Witam
Jestem zainteresowany kupnem nowego zestawu perkusyjnego, do dyspozycji mam budżet do 3000zł. Interesuje mnie "uniwersalny" zestaw, który będzie można dopasować do każdego gatunku muzycznego, ponadto nie interesuje mnie ilość zakupionych bębnów, ale ich jakość. Wolę zakupić mniejszy zestaw, który później w miarę możliwości postaram się rozbudowywać. Będzie to moja pierwsza perkusja, więc szukam czegoś na dobry początek.
Mogę się podczepić pod temat?
Bo nie chcę zaśmiecać forum.
Uczę się grać na perkusji i w końcu przyszedł moment, że chciałabym zakupić sobie jakiś sprzęt. Pytanie tylko jaki? Możecie coś polecić? Coś niedrogiego, ale jednocześnie nie takiego, co nie brzmi, ewentualnie nie co się zaraz rozwali..
Pozdrawiam.
Ayaa, odradzam wszelkie perkusje typu sounder czy millenium itp. (w ostatnim czasie dwóch moich znajomych wydało kasę na te własnie "perkusje" i rewelacji nie ma :>)
Ja osobiście poleciłbym jakieś używane Amati (idzie wyrwać ładne zestawy nawet za 400zł) z czego zostaje CI 1000zł na blachy oraz naciągi
Tu możesz wybierać pomiędzy talerzami wykonanymi z:
mosiądzu (tanie, trudno potem sprzedać, brzmienie- ogólnie szału nie ma ale na początek powinny wystarczyć)
brązu (już trochę droższe jak wyżej wymienione ale brzmienie lepsze i łatwiej sprzedać)
Na początek wystarczy Ci hi hat oraz crash bądź ride
Jak znajdziesz coś ciekawego to pytaj, bo chyba nie chcesz wyrzucić kasy w błoto
Zachęcam też do przeszperania forum ponieważ jest tu mnóstwo tego rodzaju tematów
Hullah, nie wiele o niej słyszałem, wiec nie wiem.
Jeżeli już yamaha to dużo dobrego słyszałem o yamaszce stage custom
przy odpowiednim stroju zabrzmi naprawdę dobrze;) idzie wyrwać używane shell sety do 1500zł.
Moim zdaniem z Twoim budżetem polował bym na używane Mapex pro M lub Ddrum Dominnion nie mówię jednak ze nie znajdziesz lepszych
wyzej wymienione dwa zestawy to moje faworyty
Sesio., a co sądzisz firmie Ever Play?
A poza tym, to wybieram się do sklepu muzycznego, żeby tam zapytać i zobaczyć co mają, jednak chciałam najpierw zorientować się jakiś firm unikać, bo wiadomo - niektórzy chcą tylko sprzedać..
Ayaa, jak już ktoś kiedyś powiedział bębny te nadawać się mogą jedynie na rozpałkę do pieca kiepska taniocha. To że coś jest używane nie musi oznaczać że cos jest gorsze, dlatego nie staraj sie szukać wyłacznie nowych perkusji
lepiej wydać 1000zł na nowego Ever Play-a czy jakies amati które zabrzmi lepiej i zostanie na dobre naciagi ? hmmm? moim zdaniem lepsza druga opcja
Ostatnio zmieniony przez Sesio. Wto 03 Sty, 2012, w całości zmieniany 2 razy
lukasz, no masz racje ale to już custom
moim zdaniem można dołożyć i wyrwać coś lepszego
ew zostanie więcej na talerze
Swoją drogą ciekawy ten sonor :>
Ostatnio zmieniony przez Sesio. Wto 03 Sty, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Sesio., według mnie oczywiście także druga opcja lepsza, lecz ja się na niczym nie znam, więc wolę kupić komplet, ponieważ nie mam pojęcia o naciągach, talerzach..
lukasz, dlatego raczej z nowym sprzętem się wstrzymam i poszukam czegoś używanego..