Czy ktoś używa i mógłby wytłumaczyć jak zbudowany jest tzw 'spock' (nomenklatura zaczerpnięta prosto z Metal Foundry SDX - chodzi o chine i crash założone na siebie tak, aby walory brzmieniowe obydwu nakładały się w jedno)? Eksperymentowaliśmy z perkusistą i udało się uzyskać takie coś (china 16" na to dystans filcowy i odwrócony splash 12") - gra jak w MF - pytanie, czy tak się to właśnie robi oraz jak się to prawidłowo nazywa?
Ostatnio zmieniony przez OMSON Sro 28 Gru, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Sro 28 Gru, 2011
Prawdopodobnie chodzi Ci o to:
Prawidłowa nazwa to stax Między talerze nie wkłada się filca, kładziesz po prostu jedną blachę na drugą Od góry i dołu oczywiście filce obowiązkowo
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Ok dzieki - teraz coś można wyszukać w Google (szukając 'stax' a nie 'spock')
Natomiast próbowaliśmy kłaść tak jak na tym combo Sabiana - brzmiało jak pokrywa od garnka W Toontracku wygląda to tak jak w załączniku.
Wysłany: Sro 28 Gru, 2011
Bo zasada jest taka, że staxa nie jest tak łatwo skręcić Trzeba się sporo nadłubać, żeby dobrać odpowiednie blaszki, które będą się ze sobą zgrywać
No i pytanie do czego ma ten stax służyć, bo ja np do niektórych krótkich akcentów używam staxa 8/10, Czarek Konrad z kolei ma bodajże 18/20
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Wierzę na słowo Te blachy tj. china 16" i splash 12" Orientala zagadały dopiero z dystansem filcowym (może nie jest to zasada stricte typu stax, ale gada właśnie w ten sposób) - wcześniej to była po prostu żenada.
Do czego ma służyć? Pewnie do akcentów ale też do miarowego trzymania pulsu...
Jutro mogę zrobić fotkę i nagrać jakieś próbki jak to wyszło. W każdym razie dzięki za naprowadzenie kolego, bo już od pewnego czasu zachodziłem w głowę, czego właściwie szukać?