Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Tama IC czy Yamaha Flying Dragon
Tama IC czy Yamaha Flying Dragon
Autor Wiadomość
koti

Wysłany: Czw 28 Wrz, 2006   Tama IC czy Yamaha Flying Dragon

Cześć, jestem Koti. Na perkusji gram 7 latek. Pochodze z Cz-wy.

Obecnie planuje (na już) zakup stopy, chodzi o twin. I nie mogę się zdobyć co wybrać. Proszę o wasze zdanie. Obie stopki zostały przeze mnie przegrane i nie wiem sam co wybrać. Nie chę grać szybko tzn. nie mam takiej potrzeby. Za to głównym warunkiem na którą się zdecyduje to żywotność i wytrzymałość stopki, dziękuje za podpowiedzi, z góry;)

P.S. Linki do stopek:
http://media.zzounds.com/...6d70f8a982a.jpg

http://media.zzounds.com/...455e5ea0cb9.jpg

Vogt

Wysłany: Czw 28 Wrz, 2006   

jak dla mnie Flying dragon jest solidniejszy nić IC. Tylko zmieniłbym bijaki na jakieś bardziej punktowe :)

koti

Hmm, a masz może jedną z nich?? Albo znasz kogoś kto jedną z nich używa??

Vogt

znajomy ma Flying Dragona. Bardzo porządny sprzęt i gdybym potrzebował twina wysokiej klasy napewno bym wlaśnie wybrał stopę Yamahy. Full profesjonalny sprzęt, wszystkie możliwe ustawienia itp. po zmianie bijaków (te są średnie, szybko się wycierają od łatki na centralę) jest jeszcze lepiej. Bijaki dobre są np. od iron cobry.

koti

To dobra nowina. Tylko czy nie bardziej opłaca się kupić odrazu IC. Zaznaczam, że jeden bijak IC kosztuje koło 70 PLN, a za 140 więcej to można polować na (wiadomo co) z Perla, pozdrawiam

Vogt

zależy od twoich preferencji, jednym poprostu nie wchodzi IC a innym Eliminator. Nie jest powiedziane, że musisz zmieniać bijaki. :)

Mayki
Moderator

Wybrałbym bezapelacyjnie Yamahę

Vailey

Ja równierz, gdyby nie płynął Axis XD
Ale ja mam firmową schizę, a bębny Yamany, tak więc...

harnessing

istanbul drummer

Wysłany: Pią 29 Wrz, 2006   

Ja bym nie zmieniał bijaków, nie wyglądają może super, ale Yamaha miała coś na celu ,rezygnując z tych małych "Robocopowych" główek - to proste... lepsze brzmienie centrali. Nawet kiedyś widziałem , jak Dąbrówka miał w swoim zestawie właśnie takie "waty cukrowe",a on chyba "cokolwiek" o brzmieniu wie :P

koti

To uważacie że lepszej konstrukcji i wytrzymalsza będzie Yamaha. Wiadomo ma sztywne łącze i wygląda bardziej jednolicie. A Tama Flexi Glide?
P.S. Dodam, że ceny obu stopek są praktycznie takie same, pozdrawiam

erobeson

No kobieta lekkich obyczajów!!!! Ale temat!!!! Zajebisty... może w końcu się czegoś dowiem o stopach....

....szkoda, że po raz 5.682 na tym forum!!!!!!!!!!!

Szukanie nie boli!

koti

Szukałem! Jak możesz podeślij linka do już istniejącego tematu, może tam znajdę odpowiedź, pozdrawiam nerwosolów

erobeson

Ziomuś... naprawdę bylo już wszystko. i to nie tylko o IC, Eliminator, Dragon, Dw 5000/7000/9000 ale i Speed King, Axis itp, itk. Łącznie z tematami o duallistach, vrukach i innych bajerach. Trochę więcej wytrwałości w szukaniu ;)

nawalator 
Mówta na mnie NAW

Ja już zrezygnowałem z szukania.

KUPIĘ
lugi mapex z serii Q.

erobeson

A ty nawal miałeś mi dać adres to Ci wyślę naklejki VF. End Ot.

koti

Wysłany: Nie 08 Paź, 2006   

Hej ostatecznie kupiłem Tama IC Power Glide za 1120 PLN, nowa ze sklepu. Pierwsze wrażenia: solidna, precezyjnie wykonana, czołg. Cicha. Pedały chodzą lekko. Świetny case.
Spostrzeżenia: Zauważyłem luz w okolicach lewego bijaka, wynika on z konstrukcji IC, a może na taką trafiłem. Po nałożeniu sprężyń luzu brak.
Odczucia: Ponieważ jest to mój pierszy twin, więć gra mi się na nim ciężko. Tzn nie twin jest ciężki tylko moje nogi.

W tym przedziale cenowym jest to najlepszy wybór, polecam

GuRu

Wysłany: Nie 08 Paź, 2006   

Wg. mnie cieżko porównywać IC do Flying Dragona - są to 2 zupełnie inaczej działające stopki. Pomijając kwestie techniczne, gra się na nich inaczej. Cobra stawia większy opór, wydaje się bardziej solidna i cięższa, za to jej uderzenia mają naprawdę dużo mocy i generalnie bd brzmi znacznie głośniej. FD natomiast chodzi jak masełko, lekko i przyjemnie, jednakże nie daje tego feel'u co cobra i generalnie z bijakami filcowymi jest cichsza. Najlepiej było by je porównać. Ja mam akurat taką możliwość, bo obok mojego stoi zestaw wyposażony w produkt Yamahy. Jednakże, kiedy gram cały czas na Cobrze, logicznym jest, że nie potrafię wyczuć FD.

pure Meinl

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Tama IC czy Yamaha Flying Dragon