Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Sabian HH
Sabian HH
Autor Wiadomość
Andrew

Wysłany: Czw 02 Lis, 2006   Sabian HH

Witam
Bardzo proszę o radę. Chcę kupić synowi porządne blachy. To ma być prezent na urodziny wiec szukam fachowej rady. Chłopak kończy szkołę muzyczna II stopnia w klasie perkusji i sporo gra. Gra bardzo różną muzykę bo zapraszają go do kilku zespołów. Potrzebuje profesjonalnych blach do studia i na estradę. Raczej unika grania ciężkiej muzyki. Zwykle pop, rock czasem coś około soulu, jazzu, funky czy fusion. Czasem coś nagrywa wiec blaszki muszą dobrze brzmieć w studio.
Po przeglądnięciu internetu wstępnie zdecydowałem się na komplet Sabian HH ale proszę jeszcze o sugestie praktyków.

Engram

Wysłany: Czw 02 Lis, 2006   

Powiedz mu o swoim pomyśle i niech sam sobie wybierze.kupowanie komuś tej klasy sprzętu w ciemno jest ryzykowne.

Andrew

Wysłany: Czw 02 Lis, 2006   Sabian HH

Rozmawialiśmy wielokrotnie ale on sam nie jest zdecydowany. Wspominał o Sabinie AAX. Wiem że chciałby blachy, które nie brzmią zbyt szkliscie i wybuchowo, na których mozna pograć klimatycznie ale zarazem udrzając mocno uzyskac pełne, wyraźnie brzmienie grając jakiś rockowy kawałek.

Neo

Szczerze ciezko cos poradzic, ja bym jednak byl za tym co pisze Engram, moze zrobcie sobie meska wycieczke do sklepow muzycznych i tam cos upolujecie, jest w kocnu praktyczny wybor :) Aha, ile chcesz wydac na taki set i jakie blachy maja sie w nim znajdowac ?

Andrew

Chcę kupic podstawowe blachy czyli hi hat, crash i ride. Chciałbym sie zamknąc w 3000 zł. ale jak będzie parę groszy wiecej to tez przeżyję.

Aras

zdecydowanie popieram pomysł wspólnej wycieczki do sklepów i wybranie czegoś co się spodoba, sabiany o których piszesz to zawodowe blaszki, ale wybór w tej cenie jest spory i mozna kupić coś co bedzie bardziej odpowiadało

Mefiu

Lepiej wybierz z synem, a jesli koniecznie ma to byc prezent to moze Zildjian A ?

Neo

Andrew napisał/a
Chcę kupic podstawowe blachy czyli hi hat, crash i ride. Chciałbym sie zamknąc w 3000 zł. ale jak będzie parę groszy wiecej to tez przeżyję.

Widzisz, i tu pojawia sie problem, bo ja np doradze ci najwyzszą serie Zildjiana, Aras Paiste, Engram naturalnie Agopy ;) , a ty sam proponujesz Sabiany. To tak jak wybierac pomiedzy Lexusem, BMW, Ferrari czy co tam jeszcze, sam rozumiesz. Polecalbym jednak poszukac cos w sklepach muzycznych, razem z synem, niech on sobie wybierze pod siebie, w koncu on na tym bedzie gral. Swoja drogą ja polecam Avedisy lub a Customy Zildjiana :)

lukasz

Tylko to przekroczy 3000. Ja osobiście zdecydowanie polecam te blaszki.

Z sabianów zamiast HH proponowałbym HHX. Ale obie serie są świetne.

Andrew

Ja też dłucgo słuchałem Zildjianów ale w wersji K Custom i przyznam, że brzmienie (przynajmniej to co słysze na stronie Zildjiana) wydawało mi sie bardzo dobre ale cena podstawowego zestawu wynosi znacznie ponad 4 tys.

Zyla

http://www.omnimusic.com.pl/?d=oferta,638,48

polecam :)

Andrew

Doskonale brzmią równiez Paiste New Signature

erobeson

No ba! A ile kosztują.... :/

Andrew

Paiste New Signature i Zildjiany K Custom to wydatek prawie 4500 zł wiec odpadają. Jakis komplet w okolicach 3000 musi brzmieć równie dobrze

erobeson

ew. Avedis Zildjian do 3 tyś za set. Albo bierz te HH nie patrz na nic, to jest wyśmienita formuła, poziom zawodowy. Nie ma się nad czym zastanawiać.

murdario

po pierwsze to MEDAL dla taty :) oby więcej rodziców zdolnych dzieciaków chciało/mogło ich w swojej pasji wspierać.

po drugie nie mieszajcie facetowi w głowie. HH skądś się wzięło w jego poście więc... przyznam się że z HH miałem tylko raz szerzej do czynienia (splesz 8) i to była 100% zawodowa blacha.

po trzecie to jakie konkretnie blachy chcesz kupić ?

Andrew

Tego własnie nie wiem :D W pierwszych postach napisałem jaka muzykę młody najczęściej gra i jakie brzmienie byłoby najbardziej pożądane. Pomysł na Sabiany HH wział sie jedynie stąd, że wspominał wczesniej cos o AAA-ach więc przegladnałem internet, posłuchałem blach Paista, Zildjiana, Sabiana i innych i wyciągając średnią z brzmienia i ceny wyszło na Sabiana HH. Piszę na tym formu bo tu rozmawiają fachowcy a ja nie gram na perkusji i choc jestem muzykiem to słabo znam się na tym instrumencie. Dlatego chciałem usłyszec opinie ludzi, którzy grają na róznych blachach bo co innego stuknąc pare razy w sklepie a co innego pograć na blachach przy całym zestawie lub zagrać koncert czy wejśc do studia

murdario

no to myślę że z HH będzie bardzo zadowolony. jeżeli gra okolice pop/rock/fusion to blachy grubości medium/regular powinny być najodpowiedniejsze.

pozwolę sobie zaproponować set:
regular hihat 14
classic ride 20
medium crash 16

Andrew

Dzieki za konkretna propzycję.
Oczywiscie prosze o dalsze sugestie, zwłaszcza opinie oparte o własne doswiadczenia

murdario

konkretnie napisz jak bardzo był zadowolony z blaszek jak już je dostanie :!:

erobeson

murdario
zmieniłbym na fusion hh 13"

andrew
Zildjian Avedis new beat hi-hat 14"
Zildjian Avedis Ping ride 20"
Zildjian Avedis Medium Thin crash 17"

i ogień! Te blachy zagrają wszystko :)

murdario

no dobra. jak mieszamy w głowie to może meinl byzance ;)

lukasz

Myślę, że ten set HH będzie ok. Bardzo fajne blaszki, miałem kiedyś stary hihat z serii HH i byś świetny.

klima 
Almighty of forum!

no zdecydowanie syn musi cos upatrzec, zeby byc zadowolonym, bo avedisy brzmia szkliscie i sa jasne, natomiast agopy sa ciemniejsze, ja ze swojej strony to polecilbym moze paiste 2002, albo alpha, ale to moje indywidualne ustawienie i nie kazdemu moze sie spodobac, wiec wszystko zalezy od twojego syna...

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym

Qbs

Andrew: podpisuje sie wszystkimi konczynami pod ludzmi sugerujacymi wspolna wycieczke do sklepu muzycznego :)
Natomiast ja chcialbym zwrocic Twoja uwage na talerze Istanbul Agop Traditional - mysle ze do muzyki ktora wspomniales sprawdzilyby sie wysmienicie; konkretnych modeli talerzy Ci nie wypisze bo najlepiej samemu wybrac...
It is a physical experience as real as any other.

Andrew

Paiste 2002 faktycznie kosztuja poniżej 3000

klima 
Almighty of forum!

no ja mialem na mysli poszukanie uzywanych, bo blacha ma brzmiec, chociaz wygladac tez powinna, ale jesli to ma byc prezent no to mua mistake...

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym

GuRu

Jeśli kupowałbyś Sabiana HH to koniecznie wybierz Hi hat 13" fusion bo jest kosmicznie fajny. Podobnie jak murdario proponuję Meinl Byzance - to blaszki generalnie ciemne, lecz w mają w sobie charakterek i doskonale spisują się również w rockowej muzie (nawet crashe medium-thin) nie wiem dokładnie ile kosztuje podstawowy set, ale napewno jest tańszy od niektórych konkurencyjnych.

pure Meinl

Vogt

ja bym wybrał tego Sabiana HH i hihacik 13" Fusion :)

Antonio

ja bym skompletował taki set, AAX studio hi hat 13"
HH Raw bell dry ride 21", i crash 16-17 " HHX stage/studio. Dlaczego? Bo ten hi hat, jest rewelacyjny, nie do sieczki, ale w osadzonych groovach sprawdza sie wyśmienicie, ten ride zwłaszcza w wykończeniu natural, jest ridem z najładniejszym dzwonkiem jaki słyszałem, i sam brzmi rewelacyjnie, i choć jest duży mozna na nim ładnie crashować,-bardzo bardzo wszechstronny. A crash, jeżeli w grubości studio, to poprostu cholernie muzykalna blacha, wszechstronna, i nie agresywna, poprostu pełna.

KaRaŚ

Zildjian :
Zildjian Avedis new beat hi-hat 14
Zildjian K heavy ride 20 albo A castom
Zildjian K crash 16 albo A castom

niestety napewno powyzej 3000 zł :/

Sabian :
hi hat aax
crash aax
ride cos z hhx albo hh

tu powinnenes sie zmiescic w 3000 zł

Jak meinle to tylko z serii Byzance gdzies pewnie byloby 3000 zł
Agopy to traditionale sporo mniej niz 3000 zł
Alchemy odpadają bo to typowo rockowe blachy
Na profesionalnych Paistach nie gralem wiec nie wiem

Mayki
Moderator

Sabian HH to świetne blachy. Mam splasha 10' HH i aktualnie gram na hihacie HH 14'(jakaś starsza wersja, nie wiem, co to dokłąanie za model). Uważam, że te blachy są całkiem uniwersalne, grałem na nich i balladki hot-rodsami i konkretne rockowe numery. W obydwu przypadkach gadały jak trzeba. Myślę, że Twój syn napewno będzie zadowolony. Co nie zmienia faktu, ze propozycja przechadzki po sklepach z synem jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem.

Engram

Wysłany: Pią 03 Lis, 2006   

tylko ciekawe gdzie w polsce znajdą taki sklep, żeby do woli obstukać topowe serie wymienianych tu producentów :?

qwerty 
przyszły reż. dźw

heh no właśnie:/

Antonio

no w krakowie w omnimuzie, jest bardzo dużo sabiana. teraz jest jeszcze ufip

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Sabian HH