Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » słuchawki albo raczej słuchawy ;)
słuchawki albo raczej słuchawy ;)
Autor Wiadomość
Engram

Wysłany: Sob 11 Lis, 2006   

po pierwsze to nie kupuj takich słuchawek w ciemno- nigdy nei wiesz czy będą pasować akurat do Twoich uszu i głowy tak, aby izolować dźwięki z otoczenia. Po drugie ni ufałabym osobiście słuchawkom za szesć dych i to jeszcze ze zdjęciem katalogowym. Jak nie masz kasy to proste pcheły i peltory, te philipsy odpadają imho.

kooba

Dla mnie granie w słuchawkach zawsze łączy się z używaniem filtrów. Czy grając w tanich Thomsonach czy w Sennheiserach 580 zawsze używałem filtrów. Jakieś pół roku temu kupiłem Shure Ec-2 (i dodam że nie rozumiem czemu ludzie na nie narzekają, za 300 zł lepiej nie traficie na rynku IEM-ów) Mało basu mówią? No jeżeli ktoś jest basofilem i uwielbia przekolorowaną muzykę, przesyconą basem to prosze bardzo. Ja uważam że odpowiednie wyregulowanie odtwarzacza załatwi problem (equalizer?!) Nigdy mi się tak dobrze nie słuchało muzyki z odtw. na ulicy i załatwiłem problem filtrów i słuchawek raz na zawsze. Polecam je wszystkim dużo i często grającym perkusit(k)om.

Hd 580 to już inna bajka, wiele szukałem i słuchałem i wybór padł na ten model (już drugie zresztą, pierwsze oddałem bratu). Super słuchawki ale tylko ze wzmacniaczem i tylko do grania w sali (dzwięk przecieka do overheadów). Jeśli ktoś natomiast chce tańsze modele to owszem podzielam opinie o AKG. K-44 to super wybór moim zdaniem. I w zime ciepło w uszy!

Yagarn

Mam te słuchawki. Jak za taką cenę to naprawdę świetny sprzęt, problem w tym że wygłuszają średnio. Kupiłem je do słuchania muzyki już jakieś 2 lata temu i sprawują się naprawdę świetnie, choć używam ich również gdy gram. Izolują wysokie, "krzykliwe" dźwięki, jak np. odgłos bardzo ostrego werbla, sprawiając, że dźwięk staje się całkiem miękki. Ogólnie jeśli nie masz więcej niż 80zł to te słuchawki będą dobrym wyborem.

Aha, i jeszcze jedno: są dość trwałe :P Tyle razy co je z biurka zrzucałem, albo nadepnąłem... i nadal żyją :)

Larz

Wysłany: Nie 12 Lis, 2006   

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym Forum witam wszystkich.

Pozwolicie, że i ja włącze się do tej jakże pasjonującej rozmowy. Prawda jest taka, że ilu bębniarzy tyle też różnych preferencji. Jeden lubi jak słyszy "clicka" i bębny, inny zaś jak słyszy pięknie grający instrument, a metronom naparza wściekle na 4/4 ale nie jest kompletnie słyszalny. Ot, gusta i guściki...

Ja osobiście preferuje zamknięte słuchawki. Na co dzień, grając koncerty. próby czy też ćwicząc używam słuchawek firmy KOSS. naprawde zawodowe słuchawki. Modele w których gram to:
http://www.koss.com/koss/...f/p?openform&pc^eb^SPARKPLUG i http://www.koss.com/koss/...f/p?openform&pc^eb^PLUG

Dobrze przylegają wewnątrz do ucha. Ich konstrukcja przypomina stopery douszne.

Grając na scenie czy w sali prób używam Rhythm Composera ROLAND TR-707. Sygnał z metronomu wzmacniam dzięki czterokanałowemu mixerowi BEHRINGER. Podczas kocertów do mixera na osobny tor wpinam sobie linie odsuchową. Na jednym torze w mikserze mam "clicka", a na drugim wszystko to co dziej się na scenie.

Wszystko chyba proste: Ja jestem szczęśliwy bo wszystko słysze, a akustyk nie ma dodatkowych przysuchów z "drumfill"a".

Co do cen: słuchawki KOSS to wydatek od 60 zł w góre (dodatkowo zyskuje się wieczystą gwarancję),

Pozdrawiam

Larz
Vic Firth Drumstick
Spoco Cases
Ostatnio zmieniony przez Larz Nie 12 Lis, 2006, w całości zmieniany 1 raz  

Qbs

czym w praktyce (poza wygladem ;]) roznia sie od siebie The Plug i Spark Plug?
It is a physical experience as real as any other.

Larz

Pierwsze słuchawki, które kupiłem to PLUG'i. Jako, że ślicznie grają kupiłem je do słuchania muzy z minidisc'a. Wypróbowałem je podczas grania i wszystko zadziałało tak jak ma być. Niestety zdarzało mi się zapomnieć ich na próbe lub jak raz miało to miejsce na koncert musiałem mieć jakąś alternatywę. Zakupiłem SPARKPLUG - grają wyśmienicie i do tego kosztują z przesyłką w okolicach 65 zl.

THE PLUG*

perkusja

Specyfikacja Produktu:
• Słuchawki douszne
• Dynamiczne elementy poprawiające zakres częstotliwości
• Unikalna budowa zapewniająca głęboki bas i poszerzenie zakresu częstotliwości
• Wkładka wykonana ze specjalnego materiału który dostosowuje się do kształtu kanału słuchowego powodując lepszą izolacje od otocznia
• Opakowanie zawiera dodatkowe wkładki douszne
Dane TechnicznePasmo przenoszenia 10 - 20000 Hz
Impedancja 16 Ω
Czułość 112 dB SPL/1mW
Zniekształcenia 0,30%
Waga 7,09 g
Kabel 1,22 m
Wtyk

SPARKPLUG*

perkusja

Specyfikacja Produktu:
• Słuchawki douszne
• Unikalna budowa zapewniająca głęboki bas i poszerzenie zakresu częstotliwości
• Wkładka wykonana ze specjalnego materiału który dostosowuje się do kształtu kanału słuchowego powodując lepszą izolacje od otocznia
• Opakowanie zawiera dodatkowe wkładki douszne
Dane TechnicznePasmo przenoszenia 10 - 20000 Hz
Impedancja 16 Ω
Czułość 112 dB SPL/1mW
Zniekształcenia 0,30%
Waga 7,09 g
Kabel 1,22 m
Wtyk 3,5 mm

-------------------------------------------------------------------------
* informację pochodzą z witryny http://www.audioklan.com.pl/

Pozdrawiam

Larz
Vic Firth Drumstick
Spoco Cases

Qbs

Larz moze zle widze ale specyfikacja jest identyczna? :) mam The Plug uzywam ich na codzien jak i na koncertach i wlasnie sie zastanawiam nad zakupem drugich tylko i wylacznie do grania

Larz

Wysłany: Pon 13 Lis, 2006   

Widzisz to identycznie jak ja. Plug'i kupowałem jeszcze w chwili kiedy kosztowały w okolicach 120 zł. Później zadecydowałem, że potrzebuje jeszcze jedną parę słuchawek i pojawiła się opcja kupna Spark'ów. Razem z przesyłką zapłaciłem połowę ceny moich pierwszych Koss'ów. Róznią się tylko wizualnie. Te są białe, tamte - czarno - fioletowe (lub czarno - niebieskie).

Jak w reklamie proszków do prania. Skoro nie widać różnicy- po co przepłacać...

:D :D :D :D :D :D

Pozdrawiam

Larz
Vic Firth Drumstick
Spoco Cases

Qbs

Wysłany: Pon 13 Lis, 2006   

no ja za The Plug zaplacilem jakos 52pln ;) ale chyba dla odmiany skusze sie na the Sparki ;]

franio

Wysłany: Sro 10 Sty, 2007   

sa tez bardzo tanie słuchawy dla budownlańców, najtansze sa nawet po 5 zł (!!) jak gram to zakładam własnie takie, albo gram rowno z muzyką, ze słuchawkami z discmana w uszach :]

franio

sa tez bardzo tanie słuchawy dla budownlańców, najtansze sa nawet po 5 zł (!!) jak gram to zakładam własnie takie, albo gram rowno z muzyką, ze słuchawkami z discmana w uszach :]

X tomicher X 
Go Vegetarian !

ja od ponad roku ciupie na spark plug na playerze i na metronomie =)

jacek-bębniarz 

Wysłany: Sob 13 Sty, 2007   

Cześć
Podepne sie do tematu :wink:
Odkąd zacząłem używać sluchawek BHP do gry na bębnach, gdy siąde do perkusji bez sluchawek to ma ona takie bardziej metaliczne brzmienie (nawet tomy, centrala i werbel). O co tu chodzi? Tak powinno być czy cos jest nie tak? Pomozcie mi!
Z gory dzieki :wink:
pozdro, jacek-bębniarz

Yagarn

Tak to jest że takie słuchawki wyciszają jedne zakresy dźwięku dobrze a drugie na przykład bardzo słabo.

wix

a odpowiadając trochę bardziej na pytanie - słuch się przyzwyczaja do dźwięku w słuchawach, więc po zdjęciu tychże "naturalny" dźwięk wydaje się być inny. tak już działa ludzki organizm.

inny przykład - mam pomarańczową roletę i żółte ściany. jak zasłonie okno i posiedzę długo w pokoju to po wyjściu wszystko co normalnie jest białe widzę na niebiesko - zupełnie tak jakbyś zły balans bieli w aparacie ustawił.

istanbul drummer

Wysłany: Nie 14 Sty, 2007   

jacek-bębniarz napisał/a
Cześć
Podepne sie do tematu :wink:
Odkąd zacząłem używać sluchawek BHP do gry na bębnach, gdy siąde do perkusji bez sluchawek to ma ona takie bardziej metaliczne brzmienie (nawet tomy, centrala i werbel). O co tu chodzi? Tak powinno być czy cos jest nie tak? Pomozcie mi!
Z gory dzieki :wink:
pozdro, jacek-bębniarz

...ale zauważ ,że ten szok powstaje dopiero po zdjęciu słuchawek, bo gdy np. przychodzisz sobie "świeży" do salki i siadasz za bębny bez słuchawek, wtedy nie odczuwasz tej ogromnej różnicy w brzmieniu

jacek-bębniarz 

Wysłany: Wto 16 Sty, 2007   

istanbul drummer napisał/a
...ale zauważ ,że ten szok powstaje dopiero po zdjęciu słuchawek, bo gdy np. przychodzisz sobie świeży do salki i siadasz za bębny bez słuchawek, wtedy nie odczuwasz tej ogromnej różnicy w brzmieniu

alez wlasnie odczuwam! moze troche mniej niz po zdjeciu sluchawek ale kiedys gdy jeszcze nigdy do tego nie uzywalem sluchawek dzwiek byl inny. nie wiem moze to normalne, moze mi sie tylko zdaje...
pozdro!

Luzny_Bogdan

Wysłany: Sro 04 Kwi, 2007   

Podbijam i krótka piłka z mojej strony.

Co lepsze do ćwiczenia, metronomu, podkładów, odsłuchu na koncertach AKG K 66 czy AKG K 55 czyli półotwarte czy zamknięte. Jedyny kontakt jaki miałem ze słuchawkami podczas grania to budwlane nauszniki (zamknięte :D )i AKG K 240 (półotwarte) więc nie mam co porównywać, choć AKG wydały mi się ciut lepsze :twisted: .

Mayki
Moderator

Na twoim miejscu wziąłbym K55. Sam mam K66 i uważam, że zamknięte zdecydowanie lepiej spełnią swoją rolę.

SZKARŁATNIK 
Die Strubiny Die!

ja posłuchałem się ekipy i nieżałuje :P peltory+pchełki=zajebista sprawa :D hahahaha

Luzny_Bogdan

Wysłany: Czw 05 Kwi, 2007   

To już mam za sobą. Perkusja to nie buldożer :wink:

SZKARŁATNIK 
Die Strubiny Die!

Wysłany: Czw 05 Kwi, 2007   

racja. ale zalezy czy masz flote na cool słuchawki :P

Luzny_Bogdan

Wysłany: Pią 06 Kwi, 2007   

No chopaki i panie pomóżcie. Kiere mom wziąć ?? 66 czy 55 ??

yooz

Wysłany: Pią 06 Kwi, 2007   

ja się nie zgadzam z Maykim: na Twoim miejsu wziąłbym 66; przy grze prawie wyłącznie w zamkniętych (55) może się u Ciebie pojawić efekt jaki jeden z forumowiczy opisywał: "zmieni Ci się" charakterystyka odbioru perkusji.

Qbs

Wysłany: Sob 07 Kwi, 2007   

pomijajac charakterystyke odbioru ;] wg. mnie polotwarte sa po prostu wygodniejsze kiedy w sluchawkach siedzi sie kilka godzin

wix

Wysłany: Pon 09 Kwi, 2007   

również jestem na nie dla k-55 - tną górę, przepuszczają dół - w efekcie perka brzmi jak kartonowe pudła, gitar nie słychać a i klik jest słaby. zero kontroli nad dynamiką czy feelingiem.

po raz kolejny polecam słuchawki typu Crative EP-630. warunek: oryginały (nawet OEM, byle nie podróbka - łatwo poznać po paru szczegółach, jak coś to pw/gg). tną dźwięk równo, słychać klik pięknie, ba, można nawet z muzyką z playera grać. no i wygodne na codzień.

SZKARŁATNIK 
Die Strubiny Die!

Wysłany: Czw 19 Kwi, 2007   

sory ze się na chama podpinam do tematu ale własciewie mój problem dotyczy słuchawek. a więc potrzebuje jakiś dobrych słychawek do mp3 zeby mi podczas biegania niewypadały z uszu (pchałki sa do dupy w tym przypadku) co doradzicie?

Vogt

jakieś dokanałowe. te kossy co powyżej albo np. Thompsony. Ja mam thompsony i jestem zadowolony, 3 rozne nakładki tak ze sobie cos dobierzesz :)

SZKARŁATNIK 
Die Strubiny Die!

Vogt napisał/a
jakieś dokanałowe. te kossy co powyżej albo np. Thompsony. Ja mam thompsony i jestem zadowolony, 3 rozne nakładki tak ze sobie cos dobierzesz :)

jesteś tego pewien?? :D nie on spoko przejde sie do sklepy i zobacze czy beda git

Vogt

sprawdzałem dokanałówki w warunkach: "zapieprzam na autobus bo spóźnię się na egzamin" oraz "gonie mojego psa, ktory goni kota" i nie wypadły ani nic wiec ok :D

wix

Wysłany: Pią 20 Kwi, 2007   

potwierdzam wersję Vogt'a - dopóki salt nie robisz mała szansa że wypadną.

SZKARŁATNIK 
Die Strubiny Die!

http://www.allegro.pl/ite...silikonowe.html na allegro znalazłem coś takiego. moze to być czy to jakis tani shit i lepiej niekupować (na słuchawy creativa troche mi szkoda floty)

Vogt

żadnej specyfikacji technicznej, nie wiadomo jak z dopasowywaniem się do ucha, zapakowane jak na ruskim targu, białe szybko się ubrudzą. Ja wziąłbym kossy albo thompsony. w 60 zł sie zamkniesz.

erobeson

To jakies badziewie całe z plastiku. Bierz KOSSy SparkPlug. I siema!

Keeping Drummin

nike nike i jeszcze raz nike ;)

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » słuchawki albo raczej słuchawy ;)