Wysłany: Pią 24 Lis, 2006 MOC centrali i tomow ? czyli inaczej miesko ...
tym razem nie chodzi mi o brzmienie, jego barwe ... chcialbym probowac usystematyzowac beczki tylko pod wzgledem mocy - potegi brzmienia ...
"miesa" jakie wydobywa sie z centrali i takze z tomow ...
Jakie Waszym zdaniem bebny i na jakich naciagach - chodzi mi glownie o centrale i tomy - maja potezne brzmienie ? -
Wiem, ze duzo zalezy od akustyki pomieszczenia i naciagow ... ale moim faworytem jest jak na razie Yamaszka beech custom - te gary bez naglosnienia sa naprawde potezne ... poprawiaja perystaltyke jelit...
a na drugim miejscu mam mmx`a - ale to tez zalezy jaki model konkretnie ...
Bardzo pozytywnie zaskoczyl mnie everplay custom z emadem na centrali u kumpla ...
Jakie jeszcze bebny powoduja, ze przyslowiowo "wypada zoladek" ???
Jak na razie rozczarowaly mnie beczki Remo - niestety nie wiem jaka seria ... i Tama Rockstar ...
Stopa na pinstrpe i tu i tu jest po prostu bez mocy - IMHO oczywiscie...
Stage Custom - barwe ma swietna - najwygodniejsze gary na jakich gralem - ale mocy ni hu hu ...
Wpisujcie swoje typy ...
chodzi o "czysta potege brzmienia"
z gory dzieki...
_________________ ein volk, ein reich, ein union.
z kretynami nie dyskutuje, tym bardziej o polityce...
Jeśli chodzi o tomy, jeśli nie głaszczesz bębnów ,to największe mięcho uzyskasz moim zdaniem z naciągu Evans'a Hydraulic. Brzmieniem się na tym naciągu raczej nie pobawisz. Jeśli chodzi o bardziej uniwersalne naciągi to Evans g2 jest tutaj moim faworytem - stroisz nisko: robi się piękny rockowy dół, stroisz wysoko - garki nadają się do jazzowego grania. Teraz używam akurat g2 Coated i powiem szczerze,że dla mnie ten naciąg ma wszystko czego mi potrzeba w brzmieniu bębnów.
Stopa - moim zdaniem Emad to kwintesencja mięcha.
_________________ Taye Go-Kit
Roland TD 4K
Ostatnio zmieniony przez istanbul drummer Pią 24 Lis, 2006, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli chodzi o tomy, jeśli nie głaszczesz bębnów ,to największe mięcho uzyskasz moim zdaniem z naciągu Evans'a Hydraulic. Brzmieniem się na tym naciągu raczej nie pobawisz. Jeśli chodzi o bardziej uniwersalne naciągi to Evans g2 jest tutaj moim faworytem - stroisz nisko: robi się piękny rockowy dół, stroisz wysoko - garki nadają się do jazzowego grania. Teraz używam akurat g2 Coated i powiem szczerze,że dla mnie ten naciąg ma wszystko czego mi potrzeba w brzmieniu bębnów.
Stopa - moim zdaniem Emad to kwintesencja mięcha.
dzieki za sugestie - dobrze wiedziec
a stopa ? pewnie emad albo power stroke...
Na tomach polecalbym Evansa Hydrauliki, podobnie jak istanbul drummer, maja duuuzooo dolu i miecha, a na stope.... chyba wygrywa Emad, chociaz osobiscie go nie lubie, wole EQ3
Na tomach polecalbym Evansa Hydrauliki, podobnie jak istanbul drummer, maja duuuzooo dolu i miecha, a na stope.... chyba wygrywa Emad, chociaz osobiscie go nie lubie, wole EQ3
a powerstroke ?
powerstroke jest skupiony,łatwiej wystroić centralę z mięsem na "ulricha".
jednak z emada wiecej wyciśniesz: dwa pierścienie tłumiące dodają możliwości.
Co do bębnów mięsistych to połączenie 22' klonowego Mapexa Oriona z Emadem niszczy lepiej niż niejeden subwoofer w autach bogatszych dresiarzy...
No dodałbym jeszcze klasykę czyli Ludwiga maple 26'...
_________________ Odery Privilege
Pearl FFS, Ludwig Supraphonic 79
Istanbul Agop & Mehmet
EEeee tam Panowie.... mój propz 4 Blanker: pinstripe na górę i jakiś średnij klasy spód daje radę.
A teraz jak to zmontować: Górę przykręcasz tylko-tylko aby śruby nie brzęczały +pół obrotu kluczem a spód o pół tonu wyżej.
Sound daje taki jak spadająca bomba.
Miałem tak zrobione tomy w Dp i koleś w studiu załamał ręce... że tak nie można bo mu brzęczy, pierdzi i jak to wyjdzie i wogóle Ale zmiękł. Gdy do tego doszedł bas to ww akustyk stwierdził, że takich tomów jeszcze nie słyszał. mało tego... chciał je odkupić
noo... dobry sprzet nie jest zly
ALE ZAPOMINACIE O NAJWAZNIEJSZYM!!! Ze to bebniarz wydobywa z niego dzwiek. Z tych samych bebnow rozni perkusisci wydobeda rozny sound
BLANKER - DOBRZE UDERZONE AMATI (o ile samo w sobie sie nie rozpada:) BEDZIE MIALO W SOBIE WIECEJ MIECHA niz nieumiejetne uderzanie chocby DW czy Yamahy Maple
A zeby nie byc smutnym ziomkiem to ja lubie bardzo wydobywac dol i moc uzywajac: grubych, ciezkich bebnow (moj saturn co prawda nie jest zbyt gruby ale za to orzech zawarty w nim odpowiednio obniza czestotliwosci). Naciagi z "miechem" na tomy: Emperor badz Evans G2 powlekane, naciag na stopke Emad lub Powerstroke 3.
Ten sprzet moim zdaniem daje rade
Jeszcze oczywiscie nalezy dodac odpowiedni niski stroj z "obciagnieciem" dzwieku po uderzeniu do dolu (heheh - no tak to nazywam), niezbyt dlugim sustainem i jest czaaaad
Gralem tak na starej Amati, Yamaha Stage i teraz na Saturnie - zawsze ta kombinacja daje rade
Otoż to. Kombinacja G2 powlekane + Emad na stopie jak dla mnie nie ma konkurencji:) od kiedy przezucil;em sie na taki secik- nie mam ochoty go zamienic na nic innego. Ciepłe brzmienie i jak dla mnie fajny wyglad:P lubie powlekane na tomach. Robią sie seksowne brudy od pałek hihi.
_________________ A teraz coś z zupełnie innej beczki.
EEeee tam Panowie.... mój propz 4 Blanker: pinstripe na górę i jakiś średnij klasy spód daje radę.
A teraz jak to zmontować: Górę przykręcasz tylko-tylko aby śruby nie brzęczały +pół obrotu kluczem a spód o pół tonu wyżej.
Sound daje taki jak spadająca bomba.
Miałem tak zrobione tomy w Dp i koleś w studiu załamał ręce... że tak nie można bo mu brzęczy, pierdzi i jak to wyjdzie i wogóle Ale zmiękł. Gdy do tego doszedł bas to ww akustyk stwierdził, że takich tomów jeszcze nie słyszał. mało tego... chciał je odkupić
dzieki sugestie sie przydadza
noo... dobry sprzet nie jest zly
ALE ZAPOMINACIE O NAJWAZNIEJSZYM!!! Ze to bebniarz wydobywa z niego dzwiek. Z tych samych bebnow rozni perkusisci wydobeda rozny sound
BLANKER - DOBRZE UDERZONE AMATI (o ile samo w sobie sie nie rozpada:) BEDZIE MIALO W SOBIE WIECEJ MIECHA niz nieumiejetne uderzanie chocby DW czy Yamahy Maple
[nie]swieta racja nad tym sie pracuje latami - wiec mam jeszcze sporo pracy hehe
Antonio
Wysłany: Wto 28 Lis, 2006
centrala 20x16, Mapex Pro M(klon), naciąg uderzany Attack no overtone 2ply, reso firmowy.
Udeżany strojony nisko, bez fałdek, reso strojony podobnie, troche niżej. W centrali poduszka typu "jasiek", niestykająca się z żadnym z naciągów.
Brzmienie, bardzo mięsiste, spójne, potężne. Nie stłamszone, nie plastikowe, a głębokie, punktowe.
_________________ They come upon you like a pack of rabid hounds as they slobber in your ears and purge you with their sounds.
Ostatnio zmieniony przez Antonio Wto 28 Lis, 2006, w całości zmieniany 1 raz
Brzmienie (...) nie stłamszone, nie plastikowe, a głębokie, punktualne.
tzn. zawsze w timie?
moją Amati 22x14 uratował Aquarian SKII + RSM - uderzany nisko, reso trochę wyżej. daje radę (chociaż marzy mi się centrala 22x18, to dopiero power...)
Centralka 22x18 7 warstw brzoza. Reso: Aquarian Saturn Coated bez dziury Batt: Emad2 z szerszą gąbką.
Dzwięk zza bębnów skupiony, ciepły, membrana mimo że luźna, nie jest ślamazarna (przez brak dziury z przodu właściwie)
Z przodu zdefiniowany, mocny basowy punkt. Przód mocniej nastrojony od tyłu.
Tomy: Reso. G1 clr Batt. G2 Coated. Dżwięk ciepły, skupiony bez zbytecznych przydzwięków. Góra spuiszczona względem dołu. Dość mocne brzmienie jak na 10 12 14.