Witam! Ma ktos w swoim zestawie wiszacego toma 16x16? Zakupiłem takowego wraz zestawem bębnów m birch i czekając na przesyłkę zastanawia mnie to jak on się bedzie zachowywał na statywie, czy bedzie stabilny i czy nie rozstraja się taki łatwiej od stojacego? Prosze o spostrzeżenia, dzięki
wiszacy tom to raczej 16x13 (glebokosc deep) lub 16x12 (glebokosc accel/ fast). wiszace floory nie beda tak super stabilne jak floory stojace ale moga byc wystarczajaco stabilne jesli wisza na odpowiednich statywach i jedna z nog ustawiona jest pod bebnem
ja powiesilem 16x16" amati (troche nie na temat, bo nie mam w niej niezaleznego zawieszenia - a jak mniemam w twoim mapexie takowe bedzie) cholera jest calkiem masywna, powiesilem ja na tamowskim mth900as, wlozonym w platforme basixa (o ktorej to sie wypowiadalem w innym topicu dopiero co) - statyw nawet nie drgnie, a sam floor lekko sie kolysze przy mocniejszych uderzeniach - nie na tyle jednak, by mialo to jakikolwiek wplyw na gre a ile mozliwosci ustawienia, moc
nie sadze, zeby byl problem ze stabilnoscia - no, moze gdyby przyczepic floora do jakiegos statywiku w rodzaju power beata nizszych serii
dzięki za odpowiedź jednak nurtuje mnie to czy tom nie bedzie łatwiej puszczal stroju wisząc na i.t.s. statyw mam ten co Ty platforme Joorex ale jako łamany
SEKu- niem oze byc tak ze jedna noga stoi pod bębnem, bedzie sie wtedy gibać. Bęben musi wisieć pomiędzy dwoma nogami. Statyka men :]
Sorry jahoo, ale zupełnie nie masz racji, ta jedna noga od statywu absolutnie musi być pod bębnem, bo nie chodzi nam o to, żeby tom nie kiwał się na boki, ale oto, żeby przy przesuniętym środku ciężkości całego ustroju (bęben + statyw) nie przewrócił się on w naszą stronę. Stąd podparcie go nogą statywu po bębnem pozwoli aby środek ciężkości pozostał wewnątrz trójkąta wyznaczonego przez trzy nogi statywu jako wierzchołki tego trójkąta. Jeśli środek ciężkości wyszedłby poza ten trójkąt to wtedy cały układ będzie niestabilny i się wy...bie. I to jest statyka... a jeśli nie wierzysz teorii, to podejdź do sprawy empirycznie. SEKu ma absolutnie rację, tylko noga statywu pod tomem daje gwarancję stabilności. A co do 16-ki na statywie, to daje radę. Ja mam Amati skrócone do 13 cali na statywie Tamy Roadpro i jest spoko razem z ride'm.
_________________ Trzeba ćwiczyć bardzo, bardzo dużo..... nigdy tego nie robiłem..... bardzo tego żałuję.
Tom wiszący w seri m birch ma wymiary 16x14 w wyższej półce seryjnie montują na 13 głębokości. Ze stabilnością nie powinno być kłopotów ale ja tam bym dał pod niego holder podwójny i wraz z 14 tomem wsadził to w nogi od najgrubszego statywu mapexa wtedy nie ma mowy o nie stabilności kumpel ma saturna i ma 16 i te statywy no i nie narzeka!
Tom wiszący w seri m birch ma wymiary 16x14 w wyższej półce seryjnie montują na 13 głębokości. Ze stabilnością nie powinno być kłopotów ale ja tam bym dał pod niego holder podwójny i wraz z 14 tomem wsadził to w nogi od najgrubszego statywu mapexa wtedy nie ma mowy o nie stabilności kumpel ma saturna i ma 16 i te statywy no i nie narzeka!
dobry pomysł z tym holderem w nogach od statywu, poprobuje e różnych kombinacjach, dzieki