Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » MOC centrali i tomow ? czyli inaczej miesko ...
MOC centrali i tomow ? czyli inaczej miesko ...
Autor Wiadomość
blanker666

Wysłany: Pią 24 Lis, 2006   MOC centrali i tomow ? czyli inaczej miesko ...

tym razem nie chodzi mi o brzmienie, jego barwe ... chcialbym probowac usystematyzowac beczki tylko pod wzgledem mocy - potegi brzmienia ...
"miesa" jakie wydobywa sie z centrali ;) i takze z tomow ...

Jakie Waszym zdaniem bebny i na jakich naciagach - chodzi mi glownie o centrale i tomy - maja potezne brzmienie ? -

Wiem, ze duzo zalezy od akustyki pomieszczenia i naciagow ... ale moim faworytem jest jak na razie Yamaszka beech custom - te gary bez naglosnienia sa naprawde potezne ... poprawiaja perystaltyke jelit...
a na drugim miejscu mam mmx`a - ale to tez zalezy jaki model konkretnie ...

Bardzo pozytywnie zaskoczyl mnie everplay custom z emadem na centrali u kumpla ...

Jakie jeszcze bebny powoduja, ze przyslowiowo "wypada zoladek" ???

Jak na razie rozczarowaly mnie beczki Remo - niestety nie wiem jaka seria ... i Tama Rockstar ...
Stopa na pinstrpe i tu i tu jest po prostu bez mocy - IMHO oczywiscie...
Stage Custom - barwe ma swietna - najwygodniejsze gary na jakich gralem - ale mocy ni hu hu ...

Wpisujcie swoje typy ...
chodzi o "czysta potege brzmienia" ;)

z gory dzieki...

dobeck

Wysłany: Pią 24 Lis, 2006   

Ja za bardzo nie mam porownania bo od zawsze gram na Remo Ebony Pinstripe i jest git :)

GuRu

cóż, moja brzozowa 20x18 na ec4 i fiberskynie działa jak działo przeciwpancerne

pure Meinl

istanbul drummer

Jeśli chodzi o tomy, jeśli nie głaszczesz bębnów ,to największe mięcho uzyskasz moim zdaniem z naciągu Evans'a Hydraulic. Brzmieniem się na tym naciągu raczej nie pobawisz. Jeśli chodzi o bardziej uniwersalne naciągi to Evans g2 jest tutaj moim faworytem - stroisz nisko: robi się piękny rockowy dół, stroisz wysoko - garki nadają się do jazzowego grania. Teraz używam akurat g2 Coated i powiem szczerze,że dla mnie ten naciąg ma wszystko czego mi potrzeba w brzmieniu bębnów.
Stopa - moim zdaniem Emad to kwintesencja mięcha.

blanker666

GuRu napisał/a
cóż, moja brzozowa 20x18 na ec4 i fiberskynie działa jak działo przeciwpancerne

o to to - dokladnie o takie wrazenia mi chodzi ;)

blanker666

dobeck napisał/a
Ja za bardzo nie mam porownania bo od zawsze gram na Remo Ebony Pinstripe i jest git :)

tylko na pro m`ce grales ? ;)

blanker666

istanbul drummer napisał/a
Jeśli chodzi o tomy, jeśli nie głaszczesz bębnów ,to największe mięcho uzyskasz moim zdaniem z naciągu Evans'a Hydraulic. Brzmieniem się na tym naciągu raczej nie pobawisz. Jeśli chodzi o bardziej uniwersalne naciągi to Evans g2 jest tutaj moim faworytem - stroisz nisko: robi się piękny rockowy dół, stroisz wysoko - garki nadają się do jazzowego grania. Teraz używam akurat g2 Coated i powiem szczerze,że dla mnie ten naciąg ma wszystko czego mi potrzeba w brzmieniu bębnów.
Stopa - moim zdaniem Emad to kwintesencja mięcha.

dzieki za sugestie - dobrze wiedziec :)

a stopa ? pewnie emad albo power stroke...

Shalaq

Saturn pro. Zabija na miejscu i nie bierze jencow.

dobeck

Wysłany: Sob 25 Lis, 2006   

blanker666 napisał/a
dobeck napisał/a

nie, ale eboniak wszedzie za mna chodzi :D
a podczas grania na nie swoich bebnach nie zastanawiałem sie jakie ma naciagi :)

Szczepek

Na tomach polecalbym Evansa Hydrauliki, podobnie jak istanbul drummer, maja duuuzooo dolu i miecha, a na stope.... chyba wygrywa Emad, chociaz osobiscie go nie lubie, wole EQ3 :wink:

blanker666

dobeck napisał/a
blanker666 napisał/a
dobeck napisał/a

nie, ale eboniak wszedzie za mna chodzi :D
a podczas grania na nie swoich bebnach nie zastanawiałem sie jakie ma naciagi :)

kumam ;)

blanker666

Szczepek napisał/a
Na tomach polecalbym Evansa Hydrauliki, podobnie jak istanbul drummer, maja duuuzooo dolu i miecha, a na stope.... chyba wygrywa Emad, chociaz osobiscie go nie lubie, wole EQ3 :wink:

a powerstroke ?

Carlos

Wysłany: Pon 27 Lis, 2006   

powerstroke jest skupiony,łatwiej wystroić centralę z mięsem na "ulricha".
jednak z emada wiecej wyciśniesz: dwa pierścienie tłumiące dodają możliwości.
Co do bębnów mięsistych to połączenie 22' klonowego Mapexa Oriona z Emadem niszczy lepiej niż niejeden subwoofer w autach bogatszych dresiarzy...
No dodałbym jeszcze klasykę czyli Ludwiga maple 26'...

nawalator 
Mówta na mnie NAW

Wysłany: Wto 28 Lis, 2006   

yamaha stage custom na hydraulicach też powoduje "poprawę perystaltyke jelit". Przyjemnie brzmi.

KUPIĘ
lugi mapex z serii Q.

erobeson

EEeee tam Panowie.... mój propz 4 Blanker: pinstripe na górę i jakiś średnij klasy spód daje radę.

A teraz jak to zmontować: Górę przykręcasz tylko-tylko aby śruby nie brzęczały +pół obrotu kluczem a spód o pół tonu wyżej.

Sound daje taki jak spadająca bomba.
Miałem tak zrobione tomy w Dp i koleś w studiu załamał ręce... że tak nie można bo mu brzęczy, pierdzi i jak to wyjdzie i wogóle ;) Ale zmiękł. Gdy do tego doszedł bas to ww akustyk stwierdził, że takich tomów jeszcze nie słyszał. mało tego... chciał je odkupić :)

Kanclerz 
Admin
Marcin Kwaśny

noo... dobry sprzet nie jest zly ;)
ALE ZAPOMINACIE O NAJWAZNIEJSZYM!!! Ze to bebniarz wydobywa z niego dzwiek. Z tych samych bebnow rozni perkusisci wydobeda rozny sound :)
BLANKER - DOBRZE UDERZONE AMATI (o ile samo w sobie sie nie rozpada:) BEDZIE MIALO W SOBIE WIECEJ MIECHA niz nieumiejetne uderzanie chocby DW czy Yamahy Maple :)

A zeby nie byc smutnym ziomkiem to ja lubie bardzo wydobywac dol i moc uzywajac: grubych, ciezkich bebnow (moj saturn co prawda nie jest zbyt gruby ale za to orzech zawarty w nim odpowiednio obniza czestotliwosci). Naciagi z "miechem" na tomy: Emperor badz Evans G2 powlekane, naciag na stopke Emad lub Powerstroke 3.
Ten sprzet moim zdaniem daje rade :)
Jeszcze oczywiscie nalezy dodac odpowiedni niski stroj z "obciagnieciem" dzwieku po uderzeniu do dolu (heheh - no tak to nazywam), niezbyt dlugim sustainem i jest czaaaad :)

Gralem tak na starej Amati, Yamaha Stage i teraz na Saturnie - zawsze ta kombinacja daje rade :)
www.kashmir.pl
www.myspace.com/perkusjaonline

jahoo

Otoż to. Kombinacja G2 powlekane + Emad na stopie jak dla mnie nie ma konkurencji:) od kiedy przezucil;em sie na taki secik- nie mam ochoty go zamienic na nic innego. Ciepłe brzmienie i jak dla mnie fajny wyglad:P lubie powlekane na tomach. Robią sie seksowne brudy od pałek hihi.

515 

w takim razie jeszcze sie musze pobawic strojeniem tomow, bo taka kombinacje mam ;)

blanker666

erobeson napisał/a
EEeee tam Panowie.... mój propz 4 Blanker: pinstripe na górę i jakiś średnij klasy spód daje radę.

A teraz jak to zmontować: Górę przykręcasz tylko-tylko aby śruby nie brzęczały +pół obrotu kluczem a spód o pół tonu wyżej.

Sound daje taki jak spadająca bomba.
Miałem tak zrobione tomy w Dp i koleś w studiu załamał ręce... że tak nie można bo mu brzęczy, pierdzi i jak to wyjdzie i wogóle ;) Ale zmiękł. Gdy do tego doszedł bas to ww akustyk stwierdził, że takich tomów jeszcze nie słyszał. mało tego... chciał je odkupić :)

dzieki :) sugestie sie przydadza ;)

blanker666

Kanclerz napisał/a
noo... dobry sprzet nie jest zly ;)
ALE ZAPOMINACIE O NAJWAZNIEJSZYM!!! Ze to bebniarz wydobywa z niego dzwiek. Z tych samych bebnow rozni perkusisci wydobeda rozny sound :)
BLANKER - DOBRZE UDERZONE AMATI (o ile samo w sobie sie nie rozpada:) BEDZIE MIALO W SOBIE WIECEJ MIECHA niz nieumiejetne uderzanie chocby DW czy Yamahy Maple :)

[nie]swieta racja ;) nad tym sie pracuje latami - wiec mam jeszcze sporo pracy hehe ;)

Antonio

centrala 20x16, Mapex Pro M(klon), naciąg uderzany Attack no overtone 2ply, reso firmowy.
Udeżany strojony nisko, bez fałdek, reso strojony podobnie, troche niżej. W centrali poduszka typu "jasiek", niestykająca się z żadnym z naciągów.
Brzmienie, bardzo mięsiste, spójne, potężne. Nie stłamszone, nie plastikowe, a głębokie, punktowe.

wix

Antonio napisał/a
Brzmienie (...) nie stłamszone, nie plastikowe, a głębokie, punktualne.

tzn. zawsze w timie? ;)

moją Amati 22x14 uratował Aquarian SKII + RSM - uderzany nisko, reso trochę wyżej. daje radę (chociaż marzy mi się centrala 22x18, to dopiero power...)

ktmaciek

no tez mam podobny problem z dołem w amatce :/

wix

hm, nie napisałem że mam problem z dołem w amatce - daje radę, zaskakująco dobrze jak na tę głębokość centrali - jestem bardzo zadowolony z brzmienia.

problem to miałem jak grałem na dwóch naciągach powerbeata ;P.

ktmaciek

no to ja pisze ze mam problem :P pozbieramy zobaczymy

kooba

Wysłany: Pią 01 Gru, 2006   

Centralka 22x18 7 warstw brzoza. Reso: Aquarian Saturn Coated bez dziury Batt: Emad2 z szerszą gąbką.
Dzwięk zza bębnów skupiony, ciepły, membrana mimo że luźna, nie jest ślamazarna (przez brak dziury z przodu właściwie)
Z przodu zdefiniowany, mocny basowy punkt. Przód mocniej nastrojony od tyłu.
Tomy: Reso. G1 clr Batt. G2 Coated. Dżwięk ciepły, skupiony bez zbytecznych przydzwięków. Góra spuiszczona względem dołu. Dość mocne brzmienie jak na 10 12 14.

Mefiu

Wysłany: Pią 01 Gru, 2006   

Shalaq napisał/a
Saturn pro. Zabija na miejscu i nie bierze jencow.

co załozyłeś na db?

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » MOC centrali i tomow ? czyli inaczej miesko ...