Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Paiste - blachy dla snobów?
Paiste - blachy dla snobów?
Autor Wiadomość
Jurek22

Wysłany: Sro 13 Lut, 2008   Paiste - blachy dla snobów?

Tak sobie pomyślałem o tym - co prawda uwielbiam te blaszki, samo patrzenie na nie jest przyjemne , myślę, że wielbiciele Paiste wiedzą o co chodzi, i wcale przez mój stosunek do tej firmy nie pisze tych słów - ale czy nie stało się jakos tak, że ta marka jest skierowana troszkę do snobów? Co o tym myslicie?
To oczywiście tylko moje przemyślenia, ale same ceny tych blach mowią swoje. Oczywiście, ktoś może powiedzieć, że to żadna filozofia wywindować ceny swoich produktów w kosmos. Jednak moim zdaniem jakość bardzo idzie w parze z tą ceną. Poza tym Paiste potrafi wykrzesać niesamowite brzmienie z B8 nie mówiąc już o tych ich sekretnych stopach.

Mam takie wrażenie, że Sabiany, Zildjiany, nie mówiąc o rzeczach typu Istanbul, Alchemy itp. zrobiły się troszkę takimi blaszkami dla wszystkich, a Paiste stały się bardziej elitarne. Nawet jeśli chodzi o ceny w USA, to są tam sporo droższe. A już nawet wystarczy spojrzeć jak mało uzytkowników tego forum na nich gra, choc to fenomenalne blachy.

Jasne, że to nie cena blachy stanowi o jej jakości, ale jej brzmienie. Jednak moim zdaniem z jakością blaszek Paiste (na myśli mam półki semi-pro i pro, od mniej więcej 802 w górę) nie mogą się równać inni producenci.
Co Wy o tym myślicie?

515 

Wysłany: Sro 13 Lut, 2008   

e tam! ;)

chyba na meinlach nie grales dlatego tak myslisz :P

Biafra 

Ja mam obecnie crash i ride z serii 201 i można powiedzieć, że jestem zadowolony. Ale docelowo chcę kupić Alphy. Jak już je będę miał to inne mi nie potrzebne:) A czy paiste to marka dla snobów? Po prostu robią dobre blachy. Choć może i producent przyjął taką strategię, kto wie. Fakt, że ładnie się prezentują. W sam raz dla tzw. "gadżeciarzy".

Jurek22

Biafra napisał/a
W sam raz dla tzw. gadżeciarzy.

Hehe, no wlaśnie trochę to mialem na myśli. Ale ta ich strona wizualna nie jest moim zdaniem taka 'na siłę' tylko raczej wysublimowana. Co nie zmienia faktu, że wyglądają świetnie, tak brzmią i myślę, że przynajmniej jeden Paiste z gornej polki w zestawie wyroznia się bardzo.

Szymbor

mam w swoim secie dwa zawodowe paisty, ktorych nigdy nie sprzedam. Nie spotkalem wsrod innych blach takiego brzmienia.
Ale nie przesadzalbym, ze inne marki czymkolwiek ustepuja paistom. Co kto lubi i tyle :) A jedyne co sprawie ze paisty sa bardziej "elitarne" to wlasnie ich kosmiczna cena i nic wiecej.

Jurek22

Brzmieniowo na pewno będzie niewielka różnica - oczywiście biorąc pod uwagę porównywalne półki. Ale moim zdaniem jakościowo Paiste broni się najmocniej.

aptp

Ja mam w swoich zasobach 12 różnych talerzy Paiste'a. W większości to formuła 2002 (stara i nowa) ale także 2000 (bardzo ją lubię) oraz Alpha i 802. Czy to przejaw snobizmu? Wydaje mi się, że nie, po prostu bardzo lubię wyroby tej firmy i choć wiem, że inne marki mają bardzo udane brzmieniowo (bo przecież o to chodzi) serie, to podświadomie zawsze szukam blach Paiste'a. A recepta na ich dużą cenę.... po prostu jeszcze nigdy nie kupiłem nowego Paiste'a.... zawsze sprawdzone używki.

515 

Biafra napisał/a
Ja mam obecnie crash i ride z serii 201 i można powiedzieć, że jestem zadowolony. Ale docelowo chcę kupić Alphy. Jak już je będę miał to inne mi nie potrzebne:) A czy paiste to marka dla snobów? Po prostu robią dobre blachy. Choć może i producent przyjął taką strategię, kto wie. Fakt, że ładnie się prezentują. W sam raz dla tzw. gadżeciarzy.

powiem Ci ze mienle classici zjadaja alphy na sniadanie, a sa sporo tansze

Qbs

Wysłany: Sro 13 Lut, 2008   Re: Paiste - blachy dla snobów?

Jurek22 napisał/a

Mam takie wrażenie, że Sabiany, Zildjiany, nie mówiąc o rzeczach typu Istanbul, Alchemy itp. zrobiły się troszkę takimi blaszkami dla wszystkich, a Paiste stały się bardziej elitarne. Nawet jeśli chodzi o ceny w USA, to są tam sporo droższe. A już nawet wystarczy spojrzeć jak mało uzytkowników tego forum na nich gra, choc to fenomenalne blachy.

bardzo dobrze ze mozna kupic profesjonalne talerze (sabian, zildjian, istanbul) za rozsadne pieniadze. ciekaw jestem czy dozyje rozsadnych cen Paiste'ow bo jak pokazuje ponizszy, niemiecki przyklad nie wszedzie ceny tych blach to przykry zart
http://www.thomann.de/gb/..._ride_light.htm
http://www.thomann.de/gb/...ergy_ride_i.htm
http://www.thomann.de/gb/...0_dark_ride.htm
It is a physical experience as real as any other.

Jurek22

515 napisał/a

O Meinlach mam swoje zdanie po wystepie Thomasa Langa w HRC. Średnio ciekawe blachy.

Konrad

W kwestii jakości Paiste nie ma jak dla mnie konkurencji. Są dużo droższe od innych, ale z drugiej strony jest masa okazji, żeby kupić świetną blachę z drugiej ręki w normalnej cenie. W przypadku tych blach mam zawsze niemal pewność, że płacąc określoną sumę otrzymam bardzo dobry instrument. Nie mogę tego powiedzieć o innych producentach, będąc pracownikiem jednego z największych molochów muzycznych w kraju miałem styczność z nowymi Zildjianami przychodzącymi do Polski- naprawdę trzeba było ostro przebierać, nawet wśród blach wysokich formuł, żeby znaleźć coś sensownego. A ceny kosmiczne. O Sabianach i Meinlu się nie wypowiadam, bo za mało wiem, został jeszcze Istanbul... bardzo lubię te blachy, miałem kilka i były OK, ale firma ta ma duże problemy z wytrzymałością talerzy. Mi nie pękł żaden, ale znajomym, dobrym bębniarzom, lecą na potęgę. Dlatego straciłem zaufanie do tej marki.

Nie wiem na ile to prawda, ale słyszałem, że na jedną wypuszczoną na rynek blachę Paista przypada kilka przetapianych na nowo, bo nie przeszły testów jakości. Może to też po części powód wysokiej ceny tych talerzy? Pzdr

paiste 

ale robia tez mase gowna...

w sumie to jak wiadomo to paiste kierowany jest do ludzi o konkretnych upodobaniech brzmieniowych, ja lubie te szklistosc. Jako ze kupujac takiego zildjiana k nie musisz go obstukiwac zeby wiedziec ze jest zajebisty to kazdego paiste musisz doglebnie zbadac ;) )

co do ceny - nie jest tak tragicznie nie przesadzajcie, czasami sa na prawde super okazje...

Konrad

Wysłany: Czw 14 Lut, 2008   

Jako ze kupujac takiego zildjiana k nie musisz go obstukiwac zeby wiedziec ze jest zajebisty

Otóż zapewniam cię, że zdecydowanie musiałbym go obstukać, żeby wiedzieć, że jest zajebisty.

Keeping Drummin

zgadzam sie to jest prawda kazdy paiste brzmi ta firma nie pozwala sobie na buble poza tym blachy nie do podrobienia

Jurek22

Konrad napisał/a
słyszałem, że na jedną wypuszczoną na rynek blachę Paista przypada kilka przetapianych na nowo, bo nie przeszły testów jakości

Być może przetapiają, ale nie jestem pewny czy robią z tego nowe talerze. Po przetopieniu każdy metal ma już inną, zazwyczaj delikatniejszą strukturę.

Cień

paiste napisał/a
Jako ze kupujac takiego zildjiana k nie musisz go obstukiwac zeby wiedziec ze jest zajebisty to kazdego paiste musisz doglebnie zbadac ;) )

Rozumiem, że ta ikonka na końcu oznacza, że faktycznie to jest dokładnie odwrotnie :)

Grałem długo na Meinlach i Sabianach. Nie ze wszystkich modeli byłem zadowolony, ale na pewno blachy przednie. Z tym, że jako dusigrosz kupowałem blaszki z drugiej ręki lub przez internet. Efekt - niektóre bliżej, inne dalej od oczekiwań. Do tego, wcale często - tak bardzo daleko, że blaszka nie zagrzewała u mnie miejsca dłużej niż czas wymagany do zrobienia zdjęcia i wystawienia na aukcji. Dotyczyło to zwłaszcza serii Hand Hammered Sabiana.

Potem, przypadkiem kupiłem Dark Energy Ride, potem crash - oba tą samą metodą. Tutaj było bez pudła - blaszki są dokładnie takie jak oczekiwałem, dokładnie takie jak na próbkach. Set doprowadziłem ostatnio do stanu bardziej niż pożądanego i tylko jeden talerz mnie bardzo zaskoczył, bardzo na plus - hi-hat 15", którego rzeczywistemu brzmieniu próbki dosłownie uwłaczają :)

Jak ktoś już chyba powiedział - to talerze dla kogoś kto wie czego chce. Nie wszystkim musi się podobać ten charakter. Z drugiej strony - próżno gdzie indziej szukać czegokolwiek choć odrobinę podobnego.

Co do Meinla - tracą w moich oczach z każdym nowym pomysłem. Kombinują ze stopami. Dokładają coś, ujmują... Mam wrażenie, że się zagubili po wycofaniu serii Raker. Firma, która grzebie tradycję i dobre sprawdzone pomysły ze względu na "postęp" nie ma dla mnie nic do zaoferowania. Kwestia jest banalna - vide owe Rakery. Blaszki miały markę, miały wzięcie. Do tego jeszcze brzmienie i rozsądną cenę (ach jak ja za nimi tęsknię... ;) ) Niestety, serię która była wizytówką marki wycofano. I co teraz? Kto jest w stanie coś powiedzieć o ich obecnej ofercie ? Drugie co do popularności klasyki - Amum są teraz na wyprzedażach - koniec. Byzance nigdy nie będą popularne, bo są drogie i nie oferują niczego ciekawego. Classics to amatorka. Pozostałe są całkowicie anonimowe - chyba spece od marketingu nie rozumieją, że rynek ma sporą bezwładność i markę buduje się długo, albo drogo.

Carlos

Cień napisał/a
Jak ktoś już chyba powiedział - to talerze dla kogoś kto wie czego chce. Nie wszystkim musi się podobać ten charakter. Z drugiej strony - próżno gdzie indziej szukać czegokolwiek choć odrobinę podobnego.

Moim zdaniem wogole talerze profesjonalnych serii dowolnego producenta (no moze nie jakies staggi,wuhany itp) sa skierowane do ludzi ktorzy wiedza czego chca. Bardzo slusznie to zauwazyles.
Cytat
Co do Meinla - tracą w moich oczach z każdym nowym pomysłem. Kombinują ze stopami. Dokładają coś, ujmują... Mam wrażenie, że się zagubili po wycofaniu serii Raker. Firma, która grzebie tradycję i dobre sprawdzone pomysły ze względu na postęp nie ma dla mnie nic do zaoferowania.

Z Meinlem jest ciekawa sprawa bo oni tak robia...od zawsze :)Nie znam zadnej serii meinla ktora by sie utrzymala dluzej niz okolo 10 - 15 lat. Najwyrazniej maja taka filozofie: co jakis czas innowacja, uwarunkowana rowniez poziomem sprzedazy i zamowien dystrybucyjnych dla danego modelu.
Cytat
Kwestia jest banalna - vide owe Rakery. Blaszki miały markę, miały wzięcie. Do tego jeszcze brzmienie i rozsądną cenę (ach jak ja za nimi tęsknię... ;) ) Niestety, serię która była wizytówką marki wycofano.

Tak naprawde to marke miala seria Custom Shop, mnogosc modeli i finishy przyprawiala o zawrot glowy. Tego im nigdy nie wybacze, bo te talerze autentycznie brzmialy....
Cytat
I co teraz? Kto jest w stanie coś powiedzieć o ich obecnej ofercie ? Drugie co do popularności klasyki - Amum są teraz na wyprzedażach - koniec. Byzance nigdy nie będą popularne, bo są drogie i nie oferują niczego ciekawego. Classics to amatorka. Pozostałe są całkowicie anonimowe - chyba spece od marketingu nie rozumieją, że rynek ma sporą bezwładność i markę buduje się długo, albo drogo.

...i wlasnie dlatego meinl nie jest znaczacym producentem na rynku. Innowacyjnosc na sile to beznadziejny pomysl. Moze w koncu sie pojawi tam ktos z lepszymi pomyslami.

MicMart

Carlos napisał/a

Z Meinlem jest ciekawa sprawa bo oni tak robia...od zawsze :)Nie znam zadnej serii meinla ktora by sie utrzymala dluzej niz okolo 10 - 15 lat. Najwyrazniej maja taka filozofie: co jakis czas innowacja, uwarunkowana rowniez poziomem sprzedazy i zamowien dystrybucyjnych dla danego modelu.
A z paistami jest inaczej? jedyna seria która trzyma się od lat to 2002, w międzyczasie były 1000, 2000, 3000, innovation, dimension i pewnie kilka innych

Palin_041188

Ja powoli zaczynam powrót na Paistek, najpierw zakup hihatu 14" z serii Traditonal. Od 3 lat szukam bezskutecznie DRY Dark Ride 20-22 z serii Signature (Doktorek RF wie o co chodzi :) :) :) :) )

Cień

Wysłany: Pią 15 Lut, 2008   

MicMart napisał/a
A z paistami jest inaczej? jedyna seria która trzyma się od lat to 2002, w międzyczasie były 1000, 2000, 3000, innovation, dimension i pewnie kilka innych

Jest zasadniczo inaczej, bo przynajmniej wiesz na czym stoisz. Większość obecnej oferty wyewoluowała z czegoś co już było wcześniej, co Paiste podkreśla.

Poza tym, chyba przesadzasz. Na stronie Paiste widnieją lata wprowadzenia:
Traditionals - 1996
New Signature - 2004
Signature - 1989
2002 - 1971
RUDE - 1980

I jeszcze Giant Beat, który zmarwychwstał...

rafaldrummer

Wysłany: Nie 02 Mar, 2008   

Cytat

A to ciekawe :) Moim zdaniem Classics ma się nijak do Alphy. Porównał bym je raczej do starej linii 802, ze wskazaniem że 802 gra lepiej :) Zaznaczam że grałem na wszystkich wspomnianych blaszkach.

W Classics'ach od razu rzuca się w uszy takie "budżetowe" brzmienie.
Alpha to już praktycznie zawodowe blachy, do miana profesjonalnych brakuje im nieco charakteru.

ozz

Wysłany: Czw 02 Kwi, 2009   

No własnie coś w tym - Paiste to marka z tradycją o osobliwym brzmieniu i niebywałej wytrzymałości .Sam "zaraziłem się" tą firmą odkąd mój ojciec kupił te blachy - grałem również na innych dla porównania - Meinl (ale z niższej półki cenowej) Teraz wiem że będe inwestował napewno w Paiste .
Obecnie nie osiągam wyżyn cenowych (seria 201 ) ,która niby wywołuje wiele kontrowersji ale jednak się nadal sprawdza :) Z upływem czasu napewno zainwestuje w coś wyżej

meinl22 
www.indepths.pl

Wysłany: Pią 03 Kwi, 2009   Re: Paiste - blachy dla snobów?

Jurek22 napisał/a
Tak sobie pomyślałem o tym - co prawda uwielbiam te blaszki, samo patrzenie na nie jest przyjemne , myślę, że wielbiciele Paiste wiedzą o co chodzi, i wcale przez mój stosunek do tej firmy nie pisze tych słów - ale czy nie stało się jakos tak, że ta marka jest skierowana troszkę do snobów? Co o tym myslicie?
To oczywiście tylko moje przemyślenia, ale same ceny tych blach mowią swoje. Oczywiście, ktoś może powiedzieć, że to żadna filozofia wywindować ceny swoich produktów w kosmos. Jednak moim zdaniem jakość bardzo idzie w parze z tą ceną. Poza tym Paiste potrafi wykrzesać niesamowite brzmienie z B8 nie mówiąc już o tych ich sekretnych stopach.

Jasne, że to nie cena blachy stanowi o jej jakości, ale jej brzmienie. Jednak moim zdaniem z jakością blaszek Paiste (na myśli mam półki semi-pro i pro, od mniej więcej 802 w górę) nie mogą się równać inni producenci.
Co Wy o tym myślicie?

Użytkowników Meinla na forum też jest bardzo mało

jacek-bębniarz 

Wysłany: Pią 03 Kwi, 2009   

zmodyfikuj to do 1 posta, to jakiś problem? musisz 3 napisać po 1 zdaniu? ...

Moje zdanie jest takie - Paiste brzmią tak, jak nie brzmią żadne inne blachy. Mają swoje specyficzne brzmienie, które różni się znacznie od innych marek. W przypadku np. Sabiana i Zildjiana da się odszukać podobnie brzmiące blachy. Nawet Meinl ma modele (serie nawet), które mają zbliżony sound do ww. Natomiast Paiste to blachy mające inny charakter, co sprawia, że są tak niepowtarzalne.

To oczywiście zasługa stopów, które są trzymane w tajemnicy przez Paiste. I oby tak było jak najdłużej :)

meinl22 
www.indepths.pl

Jurek22 napisał/a
515 napisał/a

O Meinlach mam swoje zdanie po wystepie Thomasa Langa w HRC. Średnio ciekawe blachy.

Lang głównie gra na Generation-X i posiada zaledwie parę blaszek Byzance czy Mb20. Jako że większość blach których używa to jego sygnatura więc nie gra na innych seriach. Sam używałem Generation X Signal crash z jego sygnaturą ale szybko ją sprzedałem i kupiłem Byzance który bardziej do mnie przemawia

Ice_Gust_PL 

Z Paistów strasznie mi się podobają zwłaszcza Dark Energy i Twenty, pięknie ciemno brzmiące blachy! Ale... no właśnie, cena... Polityka firmy, jeśli chodzi o ceny wydaję się być samobójca, ale widać, że to się sprzedaje! I przy tym brzmieniu zupełnie się nie dziwię ;)

jacek-bębniarz 

z tą ciemnotą akurat bym nie przesadzał jeśli chodzi o NSDE... z powodzeniem używam tych blaszek w mocniejszej muzie, gdyż są niesamowicie pełnie i iskrząco brzmiące a przy tym wystarczająco agresywne

Marck 

Wysłany: Sob 04 Kwi, 2009   

klima napisał/a
nie offtopowac prosze, a co do kolegi marcka, to prosze o nie wypowiadanie sie, gdzie masz zerowe pojecie na dany temat, moze i to b15 itd z dodatkiem czegos tam, tyle, ze zauwaz, ze zadna firma nie zna dokladnych proporcji, sposobie produkcji, kolejnosci i czego tam jeszcze potrzeba aby uzyskac taki a nie inny stop...wszystkie podane w internecie wiadomosci sa tylko orientacyjnie wykazane w procentach, bo na stop nie wplywaja tylko skladniki, ale jeszcze wiele innych rzeczy.

To przeczytaj Kolego opis patentowy Paista to będziesz znał te informacje, są tam opisane wszystkie etapy produkcji z granicami parametrów oraz wymagania jakościowe co do materiału (np. wielkość ziarna i twardość stopu):

"(...) An alloy containing, for example, 14.7 percent by weight tin, 0.08 percent by weight phosphorus and 85.22 percent by weight copper is initially melted in an induction melting furnace.

The melt is delivered at a temperature of 1000° C. to 1200° C. into a heat retention or holding furnace of a strip or band casting installation. A strip or band is cast.

The cast strip or band has, for example, a width of 670 mm and a thickness of 18 mm (...)" itd. itp.

Po przeczytaniu całości jasno widać, że Paiste stosuje jedną z najkosztowniejszych i najnowocześniejszych technologii (jeśli nie najnowocześniejszą) wśród producentów talerzy. W każdym razie jest jasne dlaczego tureckie blachy są tańsze i czemu każda jest inna.

klima 
Almighty of forum!

Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009   

ok my bad zwracam honor :) niepotrzebne posty usune, a te informacje zostawie jako ciekawostke :)

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym

Bębniarek

Hmm dziwny temat , kompletnie nie rozumiem o co chodzi z tymi "blachami dla snobów" przecież te blachy nie są znacznie droższe niż Zildjian czy Sabian , w USA ceną są zbliżone , różnica między tymi firmami to góra 20$
Paiste to fajne talerze ale bez przesady , mnie osobiście nie urzekły , brałem je pod uwagę przy kupnie setu bo cenę miałem identyczną na wszystkie firmy , ale jednak postawiłem na co innego i nie żałuję.

Moim zdaniem to następny mit panujący w Polsce podobnie jak z dw :) czyli podsumowywując ... jak masz Paiste i dw i jesteś mega snob :)

Virt 

Bębniarek napisał/a
Moim zdaniem to następny mit panujący w Polsce podobnie jak z dw czyli podsumowywując ... jak masz Paiste i dw i jesteś mega snob

DW PDP i Paiste 2002 też się liczy? ;) :)

love dance justice

Wysłany: Pon 06 Kwi, 2009   

paiste'y nie maja "jaj", niecierpie tych blaszek, po prostu niecierpie.

YelloW_EyE 
Rowan

Paiste 16" 2002 Full Crash - 943 PLN
Zildijan 16" K DARK CRASH THIN - 1233 PLN
Meinl 16" Byzance Medium Thin Crash - 854 PLN

(nie jestem pewnien co do Zildka, jeśli źle wstawiłem to przepraszam, wiem tylko, że seria "K" jest najwyższą u tego producenta)

podłączam się, patrząc w necie nie odczyłem, ze Piaste są dużo droższe o d innych marek, dla mnie Zildijan są bardzo drogie, BTW miałem kiedyś okazję grać na crashu 16' Piaste 2002 i powiem że był to najlepszy rash jaki słyszałem.

Meinl

morthias 
Lubię placki.

[b]YelloW_EyE[/b], porownales zupelnie inne blaszki. Do K Dark Crash Thin nie porownywalbym 2002, tylko Signature/New Signature dark crashe, np. New Signature Dark Energy Mark I ktory kosztowal, z tego co pamietam cos pod 1500 zl.

dr_Petronius_ums 

love dance justice napisał/a
paiste'y nie maja jaj, niecierpie tych blaszek, po prostu niecierpie.

Wszystko jest kwestią gustu. Serie 2002 i Giant Beat są jednymi z najszlachetniejszych blach, jakie słyszałem Faktycznie Paisty są bardzo specyficzne i nie każdemu muszą pasować. Moim zdaniem Paiste robi blaszki z duszą, które po prostu niesamowicie gadają. (pomijam oczywiście 201, 101 i inne wynalazki tego typu).

Ps. Jaja to powinien mieć grający, a nie sprzęt na jakim gra ;)

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Paiste - blachy dla snobów?