Witam
Bardzo proszę o radę. Chcę kupić synowi porządne blachy. To ma być prezent na urodziny wiec szukam fachowej rady. Chłopak kończy szkołę muzyczna II stopnia w klasie perkusji i sporo gra. Gra bardzo różną muzykę bo zapraszają go do kilku zespołów. Potrzebuje profesjonalnych blach do studia i na estradę. Raczej unika grania ciężkiej muzyki. Zwykle pop, rock czasem coś około soulu, jazzu, funky czy fusion. Czasem coś nagrywa wiec blaszki muszą dobrze brzmieć w studio.
Po przeglądnięciu internetu wstępnie zdecydowałem się na komplet Sabian HH ale proszę jeszcze o sugestie praktyków.
Rozmawialiśmy wielokrotnie ale on sam nie jest zdecydowany. Wspominał o Sabinie AAX. Wiem że chciałby blachy, które nie brzmią zbyt szkliscie i wybuchowo, na których mozna pograć klimatycznie ale zarazem udrzając mocno uzyskac pełne, wyraźnie brzmienie grając jakiś rockowy kawałek.
Szczerze ciezko cos poradzic, ja bym jednak byl za tym co pisze Engram, moze zrobcie sobie meska wycieczke do sklepow muzycznych i tam cos upolujecie, jest w kocnu praktyczny wybor Aha, ile chcesz wydac na taki set i jakie blachy maja sie w nim znajdowac ?
_________________ SPRZEDAM:
1. Obręcz Pearl 14' (8 śrub)
zdecydowanie popieram pomysł wspólnej wycieczki do sklepów i wybranie czegoś co się spodoba, sabiany o których piszesz to zawodowe blaszki, ale wybór w tej cenie jest spory i mozna kupić coś co bedzie bardziej odpowiadało
Chcę kupic podstawowe blachy czyli hi hat, crash i ride. Chciałbym sie zamknąc w 3000 zł. ale jak będzie parę groszy wiecej to tez przeżyję.
Widzisz, i tu pojawia sie problem, bo ja np doradze ci najwyzszą serie Zildjiana, Aras Paiste, Engram naturalnie Agopy , a ty sam proponujesz Sabiany. To tak jak wybierac pomiedzy Lexusem, BMW, Ferrari czy co tam jeszcze, sam rozumiesz. Polecalbym jednak poszukac cos w sklepach muzycznych, razem z synem, niech on sobie wybierze pod siebie, w koncu on na tym bedzie gral. Swoja drogą ja polecam Avedisy lub a Customy Zildjiana
_________________ SPRZEDAM:
1. Obręcz Pearl 14' (8 śrub)
Ja też dłucgo słuchałem Zildjianów ale w wersji K Custom i przyznam, że brzmienie (przynajmniej to co słysze na stronie Zildjiana) wydawało mi sie bardzo dobre ale cena podstawowego zestawu wynosi znacznie ponad 4 tys.
po pierwsze to MEDAL dla taty oby więcej rodziców zdolnych dzieciaków chciało/mogło ich w swojej pasji wspierać.
po drugie nie mieszajcie facetowi w głowie. HH skądś się wzięło w jego poście więc... przyznam się że z HH miałem tylko raz szerzej do czynienia (splesz i to była 100% zawodowa blacha.
po trzecie to jakie konkretnie blachy chcesz kupić ?
Tego własnie nie wiem W pierwszych postach napisałem jaka muzykę młody najczęściej gra i jakie brzmienie byłoby najbardziej pożądane. Pomysł na Sabiany HH wział sie jedynie stąd, że wspominał wczesniej cos o AAA-ach więc przegladnałem internet, posłuchałem blach Paista, Zildjiana, Sabiana i innych i wyciągając średnią z brzmienia i ceny wyszło na Sabiana HH. Piszę na tym formu bo tu rozmawiają fachowcy a ja nie gram na perkusji i choc jestem muzykiem to słabo znam się na tym instrumencie. Dlatego chciałem usłyszec opinie ludzi, którzy grają na róznych blachach bo co innego stuknąc pare razy w sklepie a co innego pograć na blachach przy całym zestawie lub zagrać koncert czy wejśc do studia
Wysłany: Czw 02 Lis, 2006
no zdecydowanie syn musi cos upatrzec, zeby byc zadowolonym, bo avedisy brzmia szkliscie i sa jasne, natomiast agopy sa ciemniejsze, ja ze swojej strony to polecilbym moze paiste 2002, albo alpha, ale to moje indywidualne ustawienie i nie kazdemu moze sie spodobac, wiec wszystko zalezy od twojego syna...
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Andrew: podpisuje sie wszystkimi konczynami pod ludzmi sugerujacymi wspolna wycieczke do sklepu muzycznego
Natomiast ja chcialbym zwrocic Twoja uwage na talerze Istanbul Agop Traditional - mysle ze do muzyki ktora wspomniales sprawdzilyby sie wysmienicie; konkretnych modeli talerzy Ci nie wypisze bo najlepiej samemu wybrac...
_________________ Rhytm is a way to transmit a description of experience
in an emotional and not abstract way.
It is more than a metaphor:
It is a physical experience as real as any other.
no ja mialem na mysli poszukanie uzywanych, bo blacha ma brzmiec, chociaz wygladac tez powinna, ale jesli to ma byc prezent no to mua mistake...
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Jeśli kupowałbyś Sabiana HH to koniecznie wybierz Hi hat 13" fusion bo jest kosmicznie fajny. Podobnie jak murdario proponuję Meinl Byzance - to blaszki generalnie ciemne, lecz w mają w sobie charakterek i doskonale spisują się również w rockowej muzie (nawet crashe medium-thin) nie wiem dokładnie ile kosztuje podstawowy set, ale napewno jest tańszy od niektórych konkurencyjnych.
ja bym wybrał tego Sabiana HH i hihacik 13" Fusion
Antonio
ja bym skompletował taki set, AAX studio hi hat 13"
HH Raw bell dry ride 21", i crash 16-17 " HHX stage/studio. Dlaczego? Bo ten hi hat, jest rewelacyjny, nie do sieczki, ale w osadzonych groovach sprawdza sie wyśmienicie, ten ride zwłaszcza w wykończeniu natural, jest ridem z najładniejszym dzwonkiem jaki słyszałem, i sam brzmi rewelacyjnie, i choć jest duży mozna na nim ładnie crashować,-bardzo bardzo wszechstronny. A crash, jeżeli w grubości studio, to poprostu cholernie muzykalna blacha, wszechstronna, i nie agresywna, poprostu pełna.
_________________ They come upon you like a pack of rabid hounds as they slobber in your ears and purge you with their sounds.
Zildjian :
Zildjian Avedis new beat hi-hat 14
Zildjian K heavy ride 20 albo A castom
Zildjian K crash 16 albo A castom
niestety napewno powyzej 3000 zł
Sabian :
hi hat aax
crash aax
ride cos z hhx albo hh
tu powinnenes sie zmiescic w 3000 zł
Jak meinle to tylko z serii Byzance gdzies pewnie byloby 3000 zł
Agopy to traditionale sporo mniej niz 3000 zł
Alchemy odpadają bo to typowo rockowe blachy
Na profesionalnych Paistach nie gralem wiec nie wiem
Sabian HH to świetne blachy. Mam splasha 10' HH i aktualnie gram na hihacie HH 14'(jakaś starsza wersja, nie wiem, co to dokłąanie za model). Uważam, że te blachy są całkiem uniwersalne, grałem na nich i balladki hot-rodsami i konkretne rockowe numery. W obydwu przypadkach gadały jak trzeba. Myślę, że Twój syn napewno będzie zadowolony. Co nie zmienia faktu, ze propozycja przechadzki po sklepach z synem jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem.