Przymierzam się do zakupu hi-hatu w denie około 600zł. Znalazłem w ofercie drumshop.pl talerze firmy Amedia. Czy ktoś z forumowiczów zna tą markę, jak się spisują, czy są warte zakupu.
Ewentualnie proszę o pomoc w wyborze innego hi-hatu do muzyki ciężkiej w tym przedziale cenowym.
Witam
Jak nakazuje regulamin przedstawiam się:
francuz, mieszkam w Poznaniu, lat "dwadzieściapare" gram na beczkach od 8 lat...
W odpowiedzi na twoje pytanie damocles, do mocnej muzyki znajdziesz w ofercie Amedii serie Tigris, Euphrates oraz (najbardziej ekstremalne) Raw Rock ;]
Temat odświeżyłem tutaj, ponieważ tamten został zamknięty...
Ja polecam Vigor Rock Shiny... Siarka, poipół, Szatan i zniszczenie. Głośno, selektywnie, cicho, jeszcze bardziej selektywnie, zależy od pałek i siły uderzenia
No to fakt, Vigor Rock (w odmianie Shiny lub nie) nadają sie znakomicie do mocniejszych klimatów, z tym że tak jak pisałem, do klimatów mega extremalnych ( do których ktoś wybrał by Paiste Rude czy Zildjiana Z ) w ofercie Amedii jest Rar Rock ;]
Wysłany: Sob 22 Mar, 2008
damocles juz zakupil, tylko nie pamietam co dokladnie
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Vigor Rock sieje, aż uszy bolą, dlatego zdecydowałem się na Dervish. HH niby do lżejszych klimatów, a w mojej muzie (a gram dosyć ciężko) sprawuje sie znakomicie. Taki HH środka o dość suchym brzmieniu. Polecam
no więc czy warto kupić h-h galata albo classic?
najtańsze w ofercie amedi. Ale trochę mnie to brzmienie galaty na wideo przeraziło. Może ma ktoś w rzeszowie? to bym sobie obstukał.
_________________ "Takiego uderzenia nie da sie zastąpić, nie można zastąpić Bonhama"
Ale trochę mnie to brzmienie galaty na wideo przeraziło.
Nie wiem jakiego brzmienia się spodziewałeś, że to cię "przeraziło" ?? :>
Są to dość miękkie blaszki, świetnie reagujące na pałki, wrażliwe na dynamikę.
Najlepiej jest samemu posłuchać ;]
no więc czy warto kupić h-h galata albo classic?
najtańsze w ofercie amedi. Ale trochę mnie to brzmienie galaty na wideo przeraziło. Może ma ktoś w rzeszowie? to bym sobie obstukał.
zawsze możesz dopłacic 1000zł i kupić Zildjiana K Custom
Mi sie te hihaty Amedii nie podobaja, ale wiem, ze to wina kamery, bo to slychac. Dziwne filtrowanie, ale te hihaty rzeczywiscie maja punktowe ciemnawe brzmienie na zamknietym i przerazliwie szorstkie na otwartym.
słyszałem tylko euphrates i fakt, na otwartym sieje ostro, ale zamknięty wcale taki ciemny mi się nie wydaje. IMO blaszki warte swoich, a nawet większych pieniędzy.
Mi sie te hihaty Amedii nie podobaja, ale wiem, ze to wina kamery, bo to slychac. Dziwne filtrowanie, ale te hihaty rzeczywiscie maja punktowe ciemnawe brzmienie na zamknietym i przerazliwie szorstkie na otwartym.
Szymon, bez przesady, wiadomo, ze za 450zł nie kupisz w tej chwili NIC lepszego z nowych blach, a z uzywanych moze cos okazyjnie.
Jesli komus nie podoba sie auto TATO, czy jakos tam, ktore kosztuje 1000 dolarow nowe - jezdzi, malo pali i sie nie psuje, to niech kupi Maybacha. Prosta sprawa
a ja uważam że Amedia jest słabym wyborem i tyle. Wolałbym dopłacić troszkę kasy i inwestować w Turkisha
No pewnie - każdy może mieć swoje zdanie.
Ale zapewne porównujesz blaszki Turkisha, które jak mniemam słyszałeś na żywo, do blaszek Amedii, które słyszałeś na kiepskim video.... no cóż...
Zapewniam cię, że znajdziesz większość "odpowiedników" Turkisha w ofercie Amedii. W tej chwili są dostępne w Polsce serie:
Classic
Euphrates
Tigris
Vigor Rock
Vigor Rock Shiny
Raw Rock
Antique
Dervish
Ahmed Legend
a możliwe jest, że pojawią się też inne serie
Nie będę cię przekonywał, xklimasx, żebyś polubił Amedię - ale namawiam do tego, że jak będzie okazja, to posłuchaj ich na żywo i wtedy wyrób sobie zdanie
@Wysołek- bez przesadyzmu, czemu stawiasz takie dwa ekstrema? Jest to nielogiczne. Poza tym mowimy o talerzach, ktore sa teoretycznie z polki profesjonalnej, wiec cena jest tu tylko dodatkiem...
a ja uważam że Amedia jest słabym wyborem i tyle. Wolałbym dopłacić troszkę kasy i inwestować w Turkisha
No pewnie - każdy może mieć swoje zdanie.
Ale zapewne porównujesz blaszki Turkisha, które jak mniemam słyszałeś na żywo, do blaszek Amedii, które słyszałeś na kiepskim video.... no cóż...
Zapewniam cię, że znajdziesz większość odpowiedników Turkisha w ofercie Amedii. W tej chwili są dostępne w Polsce serie:
Classic
Euphrates
Tigris
Vigor Rock
Vigor Rock Shiny
Raw Rock
Antique
Dervish
Ahmed Legend
a możliwe jest, że pojawią się też inne serie
Nie będę cię przekonywał, xklimasx, żebyś polubił Amedię - ale namawiam do tego, że jak będzie okazja, to posłuchaj ich na żywo i wtedy wyrób sobie zdanie
Tak się składa panie ładny że byłem u was w sklepie i wolałem kupić Turkishe zamaist Amedii których dzwięk dla mnie był tragiczny. Mogłem kupić secik za ok 1500 zł a wolałem wydać 3200!!!! i to u was w sklepie!!!! wiec słyszałem je na żywo. pzdr
Mogłem kupić secik za ok 1500 zł a wolałem wydać 3200!!!! pzdr
No słuchaj, przecież ja nie napisałem, że to najpiękniej brzmiące blaszki na Świecie
Do tego dochodzi różnica gustów - jeden woli blondynki a drugi brunetki i już.
Jak sam widzisz - wydałeś dwa razy więcej pieniędzy - niestety, nie każdy ma taki "gumowy" portfel i dla niejednego granica 1500 zł za set blaszek to "maksymalne maksimum" ;] - czy jesteś w stanie znaleźć coś lepiej brzmiącego w tej cenie ? :> chyba ciężko....
Ja sam posiadam classic hi hat 13" i jestem bardzo zadowolony, a mogłem wybrać jaki chciałem
Nie no napisałeś żebym przyszedł i posłuchał jak brzmią na żywo. Nigdy nie wyrabiam sobie zdania o czymś jeśli tego nie sprawdzę. Jednocześnie przyznaje że faktem jest iż w swojej kategorii cenowej brzmią rewelacyjnie co nie oznacza, że muszę się podniecać ich dzwiękiem. Stwierdziłem tylko że nie podoba mi sie brzmienie Amedi i tyle w temacie. pzdr
Ja za to polecam blachy Amedii jak najbardziej. Mam hi-hat Dervish (który rzekomo jest blachą jazzową) która świetnie sprawdza się w ostrym rocku/metalu co świadczy o jego uniwersalności. Mam też crash 16" Classic- dla mnie rewelacja. Czuła, jasna szybko wzbudzająca się blacha o na prawdę świetnym brzmieniu.
Ja natomiast posiadam hi-hat serii Tigris. Fajna blaszka. Na zamkniętym ciemna i bardzo selektywna, grana nogą także ma ładny, selektywny cyk. Na otwartym brzmi jaśniej, dość sucho z lekkim dodatkiem szkła. Dodam, że to jest jedyna Amedia pośród moich Pro Artów i jest wykonana najlepiej. Nie ma mowy o jakichś ubytkach, nierównych krawędziach. Po prostu profesjonalna blaszka za bardzo małe pieniądze. Jeżeli ktoś chce porównywać do tego Staggi, to bardzo minie się z celem. To już inna bajka.
Jesli ktos z Was jest zainteresowany blachami Amedii i mieszka w Krakowie lub okolicach, to w nowo otwartym sklepie na ulicy Szewskiej mozna sobie je ostukac.
Z tego co widzialem wybor narazie nie jest bogaty, ale zawsze kilka blaszek robi juz jakies zdanie. Mi osobiscie przypadla do gustu seria Vigor Rock Shiny, i zastanawiam sie nad zainwestowaniem w te blaszki.
Pozdro.
_________________ Life without drumming is meaningless...
A ja bylem w tym sklepie i musze powiedziec, ze mnie troche te Amedie rozczarowaly. Od razu mowie, ze obgralem 20 ridy, 16 crashe i kilka splashy. Wszystko z serii Galata, Dervish, Tigris, Vigor Rock shiny, Ahmed, i chyba Euphrates
Minus numero uno: Zbyt napiety łuk talerza, ktory moim zdaniem zabija dynamicznie te blaszki. Wszystkie na moj gust brzmialy bardzo podobnie, trudno bylo znalezc jakies wyjatkowe brzmienia. Od reszty roznil sie tylko Ahmed. Ridy mialy bardzo mala roznorodnosc brzmieniowa, bardzo wysoki dzwiek. Crashowalnosc praktycznie zerowa. Bronia sie kopulki, bardzo czysto brzmiace i dobrze zintegrowane z reszta blachy. Splashe moim zdaniem tragiczne- bardzo jasne i klekoczące, lagodniejszy łuk dalby im bardziej klasyczne, splashowe brzmienie.
Kolejny minus- wszystkie ridy na moje ucho i wyczucie w dloni maja podobne wagi jesli chodzi o serie. Szkoda, bo marzylaby sie Galata w grubosci medium-thin.
Jeszcze jakies minusy? Hihaty za twarde pod palkami. Wole osobiscie miększe blachy.
Do crashy nie mam nic, crashe jak to crashe.
Oczywiscie to nie jest tak, ze blachy sa do kitu. Niektorym pasuje twarde czucie pod palkami itp itd. Przy (moim zdaniem) dosc plytkim kuciu, bardzo podobnych profilach i wagach, blachy te plasuja sie adekwatnie do swojej polki cenowej. Wyzsza cena moglaby nadejsc tylko w sytuacji, kiedy bedzie wiekszy wybor i roznicowanie co do wag, ksztaltow itp. Na razie to wszystkoi sprawia wrazenie, ze roznice sa tylko w toczeniu i ew. polerowaniu. Szkoda , bo niewiele Amedii brakuje do tworzenia o wiele bardziej zroznicowanej brzmieniowo oferty.
Mozecie cos powiedziec na temat innych talerzy Amedii???Mam na mysli crash,chine,ride itp.Na allegro znalazłem kilka ofert
http://www.allegro.pl/search.php?string=amedia
nigdy nie słyszałem talerzy Amedii dlatego prosiłbym o rade w sprwawie tych blaszek od osób ktore miały okazje postukac w te talerze.Dzieks i pozdro
Recka Hitites 14:
I got these a couple of days ago. As can be seen in the photo, the surface is matte and slightly rough accordingly they sound dry but high pitched. The other reason for this would be the high profile these cymbals have. It's easily the highest profile I have seen in hats ever. So these have ride qualities more than those of crashes.
The sticking on the closed pair is unforgivingly exact, these won't let you get away with the slightest sloppiness. The chick is precise but not overly cutting although they have quite a bit of weight on them. The half open sound reveals a meaty roar with quite some volume in the mid and lower range but is very much in check in the high register, again due to the strong bow and resulting high tension and the matte surface. They sizzle notably and barks have a sandy/gritty quality reminding me of Groove hats. The feeling of these is very tight and a bit stiff, again owed to the ridiculous bow.
These are not your standard nice & pretty cymbals that go well with everything and everybody. I played them shortly with my rock band and soon replaced the bottom for a brighter cymbal to meet my need for more cut (not volume, these are loud enough). All in all these are hats with a strong character, not easily mistaken for something else. I believe they would be suitable for electric jazz (think original Sabian JdJs), fusion , funk, and lighter rock.
No to fakt, Vigor Rock (w odmianie Shiny lub nie) nadają sie znakomicie do mocniejszych klimatów, z tym że tak jak pisałem, do klimatów mega extremalnych ( do których ktoś wybrał by Paiste Rude czy Zildjiana Z ) w ofercie Amedii jest Rar Rock ;]
...
ja mam crashe i hihat vigor rock shiny, gram na nich death metal, hc/rock/nu i jazz/blues, nie powiedziałbym, że nie nadają się do lekkiego grania.
...
ja mam crashe i hihat vigor rock shiny, gram na nich death metal, hc/rock/nu i jazz/blues, nie powiedziałbym, że nie nadają się do lekkiego grania.
Acha, a czy ja gdzieś napisałem, że się nie nadają ?
Właśnie zakupiłem Hi Hat Amedia Euphrates 14. Słyszałem próbki brzmień oraz porównania na You Tube-Euphratesy jak dla mnie idealne i uniwersalne, ale czy ktoś słyszał je na żywo cz może ma takie???
ja mam. na zamkniętym ciemne i punktowe, na otwartym dość agresywne. uniwersalne, nadadzą się do wszystkiego, ale polecałbym raczej do rocka i pochodnych. anyway, dla mnie idealny.
Właśnie zakupiłem Hi Hat Amedia Euphrates 14. Słyszałem próbki brzmień oraz porównania na You Tube-Euphratesy jak dla mnie idealne i uniwersalne, ale czy ktoś słyszał je na żywo cz może ma takie???
Proszę, powiedzcie mi, czy to jest już przejaw... żebym nie użył jakiś nieładnych słów... no powiedzmy braku roztropności ze strony kupującego, ze jak sam napisał "Właśnie zakupił", ale pyta, czy ktoś to słyszał na żywo i prosi o poradę...