Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » nie wiem.. to jakas klatwa...
nie wiem.. to jakas klatwa...
Autor Wiadomość
saymon1984

Wysłany: Pon 04 Gru, 2006   nie wiem.. to jakas klatwa...

Witam,
Pierwej modul rolanda padl a teraz to...
Nie ma co opisywac.. sami zobaczcie. Odkrylem to przy strojeniu 2 dni temu. Nic z tym tomem nie robilem wczesniej, zeby moglo nastapic to mechanicznie.. co to jest... ???

www.saymon.nets.pl/tom.JPG
www.saymon.nets.pl/tom2.JPG
www.saymon.nets.pl/tom3.JPG
www.saymon.nets.pl/tom4.JPG

Perka ma 4 lata. Jest to mapex M fusion. Skifa nastapila w tomie 10"

yooz

Wysłany: Pon 04 Gru, 2006   

czyżby przykład mapexowej solidności?
Przykra strasznie sprawa, że się taki feler trafił, ale to chyba nie niszczy chyba tak bardzo brzmienia? Ja bym bądź co bądź zabezpieczył się przed pogłębianiem tego czegoś, jakąś podkładką większą czy coś.. Albo pokaż to Kubie, może on coś wykombinuje..

morthias 
Lubię placki.

To pekniecie sklejki, czy tylko "wgniecenie" jej wewnetrznej warstwy przez srube? Jesli to drugie, to raczej nie ma sie czym przejmowac (no... niby jest uszkodzenie mechaniczne, ale nie wplywa za bardzo na funkcjonalnosc zestawu). Ale jesli to pekniecie, to moze byc niemaly problem. Na razie nic z tym nie rob. Jesli za jakis czas zauwazysz powiekszenie sie tego, skontaktuj sie z Bertrandem, oni pewnie beda umieli cos z tym zrobic...

Shalaq

Wyslij beben do Bertranda. Prawdopodobnie w wyniku jakiegos naglego napiecia(pociagniecia za ITS) zawieszenie pociagnego srubke do siebie, tworzac to wgniecenie.

saymon1984

po przeciwleglejstronie zaczyna sie dziac to samo.. a tam nie ma ITS...

Vailey

Wysłany: Wto 05 Gru, 2006   

wgniotła się sklejka, to jest delikatny materiał. nie sądzę żeby to się miało jakoś pogłębiać, ale obserwuj.

harnessing

Carlos

mialem tak samo w moich starych bebnach wyprodukowanych przez warszawska fabryke instrumentow detych i perkusyjnych, czyli cos mniej wiecej jakosciowo prawie jak amati. Nie bede sie rozpisywal ze u wiekszych producentow prawdopodobienstwo trafienia na taki "numer" jest znacznie mniejsze bo to nie o to chodzi.
Co cie chwilowo uratuje to gumowe podkladki o srednicy wiekszej niz ten defekt z kazdej strony i ostrozne, lekkie przykrecenie tak by tego nie powiekszyc.

StawRos 

Carlos napisał/a
mialem tak samo w moich starych bebnach wyprodukowanych przez warszawska fabryke instrumentow detych i perkusyjnych, czyli cos mniej wiecej jakosciowo prawie jak amati.
(...)

Warszawska Fabryka Instrumentów Dętych i Perkusyjnych to POLMUZ. Polmuzowi daleko było do Amati.

blanker666

StawRos napisał/a
Carlos napisał/a
mialem tak samo w moich starych bebnach wyprodukowanych przez warszawska fabryke instrumentow detych i perkusyjnych, czyli cos mniej wiecej jakosciowo prawie jak amati.
(...)

Warszawska Fabryka Instrumentów Dętych i Perkusyjnych to POLMUZ. Polmuzowi daleko było do Amati.

carlos mowi o tej lepszej serii ktora ja tez mam.
gruba sklejka itp.

MaŁpex

tak jak już ktos doradził - koniecznie załóż większą podkładkę i dokręć z czuciem... swoją drogą chce kupic te bębny i się zastanawiam teraz... kombinowałes coś z dokręcaniem czy samo z siebie tak się stało?

saymon1984

nic wlasnie nie kombinowalem. stary jedyne co to zmienialem 2 razy w ciagu 4 lat naciagi i tyle. nic tam nie dotykalem po prostu samo z siebie zaczelo pekac. Malo tego.. zauwazylem jeszcze w tym samym tomie w 2 inncyh miejsach zaczatki takich pekniec... podkladki nie moge wymienic.. poluzowalem srobke, sciaga sie lug a podkladki i srobki nie da sie wyciagnac.. sa jakby na stale przymocowane do korpusu :/

zastanawiam sie czy to nie moze byc kwestia tego ze ostatnio gralem koncert w klubie ktory znajduje sie pod ziemia. sa to takie lochy gdzie jest zajebista wilgoc i w niektorych miejsach nawet kapie z sufitu... na scene nie kapalo ale czulem ze jest wilgotno. moze bebny nasiakly wilgocia a potem schnac w salce prob (bo tam zawsze jest suche powierze) zaczely pekac w miejscach najwiekszych naprazen.. ?? ma to sens???

MaŁpex

nie wiem, z jednej strony ma to sens jeśli w tej salce jest bardzo suche powietrze (30/40%) bo taka nagła zmiana mogła zaszkodzić a z drugiej strony jeżeli dzieje Ci się to w tym samym tomie, nie tylko przy jednej śrubie a pw innych tonmach nie to poprostu trafiłeś na felerną sklejkę bo czas koncertu to byłoby za mało żeby mogły zajść aż tak drastyczne zmiany... pozdro

StawRos 

blanker666 napisał/a
StawRos napisał/a
Carlos napisał/a
(...)

carlos mowi o tej lepszej serii ktora ja tez mam.
gruba sklejka itp.

Wiem o co chodzi. Też mam takie.
Są to bębny produkowane przez Polmuza na licencji Everplay.
Nie zmienia to faktu, że Warszawska Fabryka Instrumentów Dętych i Perkusyjnych to POLMUZ.

blanker666

saymon1984 napisał/a

zastanawiam sie czy to nie moze byc kwestia tego ze ostatnio gralem koncert w klubie ktory znajduje sie pod ziemia. sa to takie lochy gdzie jest zajebista wilgoc i w niektorych miejsach nawet kapie z sufitu... na scene nie kapalo ale czulem ze jest wilgotno. moze bebny nasiakly wilgocia a potem schnac w salce prob (bo tam zawsze jest suche powierze) zaczely pekac w miejscach najwiekszych naprazen.. ?? ma to sens???

wilgotne drewno beczek ciemnieje i zajebiscie smierdzi - przerabialem osobiscie wiec to raczej nie to -
to po prostu uszkodzenie mechanicznego pochodzenia ...
moze daj wieksza podkladke...

saymon1984

Wysłany: Sro 06 Gru, 2006   

no ale starej podkladki nie da sie sciagnac... probowalem.. ale skoro ta sklejka jest tak delikatna to boje ze przy uzyciu sily do sciagniecia podkladki zmarszcze toma jak bibule ;)

Dziarski Henk

jak juz sciągniesz luga to sproboj ta srube wykrecic z korpusu

saymon1984

raczej nie idzie..

anfort

wez gumowa podkladke, ale w miare sztywna i wytnij z niej kawaleczek, tak zebys mogl przez srubke przelozyc

GuRu

aby wyciągnąć tę śrubkę z podkładką prawdopodobnie będziesz musiał być mniej delikatny. Kiedyś w podobny sposób "przyssało'' mi się tak w starej Amati. Możliwe, że będziesz musiał użyć wkrętaka uniwersalnego.

pure Meinl

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » nie wiem.. to jakas klatwa...