Mapexa V nie ogrywałem nigdy, natomiast te dwa Exporty to dość leciwe ale naprawdę sympatyczne bębny zwł. do rocka i ciężej będą jak znalazł, grałem jakieś 1.5 roku próby na takich i zestaw nie jest zły.
Black Hawka odpuść. Co do wyboru - masz jakiś hardware? werbel? czy potrzebujesz kupić wszystko
Gram na nieco starszym exporcie od 10 lat. Wersje z głębokimi tomami (te z długimi lugami) naprawdę fajnie się spisują tam gdzie trzeba mocniej walnąć. Mimo wieku nie ma wstydu na koncertach Do lżejszych gatunków nie polecam bo są w tej cenie lepiej brzmiące bębny (np. stare Sonory Sonic Plus / II).
Natomiast co do opłacalności zakupu całego zestawu z blachami i innymi pierdołami miałbym już zastrzeżenia. Shellset exporta można kupić już poniżej 1000 zł.
A o mapexie trudno powiedzieć mi coś więcej bo ogrywałem tylko cudze i nie testowałem ich na trwałość . Ogólnie nowe produkty nie brzmią tak źle - jeśli są problemy to właśnie z awaryjnością bo niemal wszyscy oszczędzają na materiałach.
Do tego tu dość małe rozmiary - centrala 18" i werbel 13".
A Sabiany B8 - zawsze polecam na początek bo są jak na tę cenę uniwersalne i trwałe.
_________________ De Ente et Essentia...
Ostatnio zmieniony przez Krzychoo Pią 19 Sie, 2011, w całości zmieniany 1 raz