Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Roland SPD-S
Przesunięty przez: klima
Wto 05 Sty, 2010
Roland SPD-S
Autor Wiadomość
Qbs

Wysłany: Pią 25 Wrz, 2009   

ja tam mialem w pudelku jak kupilem ale poszla sie dawno temu pasc ;]

sprobuj napisc do dystrybutora moze Ci udostepnia w pdf...
It is a physical experience as real as any other.

gtomek 

Wysłany: Pon 28 Wrz, 2009   

Noooo..... Udostępnią... Za 150 zł , chyba że SPD-S był u nich kupiony , to wtedy wyślą nieodpłatnie... To chyba nie mało...?

tutkaprof

Za samodzielne zlecenie tłumaczenia zapłaciłbyś mniej więcej tyle, co za dwa spdsy w sklepie.

Qbs

jedno (bardzo trendy ;]) slowo - zenua

oryginalna instrukcja jest za darmo - http://lib.roland.co.jp/s...50/SPD-S_e5.pdf - jak widac polski to bardzo kosztowny jezyk ;]]]]]

wniosek jeden - uczyc sie jezykow :P

btw. co to znaczy "u nich kupiony"? bezposrednio u dystrybutora?
It is a physical experience as real as any other.
Ostatnio zmieniony przez Qbs Pon 28 Wrz, 2009, w całości zmieniany 2 razy  

gtomek 

wniosek jeden - uczyc sie jezykow :P
quote]

Dzięki za poradę... :razz:

gtomek 

Qbs napisał/a

btw. co to znaczy u nich kupiony? bezposrednio u dystrybutora?

Taa, jak im przedstawię jakiś kwitek ,że zabawka była kupiona w Polsce, w sklepie to mi dadzą, ewentualnie podać im numer seryjny, jak znajdą taki w swojej bazie to też... Widać prowadzą jakieś swoje "notatki"... W sumie po tych cenach to się nie dziwię, jak się tego sprzedało z 10 sztuk... ;)

gtomek 

Wysłany: Nie 04 Paź, 2009   

Pad werbla i pad stopy podłączę pod wejście TRIG IN (1/2)...
A co mogę sobie wpiąć w wyjścia: FOOT SW i EXP PEDAL...? I po co...? :razz:

gtomek 

Wysłany: Sro 07 Paź, 2009   

Pozwolę się przypomnieć... ;)

tutkaprof

foot switch pozwala prawdopodobnie przejąć rolę guzików PLUS i MINUS - zmieniasz programy nogą. Expression pedal to już dla mnie fanaberia - prawdopodobnie pozwala regulować nogą głośność, ale to jest stosowane w syntezatorach, gdzie masz ciągły dźwięk, grasz rękami i modulujesz płynnie nogą, a tutaj? No ale jest, może sam wymyślisz po co.

gtomek 

Czyli mnie interesuje właścieie tylko wejście TRIG IN...
Łokej, dzięki wielkie... ;)

gtomek 

Wysłany: Nie 13 Gru, 2009   

Ponowię zapytanie o polska instrukcję do SPD-S a ... :razz:
Odpłatnie ... :twisted:

tutkaprof

Polecam bezpłatny Google Translate albo kosztujący 200 zł. translator Translatica Office Comfort, tłumaczący dokumenty PDF.

gtomek 

Za 150 + wysyłka jest polska instrukcja od dystrybutora , więc jedynie próbować tłumaczyć troche taniej... ;)

Dimitrich
KKK

Wysłany: Wto 05 Sty, 2010   

kto wrzucil to do smietnika, to przydatny temat

klima 
Almighty of forum!

ajajaj sorry moja wtopa, mial poleciec tylko ostatni post ;)

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym

zaklinacz

sorry, ale nie rozumiem chyba obyczajow tego forum...
proponuje instrukcje, a post zostaje skasowany...
jak tam chcecie, ale myslalem, ze po to forum, aby sobie pomagac...
podziekowal

klima 
Almighty of forum!

po to forum zeby sobie podziekowac ale w regulaminie jest napisane chyba odnosnie materialow do sciagania, co sie tyczy rowniez ogloszen tego typu na forum...jutro to wyczyszcze

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym

zaklinacz

ogloszenie chyba by bylo wtedy, gdybym chcial na tym zarobic...
pozdro

gtomek 

Wysłany: Sro 06 Sty, 2010   

zaklinacz, miałeś cos odnośnie instrukcji może...? bo nie czytałem posta, a z tego co wnioskuję ktos coś wykasowal...
mozesz napisac, ewentualnie do mnie na priv...?

DarekMax 

Wysłany: Sob 23 Sty, 2010   

zaklinacz napisał/a
ogloszenie chyba by bylo wtedy, gdybym chcial na tym zarobic...
pozdro

Może lepiej byłoby założyć nowy temat "Polskie instrukcje" i tam umieszczać oferty z polskimi wersjami instrukcji do różnych urządzeń. Wtedy wszystko byłoby w jednym miejscu. Tak na marginesie to polskie wersje instrukcji powinny być dostępne bez żadnej łaski na stronach producenta i problemu by nie było. Może kiedyś to się zmieni ale z podejściem z jakim się spotkałem u dystrybutora Yamahy to rychło to nie nastąpi. Na moje pytanie: "czy mogę otrzymać od nich polską wersję instrukcji do modułu kupionego zagranicą?" dostałem odpowiedź: "niestety nie chyba, że dokupi Pan moduł do instrukcji bo samej nie udostępniamy". Żałosne ale niestety prawdziwe...
Ostatnio zmieniony przez DarekMax Sob 23 Sty, 2010, w całości zmieniany 2 razy  

X tomicher X 
Go Vegetarian !

Wysłany: Sro 15 Cze, 2011   Tap tempo

witajcie panowie
100 lat mnie tu nie było ale tym razem nie obejdzie się bez waszej pomocy...

Wiem, że instrukcja spd-s`a wspomina o tapowaniu tempa w tym urządzeniu. jak to wygląda w praktyce ?
W ustawieniach CONTROL SW możemy ustawić tak aby jeden pad albo podłączony przykładowo pedał miał na trwałe przypisane funkcje ustalania tempa.
Mam poukładane własne patche, w których niektóre sample są w trybie phrase, tak by zapętlone odzywały się cały czas. Mam ustawione aby jeden pad spełniał rolę ustalania tempa.

Czy da się przed korzystaniem z danego loop`a zatapować mu żądane tempo ? Próbowałem już różnych kombinacji ale nie potrafię dojść do sytuacji typu: gram kawałek na akustycznych bębnach, tapuje (3-4 uderzenia) na spd-s`ie i wtedy uderzam w danego sampla, który gra we wskazanym przeze mnie tempie.

Czy to w ogóle jest możliwe ?

tutkaprof

Wysłany: Czw 16 Cze, 2011   

Tak na mój rozum synchronizację tempa ustawiasz podczas EDYCJI parametrów wava i patcha. A więc wchodzisz w konfigurację i tam określasz, jakie tempo chcesz mieć i takie tempo już pozostaje. W instrukcji nie ma nic na temat zmiany tempa podczas gry na żywo.

X tomicher X 
Go Vegetarian !

Wysłany: Czw 16 Cze, 2011   

tutkaprof napisał/a
Tak na mój rozum synchronizację tempa ustawiasz podczas EDYCJI parametrów wava i patcha. A więc wchodzisz w konfigurację i tam określasz, jakie tempo chcesz mieć i takie tempo już pozostaje. W instrukcji nie ma nic na temat zmiany tempa podczas gry na żywo.

Tak myślałem ale wolałem się jeszcze upewnić żeby mieć czyste sumienie.

Mam jeszcze pytanie ale tym razem bardziej techniczno-sprzętowe...
Jak chłopy go podpinacie na scenach, w klubach ? Co klub to inne warunki w jakich dane jest nam grać. Nie wyobrażam sobie ciągnąć bezpośrednio dwóch kabli (stereo) od spd-s`a do akustyka który czasami jest Bóg wie gdzie.
Wiadomo że zazwyczaj na scenach są panele przystosowane pod mikrofony wokalisty itd. na wtyczki XLR.
Jak najłatwiej ogarnąć ten temat ?
Czy przykładowo podwójny kabel jack-jack + dwie przejściówki z jack na XLR załatwiłyby sprawę ? Czy te panele są przystosowane by podpinać pod nie urządzenia takie jak spd-s ?

Yarko 

Wysłany: Pon 02 Sty, 2012   

Witam.
Chciałbym odświeżyć temat i zwrócić się do Was z pytaniem. Od niedawna stałem się posiadaczem Rolanda spd-sx. Jest to następca spd-s'a. Mój problem pewnie wyda Wam się banalny, ale dla mnie to urządzenie to jakiś kosmos. Czy mógłby mi ktoś po 'chłopsku' wyjaśnić jak wykonywać zapętlone loopy (czy jak to się nazywa) :oops: Chodzi mi mianowicie o coś takiego:
film
Nie wiem jak to zrobić aby po zagraniu jakiejś frazy, ona się zarejestrowała i leciała w pętli (w kółko) i abym mógł do niej dogrywać kolejne elementy tak jak to ma miejsce na filmie. Wiem, że na filmie jest wykorzystany Octopad, ale jestem pewien, że SPD-SX też oferuje taką możliwość. Za wszelką pomoc bardzo będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Jarek.

Wooof

Wysłany: Pon 02 Sty, 2012   

X tomicher X napisał/a

Mam jeszcze pytanie ale tym razem bardziej techniczno-sprzętowe...
Jak chłopy go podpinacie na scenach, w klubach ? Co klub to inne warunki w jakich dane jest nam grać. Nie wyobrażam sobie ciągnąć bezpośrednio dwóch kabli (stereo) od spd-s`a do akustyka który czasami jest Bóg wie gdzie.
Wiadomo że zazwyczaj na scenach są panele przystosowane pod mikrofony wokalisty itd. na wtyczki XLR.
Jak najłatwiej ogarnąć ten temat ?
Czy przykładowo podwójny kabel jack-jack + dwie przejściówki z jack na XLR załatwiłyby sprawę ? Czy te panele są przystosowane by podpinać pod nie urządzenia takie jak spd-s ?

Do tego typu urządzeń najlepiej mieć direct box'a (DIBOX). Nie wszystkie kluby mają to małe pudełko niestety. Dibox dopasowuje ci sygnał do profesjonalnego estradowego sprzętu nagłośnieniowego, zmienia ci sygnał niesymetryczny na symetryczny, likwiduje brumienie. Koszt to jakieś 200-300 pln. Luknij tu http://www.monacor.pl/product/show/2650/DIB-102
pozdrawiam

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Roland SPD-S