Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » tajemniczy membranofon
tajemniczy membranofon
Autor Wiadomość
enyhe

Wysłany: Sob 24 Wrz, 2011   tajemniczy membranofon

Witam!
Piszę w związku z kłopotem jakiego przysporzył mi pewien węgierski instrument muzyczny, zdaje się - perkusyjny! Zajmuję się literaturą węgierską, obecnie przygotowuję przekład (z ichniejszego na nasze) jednej z powieści pisarza, który jest słowackim Węgrem. I tam pada nazwa tajemniczego instrumentu, którego najmniejszego choćby śladu w polszczyźnie znaleźć nie mogę.
Po węgiersku - köcsögduda (ha! i tu niespodzianka, wbrew temu, co sugeruje nazwa, nie są to bynajmniej dudy, koza ani siesieńki!), cóż to zatem za dziwo?
Jest to membranofon, składa się z glinianego dzbanka (ewentualnie innego naczynia), obciągniętego świńskim pęcherzem lub cienką skórą. Pośrodku membrany wbita i usztywniona jest trzcina, długa na jakąś piędź, może dwie. Rzeczoną trzcinę pociera się wilgotnymi palcami, a w ten sposób powstałe drżenie membrana przesyła dalej - powstaje taki mrukliwy dźwięk. Podobno ten instrument znany jest w Zachodniej Europie, na Węgrzech zaś obecny jest głównie w kulturze ludowej, dawnych rytuałach takich węgierskich szamanów-znachorów.

Może ktoś ma jakieś podejrzenia, czy w Polsce coś takiego było w użyciu i jaką miało nazwę. Albo chociaż zna jakieś źródła, w których mogę podrążyć, poszukać, przyjrzeć się bliżej.

Za jakąkolwiek wskazówkę, strzał, skojarzenie będę bardzo wdzięczna, jakkolwiek wiem, że temat jest dziwny, a ja jestem absolutnym laikiem w kwestiach instrumentów perkusyjnych (a tu wszyscy są naprawdę ogarnięci i mają szalenie profesjonalną wiedzę na ten temat :) )

YelloW_EyE 
Rowan

Wysłany: Pon 26 Wrz, 2011   

http://www.youtube.com/watch?v=rLx4EchICBg po angielsku instrument ten nazywa się Friction_drum http://en.wikipedia.org/wiki/Friction_drum. Friction po angielsku znaczy pocieranie, więc na chłopski rozum "pocierany bęben".

Meinl

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » tajemniczy membranofon