Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Werbel shaller - wie ktoś coś o tym sprzęcie?
Werbel shaller - wie ktoś coś o tym sprzęcie?
Autor Wiadomość
Krzychoo

Wysłany: Sro 22 Lis, 2006   Werbel shaller - wie ktoś coś o tym sprzęcie?

Sprawa wygląda tak - kupiłem "antyczny" werbelek, na którym stoi napisane "Musik Shaller, Kaiserslautern". Jest jeszcze logo z nazwą serii, którego nie potrafię rozczytać i pieczątka wewnątrz korpusu 2 mrz. 1956 (data produkcji jak myślę). Korpus jest zrobiony nie ze sklejki a ze zwiniętej deszczułki z litego drewna i ma wzmocnienia przy krawędziach. O brzmieniu nic nie powiem na razie bo werbel ma zardzewiałe śruby i nie bardzo chce się poddać strojeniu :) .

Pytanie brzmi: wie ktoś coś o tej firmie (to chyba nie ta od osprzętu gitarowego) i o tym co to za sprzęt? W googlach znalazłem tylko sklep muzyczny o nazwie Musik Shaller, który owszem mieści się w Kaiserslautern i ma podobny nr telefonu ale nie ma tam ani słowa o historii firmy (będę do nich jeszcze pisał ale najpierw chciałem popytać tutaj).

I przy okazji potrafi ktoś po słojach rozpoznać co to za drewno?

Na koniec parę fotek przed i po rozbiórce (sprzęt zostanie odnowiony i zasili kolekcję):

perkusja

perkusja

perkusja

perkusja

perkusja

perkusja

tf1

Wysłany: Sro 22 Lis, 2006   

Logo na korpusie to stare logo Sonora, a i lugi takie jakich Sonor uzywal ~40-50 lat temu.
Moze sprobuj zapytac kogos na forum www.sonormuseum.com ?

Krzychoo

Dzięki Tf1! W życiu bym nie rozczytał, że tam jest napisane Sonor - to "S" strasznie dziwne. Z resztą gość sprzedawał go jako Luxor ;) .
Wygląda na to, że werbel jest jednak Sonora: http://home.hetnet.nl/~wi...or/SonorSD.html - mechanika wykonanie korpusu i obręcze są identyczne jak na zdjęciach z tej strony.
Widocznie Schaller tylko serwisował instrument i to by się zgadzało bo na swojej stronie piszą, że naprawiają instrumenty.

Teraz tylko muszę zaoszczędzić majątek na chromowanie całego osprzętu i prawdopodobnie ściągnąć z STdrums.de nową okleinę :D

Jeszcze raz dzięki!

Edit: wygląda na to, że to model Super Extra: http://www.sonormuseum.com/1950s/1950s10.html

tf1

Po nitce do klebka. Milo, ze sie na cos przydalem ;)
Have fun!

Krzychoo

Wysłany: Czw 23 Lis, 2006   

Przy wczorajszych poszukiwaniach w necie wyszła ciekawa sprawa. Wyczytałem, że sonor w latach 50-tych produkował bębny w dwóch wersjach - calowych i metrycznych. Przymierzyłem wczoraj standardową membranę 14" i okazało się, że jest za mała o jakieś 1,5 cm.
Na szczęście naciągi, które przybyły razem z werblem są całe (choć lekko zużyte) i po oczyszczeniu do celów muzealnych wystarczą, ale jakby ktoś miał namiar na to gdzie można dostać dobry naciąg 37 cm (14,6) to byłbym wdzięczny za kontakt.

chudzik5 

Krzychoo a może skontaktuj się z Jurczukiem?? Może zrobili by Ci na wymiar?? Pozdro

JooreX
whiskey lover

jesli o mnie chodzi, to nie profanowalbym takiego zabytku naciagiem jurczuka ;)

Wysolek85

w ogole pomysl, zeby odnawiac ten beben jest poroniony, to klasa sama w sobie, ewentualnie oczyscic chromy i to wszystko

Krzychoo

Problem w tym, że chromów w większości już nie ma - złuszczyły się odsłaniając pokryty białym osadem odlew (a na obręczach miedziowaną stal) - więc muszę to dać do galwanizowania (bo malowanie to byłaby zbrodnia). Drewno wygląda na nietknięte zębem czasu - nie ma pęknięć ani wyszczerbień więc nic z nim nie będę robił - nakleję nową okleinę podobną możliwie do oryginalnej (stara jest strasznie porysowana) i tyle.

A tak w ogóle to czemu odnawianie miałoby być poronionym pomysłem? Nie chcę go lakierować ani niszczyć, tylko przywrócić do oryginalnego stanu. A potem będzie sobie stał u mnie na chacie do wewnętrznego użytku :) (żal mi go na koncerty).

Wysolek85

jesli tak to ok :) :)

Dziarski Henk

Wysłany: Pią 24 Lis, 2006   

tak z ciekawosci ile za niego zapłaciłes?

Krzychoo

112 zł

Szczepek

Super sprawa, napewno musi byc ogromna frajda z pracy nad takim werbelkiem :D

Yagarn

ILEEEE? 112zl? Gdzie taka okazje wyczailes? :) Gralbym na tym zamiast na moim polmuzie ;) Piekny werbelek!

Wysolek85

kolega poprostu obserwuja Allegro, a ostatnio jakie okazje chodzą, uhuhuhu :)

Szczepek

Yagarn napisał/a
ILEEEE? 112zl? Gdzie taka okazje wyczailes? :) Gralbym na tym zamiast na moim polmuzie ;) Piekny werbelek!

Do czasu az ci naciag peknie :D

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Sprzęt - dyskusje » Werbel shaller - wie ktoś coś o tym sprzęcie?