Wysłany: Wto 10 Maj, 2011 Yamaha Twin Rod Extender - przedłużka do wałka
Przedstawiam przedłużkę do wałka podwójnej stopy Yamaha Twin Rod Extender. Przedłużka wykonana jest z aluminium. Pręt o sześciokątnym przekroju ma długość 20cm co oznacza, że możemy sobie przedłużyć.... oczywiście wałek o całe 20cm. Po zamontowaniu przedłużki maksymalna odległość między pedałami wynosi 93cm. Taki zakres długości wałka z przedłużką z pewnością zadowoli osoby lubiące szeroki rozstaw i ustawiające lewy pedał z lewej strony hi-hatu.
Przedstawiam filcowy tłumik Yamaha MU-SNARE Felt Concert Snare Drum Mute (made in U.S.A.) Tłumik wykonany jest z miękkiego filcu, jest miły w dotyku i przeznaczony jest do werbli. Wymiary: 6cm x 5cm x 1.5cm. Do tłumika przymocowany jest sznureczek, którym przywiązujemy go do werbla. Dzięki temu szybko i łatwo można założyć i usunąć tłumik w trakcie grania.
_________________ Rhytm is a way to transmit a description of experience
in an emotional and not abstract way.
It is more than a metaphor:
It is a physical experience as real as any other.
W przypadku tłumika MU-SNARE jakakolwiek ucieczka jest wykluczona gdyż tłumik jest na uwięzi Jeżeli tłumik chciałby uciekać to musiałby oddalić się razem z werblem Do tej pory nie odnotowałem żadnych prób ucieczek podejmowanych przez tłumik (no chyba, że dogada się z werblem i uciekną razem).
Przedstawiam tłumik Yamaha Drum Mute. Tłumik wykonany jest ze skóry. Z tyłu ma dwie rzepy (velcro), które służą do montażu tłumika na obręczy bębna. Montaż tłumika jest bardzo prosty. Dwie tasiemki velcro przyklejamy do obręczy bębna i do nich mocujemy tłumik.
Właśnie sobie sprawiłem DS950 z oparciem ,rewelacja !!
Mógłbyś podać jak szerokie jest to oparcie bo na zdjęciach różnie to wygląda. Kiedyś w sprzedaży było BKS100 a teraz jest BKS110 i te oparcia chyba są takie same jeśli chodzi o szerokość.
Wysłany: Sob 02 Lip, 2011 Yamaha DS950U Drum Stool
Przedstawiam krzesełko Yamaha DS950U będące następcą modelu DS940. Oba modele różnią się jedynie wymiarami siedziska. W starszym modelu DS940 siedzisko miało wymiary 46.5cm x 33cm x 10cm. W przedstawianym modelu DS950U zwiększono nieco wielkość siedziska, którego wymiary wynoszą teraz 48cm x 39cm x 10cm. Krzesełka serii 900 charakteryzują się dużym kwadratowym siedziskiem, do którego można zamontować oparcie Yamaha BKS110. Krzesełko ma cztery podwójne nogi. Do płynnej regulacji wysokości służy gwintowany pręt. U dołu tego pręta znajduje się zacisk blokujący siedzisko. Dostępny zakres wysokości to 46cm-65cm. Siedzisko od spodu ma zamontowaną specjalną metalową platformę z czterema śrubami służącą do montażu oparcia BKS110. Krzesełko wykonane jest bardzo solidnie i jest dosyć ciężkie (9kg) przez co jest również bardzo stabilne (pod warunkiem, że ustawimy je na równej powierzchni). Duże komfortowe siedzisko niewątpliwie jest największym atutem modelu DS950U.
Przedstawiam pokrowiec Yamaha BDC14 (made in USA). Pokrowiec wykonany jest z nieprzemakalnego materiału w kolorze niebieskim z białym logo mojej ulubionej firmy i przeznaczony jest do basowych bębnów marszowych. Pokrowiec ma jedną kieszonkę na pałki oraz dwa paski z rzepą do montażu na bębnie. Szerokość pokrowca - 14 cali.
Przedstawiam gumową osłonę Yamaha PRI-3 Rubber Insert. Yamaha PRI-3 służy do ochrony powierzchni obręczy bębna basowego w miejscu mocowania pedału. Osłona wykonana jest z twardej gumy z bieżnikiem, który zapobiega ślizganiu się szczęki pedału i zapewnia jego większą stabilność w trakcie grania. Wewnętrzna strona gumy pokryta jest klejem dzięki czemu z łatwością możemy przymocować ją (na zawsze ) do obręczy bębna.
Wysłany: Sob 13 Sie, 2011 Yamaha TK-40 Timpani Tuning Key
Przedstawiam klucz Yamaha TK-40 Timpani Tuning Key. Jest to klucz przeznaczony do strojenia kotłów. TK-40 jest większy i masywniejszy od typowych kluczyków do strojenia bębnów. Kwadratowy otwór na śrubę jest nieco większy niż standardowy rozmiar śrub dlatego klucz TK-40 nie nadaje się do strojenia bębnów ze standardowymi śrubami. Klucz wykonany jest bardzo solidnie i cały pokryty jest chromem.
Wysłany: Wto 16 Sie, 2011 Yamaha BKS110 Back Support
Przedstawiam oparcie Yamaha BKS110. Można je przymocować do krzesełek Yamaha DS940, 940U, 950, 950U, 1000, 1000U, 1100, 1100U. Metalowy holder z zaciskiem montowany jest do siedziska za pomocą czterech śrub dołączonych do krzesełka. Montaż i demontaż oparcia jest bardzo łatwy i polega na wsunięciu oparcia w holder i dokręceniu go motylkiem. Yamaha BKS110 ma plastikową osłonę w kształcie harmonijki, którą można w każdej chwili zdjąć. Oparcie jest dosyć szerokie i wygodne i dobrze dopasowuje się do pleców.
A tak krzesełko Yamaha DS950U prezentuje się razem z oparciem Yamaha BKS110. Taki komplet wypoczynkowy sporo waży ale to w końcu seria 900. Krzesełko oprócz swojej wagi jest bardzo stabilne i wygodne a w połączeniu z oparciem staje się prawdziwym tronem Myślę, że dalszy opis jest zbędny gdyż zdjęcia mówią same za siebie.
Na sąsiednim forum zwrócono uwagę na dość poważny problem mogący wystąpić w trakcie użytkowania krzesełka Yamaha DS950U. Otóż jeden z użytkowników wyraził obawy z powodu zastosowania czterech nóg w tym modelu. Jak słusznie zauważył taka konfiguracja w przypadku nierównej podłogi grozi utratą stabilności a co za tym idzie nasz groove może zostać poważnie zaburzony w wyniku nagłych i niekontrolowanych odchyleń od pionu. Po otrzymaniu tych niepokojących sygnałów natychmiast skonsultowałem się z ekspertami z Japonii i w związku z tym pozwoliłem sobie zaproponować wersję na trzech nogach. Wówczas wszelkie nierówności terenu typu pagórki, doliny, wzniesienia, wilcze doły a nawet wypaczone deski przestają być problemem
Wysłany: Nie 30 Paź, 2011 Wałek do podwójnej stopy Yamaha DFP860, 860L, 865, 865L.
Przedstawiam wałek do podwójnej stopy Yamaha. Wałek przeznaczony jest do starszych modeli Yamaha DFP860, 860L, 865, 865L. Modele te obecnie nie są już produkowane. Wałek po obu stronach ma gumowe osłony na przegubach, które chronią je przed kurzem i zabrudzeniami. Długość wałka to 33cm (złożony) i 51cm (max. rozłożony).
Wysłany: Pon 31 Paź, 2011 Yamaha SD08CJ Club Jordan 8x5
Przedstawiam werbel a raczej werbelek , który niedawno kupiłem na eBay'u na Hawajach. To urocze maleństwo to Yamaha SD08CJ Club Jordan 8x5 (made in Japan). Korpus werbla składa się z siedmiu warstw i ma grubość 7mm a wykonany jest z brzozy i mahoniu filipińskiego. Na korpusie werbla umieszczono pięć obustronnych gniazd na śruby strojące oraz jedno gniazdo typu YESS służące do zawieszenia werbla na holderze. Werbel wyposażono w standardową maszynkę naciągu sprężyn typu B. Obręcze zastosowane w tym modelu to stalowe gięte obręcze Triple Flange Steel o grubości 1.6mm. Sprężyny typu short (Hi-carbon steel) mają 14 zwojów. Okleina werbla jest w kolorze Pink Sparkle. Werbelek z racji swoich rozmiarów przypomina raczej mały bongosik niż werbel
Wysłany: Pią 20 Kwi, 2012 Yamaha DCR910 Drop Clutch
Przedstawiam maszynkę Yamaha DCR910 Drop Clutch (made in Japan). Maszynka wyposażona jest w dźwignię zwalniającą górny talerz. Yamaha DCR910 przydatna jest podczas grania na podwójnej stopie. Podczas gdy lewa stopa obsługuje lewy pedał twina możemy jednym uderzeniem pałki w dźwignię zwolnić górny talerz i sprowadzić hi-hat do pozycji zamkniętej. Powrót hi-hatu do pozycji otwartej możliwy jest przez powtórne wciśnięcie pedału hi-hatu. Wówczas maszynka ponownie "łapie" górny talerz. Na koniec ciekawostka, otóż prezentowany egzemplarz maszynki DCR910 pochodzi z limitowanej serii. Firma Yamaha dla swoich fanów przygotowała wersję limitowaną tej maszynki z oryginalnym japońskim patyczkiem. Taki drobiazg a cieszy
Cudo. Napisz mi na jaka srednice preta pasuje ten Drop Clutch, bo mialem statyw Yamahy, teraz mam Premiera i ma zdecydowanie grubszy pret. A Drop Clutch i tak musze sobie kupic, wiec mozna by postawic od razu na jakosc .
Powiedz mi jeszcze jedna rzecz - miales moze (jako fan Yamahy) do czynienia z twinem DFP9500D (nastepca Flying Dragona, nowy design) i z problemem przestawiania sie co jakis czas lewego bijaka (sruby od regulacji bijaka dokrecone DO OPORU a bijak nadal po jakims czasie odjezdza do przodu)?
Średnica otworu w maszynce ma niecałe 7mm i mój pręt o średnicy 6mm wchodzi bez problemu. Są to dane nieprecyzyjne gdyż pomiaru dokonałem papierową miarką z Castoramy Jeśli chodzi o stopę DFP9500D to jako fan Yamahy nigdy nie miałem z nią do czynienia i niestety nie mogę nic powiedzieć na jej temat.