwość żeby całość rozmontować i schować do pudeł a potem skręcić tak, aby działało?? każde info bedzie mi pomocne.

dzieki z góry!

Wysolek85

Wysłany: Sob 02 Gru, 2006   

najlepiej zapakuj w kartony i zamow kuriera - DHL, STOLICE, SIÓDEMKE, MASTERLINK - jest ich duzo. Koszt wysylki w zaleznosci od zestawu bedzie 60-100zł

Ślepy

Natknąwszy się na ten temat, przypomniała mi się pewna historia.... :)
W maju z zespolem zapakowalem się do przedzialu PKP na trasie Szczecin Poznań uwaga!!!!:
-w 7osób
-gitara basowa
-gitara elektryczna
-2 piece gitarowe
-centrala
-3tomy w 1 duzym kejsie(bez dolnych naciagow, jak rosyjska babuszka weszly:P)
-duzy,twardy, cholernie ciezki(20kg) kejs na blachy na kółkach(0,5x0,5m)
-plecak campusa75l z całym żelastwem
-kejs z podwojna stopa, kejs z werblem
-plecaki 7 pasazerow
:twisted:
Nogi mielismy nad głowami, wszysctkie polki nad nami byly zawalone sprzetem i plecakami, a przejscia w przedziale nie bylo, bo bylo wszystko na scisk na wysokosc metra poustawiane :)
Miny konduktorów nie będę opisywał:>
Jak chcesz to transportowac sama pkp to nie radzę:> jesli ekipą to luzik(ma kto nosić ten cały bajzel 8) ), bałamucisz konduktorów i nie dopłacasz bagażowego:), a jeśli wysyłasz tylko do przemyśla, to kurierem wrzuć i po problemie:>
Ważne żeby sprzęt byl w kejsach albo chociaż jakimiś kocami obłożony, zeby go nie uszkodzić...
pozdrawiam:>

lukasz

Klaudio,

Pekapem możesz przewieźć nawet bębny Portnoya:

Taryfa na przewóz osób, rzeczy i zwierząt PKP Przewozy Regionalne (TP-PR).

D. 5 §. 61
2. Opłacie nie podlegaja ponadto rzeczy:
1) przewoone w wydzielonych przedziałach klasy 2 pociagów zestawionych z elektrycznych zespołów
trakcyjnych (ezt) oraz w wyznaczonych miejscach dla podrónych z wiekszym bagaem
recznym w pociagach zestawionych z wagonów bezprzedziałowych (nie zestawionych z ezt),
z zastrzeeniem postanowien § 65,
2) wózek dzieciecy, przewoony przez osobe jadaca razem z dzieckiem,
3) jedna para nart,
4) instrumenty muzyczne, sztalugi i duże teczki rysunkowe.

Jedynie musisz udowodnić, że to co wieziesz to instrument.

Ślepy

Wysłany: Nie 03 Gru, 2006   

zapomniales dodac, a to jest chyba gdzies dalej napisane, ze instrumenty muzyczne mozesz przewozic za darmo, jesli jestes uczniem/studentem szkoly muzycznej... Ja mialem taką osobe w grupie, więc wszystko co wieżliśmy było jego instrumentem :P W informacji dowiedzialem się też, że oplacie bagażowej nie podlega ten bagaż, ktory jest nad glowa i "między nogami", do czego burzyli się wszyscy konduktorzy, ale odsylalem ich do ich informacji, więc odpuszczali:>

socjo

czyli rozumiem, że każde pudło ze sprzętem któro znajdzie się nad głową lub między nogami w przedziale jedzie za darmo 8) ?? w ile osób trzeba by jechać, żeby te pudła (pewnie ze 3) spokojnie przenieść?

Ślepy

to, co jest na polkach bagazowych nad glowa w przedziale nikogo nie obchodzi, gorzej jest z tym, co jest na podlodze miedzy kanapami... W przypadku bebnow to pewnie tylko centrala by byla, wiec mysle ze nikt tu problemu nie bedzie robil i nawet nie zwroci na to uwagi...

kooba

Kiedyś miałem awarię i musiałem przelecieć bębny z całym hardwarem (całym) i zestawem 12 blach z USA do Polska. Pech sprawił że nie doleciały case-y/ Co zrobiłem? Hardware zapakowalem do dużej walizki na kółkach. W tej samej walizie był mój ukochany 5x12, moduł, i membrany. Wszystko doleciało bezpiecznie. łącznie z 4 on-boardami :) Werbel rozkręciłem na części pierwsze. O ile możesz i ktoś ci pomoże, pkp nie brzmi źle. Kup gabke którą zazwyczaj kładzie się pod panelami -3 zl za m2. Owiń wszystko jak należy i gut. Możesz odkręcić lugi z tomów i wstawić je jeden w drugi (wcześniej owijając aby nie gruchotało.)Nie żałuj gąbki. Pozdrawiam.

socjo

z tą gąbką to faktycznie dobry pomysł, dzieki ;) natomiast jestem w temacie dosyc zielona, i nie wiem jak wyglądają "lugi" ani "jak bardzo" moge rozkecic całość, żeby czasami czegoś nie spieprzyć ;) naszczęście nie mam do śrubokrętów czy kluczy obydwu lewych rąk, więc zachowuję optymizm ;)

seban666

Co do transportowania bębnów t mogę powiedzieć ze jestem specjalistą :) :):) tak poważnie mówiac to sprzedałem około czterech zestawów bębnów i za kazdym razem wysyłałem bębny do innego miasta, perkusje wysyłałem zawsze za pomocą Servisco a raz za pomocą masterlink, cena wysłania bębnów kurierem Servisko jest taki: paczka nie moze przekroczyć metra sześciennego i trzydziestu kilo wagi,tzn pódlo musi mieć metr na metr na metr:) waga do 30 kilo,koszt 60 zł do każdego zakątku kraju,pamiętaj ze musisz zaladować to w jeden karton,taka paczka to z reguły ok 20 kilo a wiec nie masz sie czym martwić, masterlink bierze podobne pieniądze za taką zabawę a więc pozostaje ci tylko wybrać firmę kurierską.

StawRos 

Z całym szacunkiem ale nie wyobrażam sobie 17nasto letniej dziewczyny, która pakuje bębny do pociągu a później sama je wynosi i zanosi do domu...

jezyor

Wysłany: Pon 04 Gru, 2006   

StawRos napisał/a
Z całym szacunkiem ale nie wyobrażam sobie 17nasto letniej dziewczyny, która pakuje bębny do pociągu a później sama je wynosi i zanosi do domu...

A ja sobie wyobrażam - pięęęęekny widok :D

JooreX
whiskey lover

a plose pana, pan to ile niby ma lat..? małolat sie zachciewa? ;)

kooba

Lugi to są gniazda śrub. Te gniazda w które wchodzą śruby naciągowe. Jak zdejmiesz membrany to zobaczysz ze trzymają sie od wewnątrz jedną albo dwiema śrubami. Odkręcisz je, zdejmiesz gniazda i potem przykręcisz spowrotem.
PkP to opcja tylko gdy nie jedziesz sama. Bębny waża. Chyba że jesteś 17letnią kulturystką i co ranek pochlaniasz gigantyczne ilosci odżywek i koksów ;)

_Big_Mac_

To nie chodzi o to ile kg trzeba unieść, tylko jak to wziąć i chwycić ;) Masz np. 8-10 elementów (centrala, tomy, werbello, statywy, stopka itp). A rąk tylko 2. Wyjściem jest wzięcie ze sobą 5 ludzi do pomocy (na upartego 6 osób to 12 rąk...), ale i tak straszne kłopoty z tym są. Robienie kilku kursów jest oczywiście bez sensu (jeszcze ci pociąg odjedzie :D ).

Wg mnie najsensowniej już zapłacić te 100zł za kuriera albo namówić kogoś, żeby się zabrać samochodem. Ja namówiłem starszego i pierwszy set (nie licząc polmuza) wieźliśmy kombiakiem. Można też poorientować się ile kosztuje wynajęcie minibusa z PKSu albo coś takiego, ale wątpie, żeby się opłacało bardziej niż samochód.

jezyor

JooreX napisał/a

no no

to, że jestem stary nie oznacza, że nie lubię popatrzeć na ładne małolaty ;)

istanbul drummer

jezyor napisał/a
JooreX napisał/a

no no

skoro żona pozwala ... :P

socjo

Wysłany: Wto 05 Gru, 2006   

to ja prędko dementuję ;)
jade z kolegą który zobowiązał się "ponieść wiekszość kosztów" tej podróży na sobie :P po za tym istnieje możliwość że jeszcze jedna koleżanka nas wesprze ;)

jezyor

Wysłany: Sro 06 Gru, 2006   

istanbul drummer napisał/a
jezyor napisał/a
JooreX napisał/a

no no

skoro żona pozwala ... :P

nie pozwala :D
odsyłam do działu rotfl i punktacji :lol:

socjo
jak kolega z koleżanką wezmą na siebie to cymes :)

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » jak przewieźć...?