Po pierwsze umiem uzywać opcji szukaj, ale nic na ten temat tam nie ma. A mój problem polega na tym, że nie wiem skąd takowy wziać. Na allegro na razie nie ma, a jest mi on potrzebny. A może któryś z tu obecnych drummerów posiada takowy an zbyciu to chetnie przyjmę.
Wysłany: Wto 17 Paź, 2006
a czym on sie rozni od zwyklego kluczyka?
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Mam kluczyk od Amati.... ale niestety jest złamany. Ten materiał to nie jest metal, który można zespawać (lutowanie, klejenie, plastelina i guma do żucia nie wchodzą w grę za duże naprężenia i tak nie wytrzyma) chyba, że ktoś spawa aluminium lub żeliwo, to może da radę, ale to chyba gra nie warta świeczki. Swój złamany egzemplarz zostawiłem bardziej z sentymentu. Radziłem sobie kluczem płaskim 5mm, też nietypowy, ale można czasem gdzieś trafić lub "chwyta" także płaski 6mm, trochę nie "zawodowo", ale daje radę. Wymiana śrub (oraz nypli) np. Gibraltar w trzech tomach to koszt ok. 160 zł drogo, ale już porządnie. Więcej grzechów nie pamiętam ....
_________________ Trzeba ćwiczyć bardzo, bardzo dużo..... nigdy tego nie robiłem..... bardzo tego żałuję.
A ja ze swojego doświadczenia opowiem, że to nie jest aż tak trudna sprawa.
Miałem ten sam problem. Wykręciłem jedną śróbkę i poszedłem do znajomego ślusarza, który dorobił mi klucz do śróbki, którą mu przyniosłem - 15 minut roboty a koszta to (w moim wypadku) jedno pożądne piwo. Myśle, że nie ma co się rozwodzić na tematem tylko iść do ślusarza.
Pozdrawiam.
_________________ I Stworzył ON Rytm - Tak Minął Wieczór I Poranek - Dzień Ósmy...
to znaczy macie połamane kluczyki, czy wogule?
jak tylko połamane, wystarczy poxiliną (tą masą do rur) obkleić dokładnie i na lata starczy. Zrobiłem tak kiedyś i żaden problem już się nie pojawił.
Jak wogule nie macie, wystarczy ww. poxliliną obkleić gwint śrubki i jak zastygnie dorobić jeszcze trzymadełko. Materiał ten jest wytrzymały jak cholera, a kluczyk spokojnie przeżyje bębny.