Szukam czegos uniwersalnego. A to ze mozna tam zgrywac brzmienia jakie sie nie chce to jest podstawa. I tak wszystko robie na kompie. Nie chce inwestowac w pady takie osobne. Noi fajna mozliwosc nagrywania wokalu. Duzo jest fabrycznych brzmien?
DrumPiter86: poszukaj sobie mojego tematu o tytule + - "dodawanie pada do zestawu akustycznego" - tam Portis dosc duzo informacji podal o tym cudenku
_________________ Rhytm is a way to transmit a description of experience
in an emotional and not abstract way.
It is more than a metaphor:
It is a physical experience as real as any other.
Wiecie ogolnie chodzi oto ze chce kupic pada z roznymi brzmieniami i miec mozliwosc wgrywania a rozgladalem sie i uznalem ze to jest najlepsze wyjscie kupic tego rolanda SPD-S! Jest chyba najlepszy i uniwersalny!
Witam Was bardzo serdecznie.
Nazywam sie Łukasz Tytyk i jestem pierwszy raz na forum. Mam kilka bardzo sprecyzowanych pytań do znawców sprzętu Roland spd-s. Prosze o odpowiedź i pomoc.
chcialbym sie dowiedziec czy uzywajac rolanda sampling pad moge:
1.odpalac wczesniej zaprogramowane na kompie petle i dogrywac jakies brzmienia z padow podczas koncertu czy to wygodne jest w miare (gram na pianie)
2.jak duza pamiec posiada...czy np bede mogl godzinny koncert wypelnic bitami z tej maszynki?
3. czy zgrywanie sampli na karty i odczyt jest skomplikowany bo to roznie bywa...
4.jaki jest podzial na pamiec zewn i wewn urzadzenia w mb, w bankach?
dzieki pozdrawiam
slight
add 1 jesli chodzi Ci o to czy SPD-S może być kontrolerem dla kompa to nie wiem nigdy tego nie robiłem ale jak masz przyciete loopy w wav-ach to spokojnie je wgrywasz i wio
add 2 ja mam karte 512MB wiec trudno mi sobie wyobrazić zeby nie wystarczyło. Jeśli masz większe potrzeby to może trzeba się zastanowić nad mini-diskiem?
add 3 jak znasz angielski (nie ma PL instrukcji) to prosciutkie chociaż przy dużych samplach (ja mam 1 co waży 10 MB) troche trwa wgranie
add 4 pamiec wewnetrzna nie jest zbyt wielka i na dodatek zatkana fabrycznymi samplami, które możesz tak czy siak wypieprzyc a zewnetrzna zależy tylko od wielkości karty jaką kupisz zdaje sie ze max to 512MB
1. nie nie chce kontrolera tylko zeby np gotowa sciezke perc w wave stworzona np na pro tools wrzucic do niego tzn na jego karte...on to potem pewnie sobie pogrupuje jakos na karcie no i odtwarza poprzez nacisniecie padu
3.przy wgrywaniu to mam czas tylko chodzi o to czy podczas grania koncertu dostep do poszczegolnych sciezek jest prosty i nie zabiera zbyt wiele czasu i manipulowania?
4.pytam o wielkosc pamieci bo ja np w bossie mam taki problem ze na pamiec wewn (chyba ok 1 mb) przypada 16 bankow pamieci
a na zewn (karta smart media 64 mb) tez 16
co daje po prostu w rezultacie niewykorzystanie zarowno calej pojemnosci pamieci kart zewn jak i szybkie przepelnienie pamieci wewn i niewykorzystanie wszystkich dostepnych bankow:(
no tak ale to nieco inna polka cenowa...
a sciezke przeciez moge przygotowac na kompie wgrac na karte do rolanda spd i potem z przypisanego padu odpalic czyz nie?
4.pytam o wielkosc pamieci bo ja np w bossie mam taki problem ze na pamiec wewn (chyba ok 1 mb) przypada 16 bankow pamieci
a na zewn (karta smart media 64 mb) tez 16
co daje po prostu w rezultacie niewykorzystanie zarowno calej pojemnosci pamieci kart zewn jak i szybkie przepelnienie pamieci wewn i niewykorzystanie wszystkich dostepnych bankow:(
to o bankach będzie: w spd-s jest troche inaczej
masz wavy które grupujesz (przypisujesz) do patcha - maks 9 plików bo jest 9 padów chyba ze rozbudujesz go o urządzenia zewnętrzne (np pad stopy lub trigery) Patch-y jest sporo, nie pamiętam w tej chwili ile ale chyba 400? Każdy wav może być grany pojedyńczo lub w loopie więc jakby trochę możliwości jest ingerencji w to co wychodzi z niego podczas gry. Przykład: na 1 wave masz bit od perkusji w loopie a na 2 jakieś przejście, które włączysz wtedy gdy masz potrzebę. Oczywiście wszystko musi być dopasowane co do czasu. Co prawda będzie to tzw 4-ręczny perkusista ale chyba spox :-) Inną kwestią pozostaje, czy grając na pianinie będziesz miał akurat wolną rękę żeby klupnąć w pada ;-) mi czasem brakuje trzeciej ;-)
Portis: jeszcze jedno takie bardziej przyziemne pytanie - jak to przewozisz? masz na to jakis specjalny rack albo pokrowiec?
przyziemna odpowiedź :o)
metalowa walizeczka wyścielona gąbką z castoramy, pojechałem, przymierzyłem, kupiłem, sprawuje sie zajebiście i jeszcze jest miejsce na zasilacz, kabelki itp pierdułki a statyw jeździ sobie z innymi w torbie na hardware :o)))
mam nadzieje ze masz jakas bardziej trwaly model bo ja w castoramie kupilem taka malutka na metronom, mikrofon, kable, zasilacze i cala pozostala drobnice ktora zawsze wozilem luzno albo w torbie i po pol roku walizeczka sie zaczyna sypac
Bębniarek
Wysłany: Wto 25 Wrz, 2007
A jak jest z niezawodnością SPD-S bo różne rzeczy czytałem i za ile najtaniej można go u nas kupić , mam okazję go kupić w USA nowego w sklepie za 1200 zł ale .... kupując u nas mam na miejscu serwis gwarancję itd.
podbijam temat.
pytanie glownie do tych ktorzy duzo woza sprzet i wieszaja spd-s na firmowym klampie rolanda (apc-33) - czy ktos z Was wpadl na jakis sensowny sposob przewozenia tego sprzetu? bo jak zauwazylem to ten apc-33 do najszybszych w instalacji/demontazu nie nalezy...
najlepiej na stałe miec do spdsa przykrecona 'baze' i wozic w ten sposob. jak zrobisz dziure nim w firmowym kartonie to sie zmiesci, a reszta clampa osobno.
_________________ -= hoy brujerizmo pa ti satanizmo =-
no ta... ale ja jakis kejs chce kupic
do kartonow to mam srednie zaufanie, zwlaszcza jak bedzie jechal na przyczepce...
przyziemna odpowiedź :o)
metalowa walizeczka wyścielona gąbką z castoramy, pojechałem, przymierzyłem, kupiłem, sprawuje sie zajebiście i jeszcze jest miejsce na zasilacz, kabelki itp pierdułki a statyw jeździ sobie z innymi w torbie na hardware :o)))
to co było działa nadal, klamp rolanda przyczepiony na stałe, jakoś nie chce mi się rozkręcać i skręcać 4 wkrętów :o)
nie wiem gdzies wytrzasnal tak pojemna walize ja dzis mierzylem sie z castorama i nic nie znalazlem
Odgrzebuję temat. Wiem, że jest tu sporo użytkowników SPD-Sa. Chciałbym zapytać, jak wygląda w praktyce rekonfiguracja przypisania padów? Czy jest to możliwe w warunkach scenicznych, między utworami?
Chodzi mi o urządzenie, które pozwoliłoby grać innymi samplami do każdego utworu. Czy SPD-S może mieć w pamięci np. ok 30 zsamplowanych fraz i można mu błyskawicznie przełączać programy przypisujące pady do sampli?
robisz sobie tzw. patche czyli wlasnie ustawienie do ktorego z 9ciu padow masz przypisany jaki sampel a przelaczanie miedzy programami to wciskanie dwoch guzikow ( + / - ) i nie ma z tym problemu na scenie
mozesz sobie poustawiac jakies efekty na dany sampel, glosnosc sampla i inne cuda wianki oczywiscie dla kazdego patcha niezaleznie
przykladowo ja mam 5 koncertowych patchy:
1. rozne efekty typu syrena, niskie basowe uderzenie itp
2. werble z ustawionym delayem + perkusjonalia
3. sampel pozytywki, werbel, stopa hi hat do coveru The Roots ;]
4. fabryczny patch z dzwiekami z bodaj rolanda 808 troszke zmieniony
5. patch z wlasnymi samplami (to jest wlansie w spd-s najlepsze )
i takich patchy mozesz miec chyba z 80 (nie pamietam dokladnie ale napewno samych wbudowanych jest okolo 50)
Ostatnio zmieniony przez Qbs Nie 22 Lut, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Dzięki wielkie, rozjaśniło mi się. Jak się trafi okazyjny spds, to pewnie spróbuję, bo nowy jest za drogi, ale na razie poszedłem inną drogą - pady > moduł triggerowy > midi > sampler.
Powiedz, czy na scenie nie miewasz problemów z trafieniem nie w ten pad co trzeba? Jeśli masz typowy zestaw perkusyjny, to SPDS pewnie ustawiasz gdzieś z boku. Przy szybkiej grze wyobrażam sobie, że ciężko jest wycelować tak precyzyjnie?
Pytam o to, bo chciałbym wyzwalać dłuższe sample z harmonią. Jeśli sample są perkusyjne, to nie ma tragedii, gdy zamiast krowiego dzwonka raz odezwie się konga, i tak nikt nie zauważy, ale gdy strzelisz samplem w innej harmonii, to już grubsza sprawa.
no srednio mam ten problem bo przez ostatni rok gralem na secie skladajacym sie ze stopy, werbla, picollo z boku, hi hatu i crasha a SPD-S byl bezposrednio nad werblem
teraz powoli wdrazam sobie ustawienie z dwoma tomami (10" i 14") gdzie spd-s jest w miejscu w ktorym wisiala by 12" (podobnie jak ma Aaron Harris z ISIS - http://www.youtube.com/watch?v=v2HRzP7gCeo ) i tez daje rade (z ta roznica ze w tym ustawieniu nie uzywam SPD-Sa zeby grac na tomach/werblach a juz stricte do efektow i puszczania loopow)
wydaje mi sie ze z celnoscia trzeba bedzie sie po prostu przyzwyczaic i pocwiczyc (na samym poczatku bebnienia to nie potrafilem trafic w toma 13" ;]) - czyli jak ze wszystkim, w ostatecznosci jezeli na jeden kawalek masz np. tylko 2 loopy do odpalenia to mozesz sobie zrobic takiego patcha ze jeden loop bedzie pod padem w lewym dolnym rogu a drugi loop pod padem w prawym gornym rogu a reszta padow bedzie pusta
jak masz okazje to sprawdz SPD-S - faktycznie tani nie jest ale jest swietny zwlaszcza, ze bardzo latwo sie go rozbudowywuje - dodalem sobie ostatnio do zestawu pada Roland PD-8 ktorego mam w miejscu picollo (i wreszcie sam sobie kontroluje dlugosc delaya a nie gluchy akustyk ;]) no i hansenfutza z triggerem - jest pieknie