norek
Wysłany: Sro 06 Cze, 2007 Naciągi rezonansowe
Witam.
Mam dylemat co do tego jakie naciągi załozynac na rezonans. Na góre zakładam Remo Pinstripe. Czy jeśli na rezonans założe Evans Genere to będzie ok? Rzućcie swoje propozycje na spody.
Why? Że niby nie zabrzmi? Różne się stosuje kombinacje odnośnie naciągów. Dla mnie te, które wymieniłem sprawdzają się znakomicie przy podwójnych naciagach. Co prawda nie gram na pinstrajpach, tylko na Remo Emperor (używałem także EC2 Evans) i jak dla mnie gra wszystko wyśmienicie.
Teoretycznie grubszy naciag na spodzie powinien skrocic wybrzmiewanie.
Czy ja wiem? Grubszy naciąg trudniej wzbudzić, ale jak już drga, to więcej czasu musi minąć, żeby energia wibracji się wytraciła. Czyli podejrzewam, że wymiana diplomatów na ambassadory spowoduje, że bębny staną się mniej czułe na bardzo subtelne zagrania np. miotełkami, ale będą miały bardziej okrągły sustain jak się w nie walnie.
_________________ "...żeby ręce giętkie zagrały to, co pomyśli głowa"
Teoretycznie grubszy naciag na spodzie powinien skrocic wybrzmiewanie.
Czy ja wiem? Grubszy naciąg trudniej wzbudzić, ale jak już drga, to więcej czasu musi minąć, żeby energia wibracji się wytraciła. Czyli podejrzewam, że wymiana diplomatów na ambassadory spowoduje, że bębny staną się mniej czułe na bardzo subtelne zagrania np. miotełkami, ale będą miały bardziej okrągły sustain jak się w nie walnie.
Kurde nieprzytomny w pracy jestem ;]
Oczywiscie pomylilem sie, cienszy naciag skraca brzmienie wiec po zmianie Diplomatow na Ambassadory dzwiek powinien byc dluzszy.
Oblóókałem wczoraj tego linka i przed próbą założyłem na dół powlekane emperory. Tomy 10' i 13' zabrzmiały bardzo fajnie z takimi samymi naciągami po obu stronach. Polecam eksperymentować! Można uzyskac bardzo ciekawe rezultaty.
Witam,
Podepne sie pod temat rezonans'ow pytaniem: czy tlumicie rezonansy ?, a dokladniej czy ktos tlumil rezo od centralki ?
---> nastroilem swoja dosc nisko (czyt falujace naciagi ;p ) i wytlumilem naciag uderzany z zadowalajacym dla mnie efektem ale po zalozeniu i nastrojeniu rezonansu okazalo sie ze strasznie "faluje" (rezonans), i tu moje pytanie czy warto wytlumic naciag rezonansowy ? czy nie zapsuje/skroci to jego dzwieku/brzmienia -- piszcie jak cos wiecie
aha dodam, ze na bd mam zalozone obciagi made in china produkowane dla sonora przez remo ... ale niemam chwilowo mozliwosci ich wymiany -_-
Ja np. centrali nie tłumię niczym, prócz rzecz jasna tłumików, które są wbudowane w naciągi. Kiedyś owszem, jakaś poduszka się przewinęła, ale obecnie nie rozumiem jak można sprawiać, ze bęben takich rozmiarów nie brzmi jak bęben takich rozmiarów , tylko słychać jakieś krótkie i bez wyrazu "buch". To największy bęben w zestawie i powinien IMO choć trochę tak właśnie brzmieć.
Jak się pojawi kaska to zainwestuj w odpowiednie naciągi i nie będziesz się martwił czy poduszka czy koc leży dobrze czy źle.
Wysłany: Pią 29 Cze, 2007 remo emperor i evans genera g1 coated
Dopiero kupiłem perkusje i zamierzam zmienić naciągi, rozważam połączenie remo emperor na góre a na dół evans genera g1 coated.
Czy to dobre rozwiązanie?? czy to w ogule ma sens??
A dlatego że remo ambasador albo evans g1.Aqarianów nie polecam ani nie odradzam dlatego iż na rezonansie nie miałem przyjemności-albo i nieprzyjemności na nich grać ani słuchać.
Ostatnio zmieniony przez kubawe Czw 05 Sie, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Ja(zz)centy
Wysłany: Sob 07 Lip, 2007
kubawe napisał/a
Tinsmith napisał/a
A dlatego że remo ambasador albo evans g1.
Nie ma to jak odpowiedź poparta jakimś konkretnym argumentem, nie?
kubawe, niektorym widac zalezy na nabijaniu postow. albo nudza sie okropnie. w kazdym razie pojawia sie ostatnio sporo komentarzy niemal na kazdy temat ze strony nowego kolegi, przy czym nie wszystkie sa sensowne lub trafne. czesc argumentow jest w stylu: bo tak i juz.
podczepię się chamsko pod temat ale spytam o naciągi rezonansowe do tomów. Mam Evans G2 Clear na hedah a na rezo też chce założyć g2 rezo, dobry pomysł ? czy może inne (ale koniecznie evansy)
jak na werbel to dolny chyba przygruby będzie...
ja polecam Evans Genera/evans hazy 300
lub evans power reverse center dot/evans hazy 300
a jak Ci zależy na ambasadorach to ambasador/hazy 300
_________________ nonstop.art.pl
Bębniarek
Wysłany: Nie 15 Cze, 2008
joj0 napisał/a
podczepię się chamsko pod temat ale spytam o naciągi rezonansowe do tomów. Mam Evans G2 Clear na hedah a na rezo też chce założyć g2 rezo, dobry pomysł ? czy może inne (ale koniecznie evansy)