Wysłany: Pią 20 Paź, 2006 Z cyklu "jaką perkę wybrać":)
Witam wszystkim:) Jestem tutaj nowy i od razu mam pytanko:
którą perkę polecacie z tych co wymieniłem niżej:
Sonor - Force 2005 Stage 2 FSH 2355
Mapex - M Birch Fusion MB 5225
Everplay Custom Standard Maple
Gretsch Black Hawk Fusion BH-F625
Basix - Basix Custom Fusion
Muzyka jaką gram to wszystko po trochu oprócz mocnego metalu i pochodnych. Na sprzęcie się kompletnie nie znam ponieważ to będzie moja pierwsza perkusja więc liczę na Wasze sugestie:) Dzięki z góry za odpowiedzi. Uzasadnienia mile widziane.
Antonio
Wysłany: Pią 20 Paź, 2006
Użyj opcji szukaj, wszystkie te zestawy były opisywane. Wpisz sobie w box, co cie interesuje i napewno znajdziesz zadowalające cię szczegóły.
_________________ They come upon you like a pack of rabid hounds as they slobber in your ears and purge you with their sounds.
z tego co tu widze to powypisywales zestawy fusion i standard. wiesz wogule czym sie one roznia?
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Kurcze źle ująłem pytanko, za dużo tego powypisywałem, rzeczywiście pomyliłem się i tego ever play-a napisałem w zestawie studio zamiast fusion.
Poprawiam się i konkretnie chodzi mi o tego sonora bo kurcze bardzo mało jest opini na temat ogólnie sonorków a mogę go kupić za około 2600 czyli prawie 1k mniej niż nornalnie w sklepach tylko że on ma układ tomów 10, 12, 16 czyli z czasem dokupił bym 14. Teraz pytanko jak on wypada na tle konkurencji bo nie wiem czy sie gimnastykować na niego czy poprostu kupić to co wszyscy polecają.
o sonora to walnij pm do carlosa, powinien ci pomoc, takiego mapexa ma chyba teleskop wiec tez pm, jesli tu nie dadza znac, i ktos tutaj mial EP tylko nie pamietam kto dokladnie jak przypomne sobie to dam ci znac
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
ep customa ma np wojt wiec tez pm
i chyba kojlak. gralem swego czesu na ep custom w zestawie fusion. Po nastrojeniu brmiala przyjemnie,bez przydzwieków, szczegolnie tom 10. Sporo mieska nawet jak na fusion.Nie podobalo mi sie tylko brzmienie stopy bo jak dla mnie 20 to za malo jednak. Naciagi byly remo pin stripe. Generalnie mozna polecic te pereczke ale jes;li ma konkurowac z Mapexem M birch to chyba jednak wybralbym mapexa. Brzmi chyba troche szlachetniej aczkolwiek to kwestia gustu :]
_________________ A teraz coś z zupełnie innej beczki.
ja bym wybrała Mapexa lub Sonora.dlaczego? bo imho łatwiej będzie to potem sprzedać niż Everplay/Basix(choć EP to całkiem miłe bębny nawet na firmówkach)a Gretsch na pierwszu rzut oka wygląda kiepawo, jak szukałam dla siebie bębnów to nawet do niego nie podchodziłam bo wyglądał jak perka z przedziału do 1k.
_________________ SPRZEDAM:
Alchemy prof. rock ride 20"
No to zawężamy do Mapex M i Sonor-a 2005 i co Wy teraz na to?
Jestem ciekawy różnicy między tymi bębnami (czy jakas jest) bo normalnie ten Sonor kosztuje 3400 a Mapex 2500 wiec jakaś różnicy niby powinna być na korzyść Sonora co prawda obydwa zestawy to brzoza.
różnica może być w logo ale na żadnej z tych perkusji nie grałam więc niech mądrzejsi się wypowiedzą
Alchemy prof. rock ride 20"
ravajas
klima napisał/a
o sonora to walnij pm do carlosa, powinien ci pomoc, takiego mapexa ma chyba teleskop wiec tez pm, jesli tu nie dadza znac, i ktos tutaj mial EP tylko nie pamietam kto dokladnie jak przypomne sobie to dam ci znac
ja mam EP concept fusion i uważam, że ten bęben jest niezły. dobrze nastrojony i ustawiony brzmi fajnie. ja osobiście byłem zaskoczony, bo - mimo, ze słyszałem o nim całkiem fajne opinie - nie myslałem, ze będzie aż tak dobrze brzmiał. ja polecam EP concept. z tym, ze to jest 10,12,14
PS. wsyzstkich, którzy przy wyborze bębnów kierują się wyglądem lub firmą, zapraszam do siebie na EP. Dam sobie rękę uciąć, że w znakomitej wiekszości przypadków przepłacacie
a naklejkę YAMAHA mozna sobie na rezonie stopy i tak nakleić
_________________ uczmy się na cudzych... bębnach!
Ostatnio zmieniony przez ravajas Pią 20 Paź, 2006, w całości zmieniany 1 raz
Z Mapexem dostajemy statyw prosty i statyw łamany, z Sonorem dwa łamańce.
Mapex to zestaw fusion 10, 12, 14, 22x18, sonor to 10, 12, 16, 22x17,5. Domyslam sie ze brzmia bardzo podobnie ( tzn. nie roznia sie zaskakująco brzmieniem). Trudny orzech. Ja chyba bym wybral sonora chocby ze wzgledu rozmiarów (fajnie miec 16 w zestawie z fusion) i dwóch statywów łamanych.
_________________ A teraz coś z zupełnie innej beczki.
znaczy sie jesli chodzi o to to ja bym wzial tego mapexa bo wole rozmiary 10,12,14 jesli o mnie chodzi, a na 16 to bylby zbyt duzy przeskok, a 16 zawsze mozesz potem latwiej dokupic niz 14
Eee tam, doloz troche pieniedzy i kup sobie jakiegos Mapex'a Saturna lub MMX'a
A na powaznie: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=135890544 powalcz tutaj, imo dobra opcja, tak jak pisze nawalator.
1. Obręcz Pearl 14' (8 śrub)
jakaś plotka głosi, że sonor 2005 to nic innego jak mapex M. Ponoć są robione w tej samej fabryce. To samo drewno, nawet clampy sonor ma teraz identyczne, jak Mapex. Podobnie rzecz tyczy się Sonora 3005 i Mapexa M Pro. Nie pamiętam gdzie (chyba na forum pearla), ale czytałem, jak kolesie porównywali dawne serie (2003, 3003) i co prawda, obecnie uzyli lepszego drewna, ale konstrukcja kadła jest gorsza, co w rzeczywistości skutkuje, niewiele lepszym dźwiękiem. Osobiście, obawiam się, że ta plotka może być prawdziwa, bo rzeczywyście pomiędzy 2005 i M niewiele różnic można uświadczyć....
No i klamka zapadła zamówiłem tego sonora:) Mam nadzieję że zrobiłem dobry wybór. Jak przyjdzie to porobię zdjecia i sie pochwalę.
Dzięki za pomoc wszystkim:)