Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Roto Tomy :)
Roto Tomy :)
Autor Wiadomość
tix

Wysłany: Sro 29 Lis, 2006   Roto Tomy :)

http://proaudiomusic.com/images/remoER068006.gif

czy ktos was kiedys gral na takich cudeńkach?:> widzialem u niektorych perkusistów, ciekaw jestem jak brzmia? tutaj -> http://www.youtube.com/watch?v=Nx8q4GtqlNI Yoshiki gra ale wydaje mi sie ze nie sa az tak donosne jak zwykle tomy :)

pozdrawiam

Fazer

Wysłany: Sro 29 Lis, 2006   

nie grałem, ale słyszałem nie raz. Płaskie brzmienie, znacznie cichsze niż tomy, no i mają sporo mniej opcji (strój, zastosowanie). Sprawdź na własnej skórze zanim kupisz, bo mogą ci wogule nie pasić w twoich klimatach. Niestety nie wiem kto je aktualnie ma.
Mnie to nie kręci, aczkolwiek całkiem ciekawie brzmi. Do trigerów pewnie wystarczą. Niemniej jednak brzmienie dobrego toma zwala mnie z nóg, a rototomów nie;p

Mefiu

Tix, czego Ty słuchasz :| ?

jahoo

A ja mam i uzywam :) Gramy postypsychodelorocka hyhy (tak bym to nazwał). Brzmienie rzeczywiscie jest płaskie (tak jak sam rototom) i bardziej ciche niz zwykłe tomy. Jednak przebija sie przez zestaw i jako przeszkadzajka sprawuje się swietnie. Niemniej jednak nie każdemy przypasi.

Mikey_86

jesli chodzi o "przeszkadzajki"..to brzmieniowo lepiej wypadaja timbalesy..np ze stajni LP...dobrze naglosnione brzmia naprawde ciekawie..

jahoo

pod jakim wzgledem lepiej?

Mefiu

Mikey_86 napisał/a
jesli chodzi o przeszkadzajki..to brzmieniowo lepiej wypadaja timbalesy..np ze stajni LP...dobrze naglosnione brzmia naprawde ciekawie..

ziomek ! przeciez to dwa zupełnie inne instrumenty :|
to jest tak jakbys porównywał sandały do glanów :)

kojlak
KKK

Wysłany: Czw 30 Lis, 2006   

tak do tej solówki chciałbym coś powiedzieć.. o mamo ;) najciekawszy jej element był w 6 minucie kiedy wystrzeliły te petardy czy co to tam było ;) ale nudna.. bez pomysłu..

a rototomy.. tylko do trigerowania moim zdaniem.. takie to jakieś bez duszy ;) wolał bym właśnie inny rodzaj instrumentu wspomniany przez Mikeya ;) timbalesy są gut ;)

pozdro

tix

w jego solach nie chodzi o skill tylko o show.. zreszta to jedna z pierwszych jego solowek! a slucham czego chce i nic Ci do tego Mateuszku ;]

jahoo

Nie!Masz słuchac tego co ci każemy słychać! ZROZUMIANO?!?! Kojlak: twoja wypowiedz nie ma sensu(moim zdaniem). Rototomy są stworzone po to aby na nich grać:) Oczywiscie nie musza sie podobać ale do trigerowania to mija sie z celem :] lepiej kupic polmuza:)

Mefiu

tix napisał/a
w jego solach nie chodzi o skill tylko o show.. zreszta to jedna z pierwszych jego solowek! a slucham czego chce i nic Ci do tego Mateuszku ;]

no ! sluchaj sluchaj... :)

Shalaq

Rototomy zagraja Ci tak jakie naciagi zalozysz. To jest ich plus- sa neutralne i biora charakterystyke brzmieniowa naciagu.
Co do waskiego zastosowania i stroju..... Ludzie chyba nie wiecie co piszecie :) Waski stroj czegos, co mozna stroic poprzec krecenie w jedna i druga strone. Widzialem Rototomy u gosci grajacych muze od jazzu po metal.

Mefiu

Shalaq
- a jak tam Twoje sie sprawują?

Fazer

Shalaq napisał/a
Rototomy zagraja Ci tak jakie naciagi zalozysz. To jest ich plus- sa neutralne i biora charakterystyke brzmieniowa naciagu.
Co do waskiego zastosowania i stroju..... Ludzie chyba nie wiecie co piszecie :) Waski stroj czegos, co mozna stroic poprzec krecenie w jedna i druga strone. Widzialem Rototomy u gosci grajacych muze od jazzu po metal.

małe możliwości stroju i zastosowania w porównaniu z 2 membranowym i korpusowym bębnem ofc, czyli stosowane zamiast, a nie dodatkowo.
Nie pisałem że Remo robi gówniane rototomy, tylko że niedorastają dobrym tomom;p

Shalaq

No wlasnie Ci napisalem, ze widzialem gosci ktorzy uzywaja ich i w jazzie i w metalu. Kwestia tego jakie chcesz miec brzmienie. Pewnie ze nie dorastaja dobrym tomom, ale to jest calkiem inny instrument.

jahoo

Fazer: nie czaje o co chodzi z 'niedorastaniem' :) to tak jak byś porównywał ferrari do hammera i powiedizał ze ferrari nie dorasta hammerowi bo jest zbyt niski :] Chodzi o to ze obie rzeczy maja różne zastosowania.

Fazer

Shalaq napisał/a
No wlasnie Ci napisalem, ze widzialem gosci ktorzy uzywaja ich i w jazzie i w metalu. Kwestia tego jakie chcesz miec brzmienie. Pewnie ze nie dorastaja dobrym tomom, ale to jest calkiem inny instrument.

właśnie to chciałem podkreślić;p

Jahoo, twoje porównanie to tak jakbym napisał że rototomy są zbyt mało głębokie w porównaniu do tomów.
Terenowy ma więcej opcji zastosowania niż supersportowy (głównie tor wyścigowy;p) więc to nie adekwatne porównanie.

i poco ten oftop?

jahoo

Fazer : Odwarasz kota ogonem :) Jednak rototomy mają multum opcji zastosowania (nie tylko tor wyścigowy:P ) I wcale nie są gorsze od zwykłych tomów, są INNE, co nie znaczy ze nie dorastają hyhy. Ok ja juz nie oftopuje:)
peace:)

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Roto Tomy :)