Wysłany: Sob 23 Lip, 2011 tom ósemka i ilość lugów po stronie.
hejcia.
zastanawiam się, czy jak wykonam toma 8 strojonego na sześć śrub, to czy dobiorę jakieś zawieszenie? ma ktoś toma strojonego na sześć śrub? bo w moim iss mieści tylko tomy, ale strojone na pięć śrub - przyznam że nie jestem zwolennikiem "skąpowości" lugów na bębnach.:>
_________________ ZAMIENIĘ Pearla BLX 10 12 14 16 22 (+13 SD)
KUPIĘ lugi mapex z serii Q.
Lepiej zrób na cztery niż pięć. Przynajmniej możesz równo nastroić. Przy tak małym tomie i tak nie zrobi to dużej różnicy. Zresztą zobacz jak ósemki robi Pearl - skoro oferują optimounta to może mają jakiś patent na parzystą ilość śrub....
_________________ Miszcz 1. quizu perkusyjnego w 2010 r.
Meinl
tzachara
Wysłany: Nie 24 Lip, 2011
jak to będzie łatwiej nastroić? Obręcze nie są idealnie sztywne co oznacza, im mniejsza ilość śrub(większe odległości między nimi) tym większa ich tendencja do wyginania. Przy strojeniu daje to dużo więcej przydźwięków(bo obręcz jest bardziej pogięta). Wybaczcie wykład, zboczenie zawodowe;-). Ja bym radził 6 jak już chcesz symetrycznie.
Raczej pomyśl o obręczach 8 cali na 6 śrub... masz takie? Pearl i inni "wielcy" robią 8-ki na 5 śrub, więc to może być podstawowy problem. Ja też wolę więcej lug niż mniej. Sam kiedyś zrobiłem 10-kę Amati z 5-ciu na 6 śrub, ale 8-ka na 5 śrub moim zdaniem w zupełności wystarczy. Co do mocowania to moim zdaniem zagęszczenie lug do 6-ciu może być przeszkodą i w Optimouncie i ISS-sie.
_________________ Trzeba ćwiczyć bardzo, bardzo dużo..... nigdy tego nie robiłem..... bardzo tego żałuję.
aptp - dixon robi takową. no ale już badam możliwości zawieszenia i za chuja, żadne zawieszenie sobie z takimi śrubami nie radzi. pdp i dw stosują sześć śrub, ale wiesz jakie mają zawieszenia.
wpadł mi w sumie pomysł, zeby kupić rimsa jakiegoś, zdemontować uchwyt, kupić masywną blaszkę, 'wszczepic" (nie wiem ejszcze jak) kółka na śruby, zamontować.
_________________ ZAMIENIĘ Pearla BLX 10 12 14 16 22 (+13 SD)
KUPIĘ lugi mapex z serii Q.