Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Poradnik Młodego Perkusisty
Poradnik Młodego Perkusisty
Autor Wiadomość
lukasz

Wysłany: Sro 04 Sty, 2012   Poradnik Młodego Perkusisty

Wychodząc naprzeciw ciągłym pytaniom z szablonu "mam 1862 złote i 47 groszy, co kupić?" postanowiłem napisać pierwszą część poradnika pod tytułem "mam 1862 złote i 47 groszy, co kupić?". Skupiłem się jedynie na bębnach nowych, gdyż ceny używanych to loteria. Zakresy cenowe są bardzo rozmyte, starałem się sugerować cenami największych sklepów muzycznych na początek 2012 roku. Bardzo bym prosił o powstrzymanie się od dyskusji odnośnie przynależności danego zestawu do drabinki, jest to swego rodzaju kompromis, który opracowywałem z jeszcze jednym perkusistą i realizatorem dźwięku z dużym doświadczeniem (co nie znaczy, że mamy 100% racji, niektóre zestawy stoją "na granicy"). Aby nie zaśmiecać tematu, proponuję wszelkie sugestie wysyłać do mnie na PW - obiecuję, że każdemu odpiszę i każdy pomysł zostanie przemyślany. A więc zapraszam, szczególnie bardzo początkujących bębniarzy, do lektury.

lukasz

Wysłany: Sro 04 Sty, 2012   

Przedział pierwszy
do 1500 zł
Atrapy

Produkty wizualnie przypominające perkusje, zwykle w czarnych bądź wiśniowych okleinach, spotykane od lat dziewięćdziesiątych pod różnymi nazwami, m.in. Power Beat, Stagg, Millenium, Abix, Hohner, Peavey (international series), Dimavery, Chester czy SignS. Zwykle opisywane na aukcjach internetowych (na których są częstym gościem, gdyż żaden szanujący się sklep nie weźmie tego nawet w komis) jako „Hit”, „Profesjonalne”, „Zawodowe”. Brzmienie nie warte opisywania, najtańsza sklejka jaką chińska fabryka potrafiła zdobyć, strojenie praktycznie niemożliwe (tragiczne wykończenie krawędzi), osprzęt jednorazowy. Szczególnie wystrzegać się należy modeli gdzie bęben basowy strojony jest na sześć śrub.

Przedział drugi
od ok. 1500 zł do 2000 zł
Bębny klasy podstawowej (entry level)

Budżetowe produkcje znanych, zwykle, producentów. Pearl Target, Pearl Forum, Mapex Voyager, Mapex Tornado, Premier Olympic, Sonor 500, Sonor SmartForce, PDP (DW) Z5, Gretsch Black Hawk, Drumcraft 4. Zestawy niskiej klasy, ale zadowalające do ćwiczeń czy grania pierwszych prób z zespołem (a nawet pierwszych występów). Bardzo różna jakość wykonania, zwykle bardzo słabe werble. Niektóre zestawy, jak na przykład Mapex Tornado (który jest jednocześnie najsłabszym z zestawów tu prezentowanych) można znaleźć w bardzo dobrych cenach wraz ze stołkiem oraz atrapami talerzy, co może być ciekawą ofertą dla osób, które zaraz po rozpakowaniu sprzętu chciałyby zacząć grać. Hardware na podstawowym poziomie, ale bez ryzyka katastrofy po godzinie grania. Zwykle trudne do nastrojenia. Prawdopodobnie niedługo po zakupie będzie należało wymienić naciągi.

Przedział trzeci
od ok. 2000 zł do 3000 zł
Bębny klasy niższej średniej

Mapex Horizon, Mapex M, Sonor 1000, Sonor 2000, Ludwig Element, Tama Imperialstar, Pearl Export, Gretsch Catalina, Drumcraft 6

Bębny doskonałe na koncerty, w wielu przypadkach starannie wykończone, dające po wprawnym nastrojeniu przyjemne, niedenerwujące brzmienie. Osprzęt dodawany do bębnów tej klasy powinien w zupełności wystarczyć większości nawet zaawansowanych perkusistów. Tak jak w półce podstawowej tak i tu zdarza się loteria wykonania oraz brzmienia, więc instrument należałoby wybierać osobiście (choć na firmowych naciągach oraz w warunkach „sklepowych” ocena wartości takiego instrumentu bywa po prostu niemożliwa).

Przedział czwarty
od ok. 3000 zł do 5000 zł
Bębny klasy wyższej średniej

Yamaha Tour Custom, Pearl Vision, Mapex Meridian, Mapex PRO-M, DrumCraft 8, Ludwig Epic, Sonor 3000, PDP (DW) M5, Yamaha Stage Custom, Mapex Saturn

Bardzo przyzwoicie brzmiące zestawy, sprzedawane z masywnym i wytrzymałym osprzętem. Świetnie nadają się już na koncerty i sprawdzą w studiu nagrań. Staranne wykończenie i spore możliwości brzmieniowe to cecha charakterystyczna tej półki. Niższe wymagania kontroli jakości niż bębnów profesjonalnych odbijają się na mniej szlachetnym brzmieniu. Niemniej jednak wielu profesjonalnych muzyków z powodzeniem gra i nagrywa na bębnach z tego przedziału jakościowego, doskonale definiującego wystarczającą jakość przy osiągalnej cenie.

Przedział piąty
od ok. 5000 zł w górę
Instrumenty profesjonalne

Pearl Masters, Pearl Reference, Tama Starclassic, Mapex Orion, Yamaha Recording, Yamaha Oak Custom, Yamaha Absolute, Gretsch New Classic, Gretsch Renown i wiele, wiele innych. O tych bębnach można w zasadzie pisać w nieskończoność. Nie ma lepszych czy gorszych, wszystko zależy od osobistych preferencji muzyka. Duży wybór materiałów, wykończeń, najnowsze technologie, najwyższa jakość wykonania. Bardzo często sprzedawane jako tzw. shell-sety, czyli same bębny bez osprzętu i czasem werbla, stąd cena końcowa kompletnego instrumentu potrafi być znacznie wyższa.

Reasumując: powinno się zakupić instrument najlepszy na jaki nas stać. „Jestem za słaby na tak dobry sprzęt” nie istnienie. Im lepszy instrument, tym więcej motywacji do nauki.

lasarus 

Wysłany: Sob 28 Kwi, 2012   Zestaw do nauki dla 5cio latka

Witam wszystkich.
Jak w temacie ,prosze o rade co najlepiej kupic dla dziecka 5cio letniego. Bardzo chce zaczac nauke;) Wiem ze na chciejstwie moze sie zakonczyc przygoda z instrumentem,ale dlaczego nie sprobowac?
Pytanie - czy dla takiego malucha sa jakies specjalne,male zestawy,czy moze sprobowac na normalnym(nie ukrywam,ze gdyby normalny wchodzil w gre,to bylbym przeszczesliwy,bo sam bym chcial pocwiczyc;)?
Kolejne pytanie - z uwagi na halas czy moglibyscie polecic(lub odradzic) mi jakas perkusje elektroniczna.Zakres cenowy do 5000,ale oczywiscie nie mam ochoty wyrzucac niepotrzebnie kasy.
Z gory dzieki za rady.

klima 
Almighty of forum!

Wysłany: Sob 28 Kwi, 2012   

Lasarus - sprecyzuj budżet dla perkusji akustycznej, da się znaleźć zestawy typu taye go kit na których dziecku będzie fajnie pograć, jak i dorosły człowiek pogra przyjemnie :) a co elektronicznych, to poczekaj na opinie innych specjalistów, ja cienka dupa jestem :)

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym

lasarus 

Wysłany: Sob 28 Kwi, 2012   

budzet to do 5000 max,ale przegladajac allegro i oferty sklepow,mysle ze to przesada... wiec zalozmy ze do 3000.

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Poradnik Młodego Perkusisty